X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Editör Yazısı - Dr. Yahya R. Laleli

Editör Yazısı - Dr. Yahya R. Laleli

Bültenimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Ramazan Bayramını kutlamak amacıyla hazırlanmıştır.

KUTLU OLSUN.  

Önümüzdeki günlerde önce, ruhsal ve bedensel sağlığımızın tazelenmesinin vicdani rahatlığının simgesi olan Ramazan Bayramı’nı,  sonra da halkın iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve ulusal egemenliğin ilanının 103. yılını kutlayacağız.  Bütün bu kutlamalar bizlere 6 Şubat’ı ve peşi sıra oluşan depremler ve sellerin yarattığı acıları unutturamaz. Yaşayacağımız bayramların hakkını vermemiz için; tekrarladığımız hataları unutmamamız, kolayı değil gerekeni, tecrübenin ve bilimin oluşturduğu birikim çerçevesinde değerlendirip, geleceği planlamamız lazım. Bölge ekonomisini yeniden harekete geçirip, güçlendirmek ancak depremden etkilenen yerleşik nüfusun, üretici ve değer yaratıcı olarak geri dönmesi ile yani doğru hedefli, etkin planlı programların uygulamaya konulmasıyla  sağlanabilir. Bu bölge toprakları o kadar  bereketlidir ki; binlerce yıldır süren ardışık depremler, seller, istilalara rağmen, medeniyetlerin kurulması birbirini takip etmiştir. Depremlerin ne zaman olacağını bilemiyoruz ama nerde, ne mertebede olacağını ve nasıl en az etkileneceğimizi biliyoruz. Aceleyle yanlışı tekrarlamadan, doğaya karşı gelmeden, zemine göre yapılmış dayanıklı yapılarla ayakta kalabiliriz.  Ayrıca depremleri kadere bağlayamayız, tevekkülle karşılayamayız. (1, 2) Bu konuda önceki yazımıza görüş olarak Sayın fahrî profesör (Prof. h.c.) M. Uğur Derman’ın gönderdiği deprem sonrası yaşananlar ile ilgili “Kader ve Tevekküle Dair” başlıklı yazısını linkimiz https://ebulten.duzen.com.tr/populer-konular/kader-ve-tevekkul aracılığı ile okuyabilirsiniz.  

Ramazan Bayramına geri dönersek; bayramın yaşam felsefemize etkisi kapsamında ‘tükettiğimiz her şeyin bir değeri olduğunu, bu değere ulaşabilir olmamızın da onu lüzumsuz tüketmememiz, çöp yaratmamamız kavramını içinde barındırdığını düşünüyorum.  Dünyamızın kendini yenileyebilme, oluşturulan hasarları telafi edebilme kapasitesi her sene daha kısa bir zaman süresinde doluyor. Yani her sene bu süre, geriye geliyor. Etkinin telafi edilebileceği süre, her sene daha da kısalıyor (3). Dünyamız, Ülkemiz, aslında kendimiz, torunlarımız için başta enerji, gıda ve su  olmak üzere hiç bir şeyi gereğinden fazla tüketmemeliyiz.

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı; Türk Milletinin parlamenter cumhuriyete geçişinin ve sonra bu iradenin, geleceğimizin çocuklarımıza emanet edilmesinin simgelenmesi! Bugün başkanlık sistemiyle yönetiliyor olsak da unutulmaması gereken milli bir gün. Devlet yönetim sistemleri ne olursa olsun daima uygulama iradesi ve onu sınırlayan, kontrol eden ve denetleyen özgür mekanizmalar vardır. Önümüzdeki 14 Mayıs seçimlerinde devlet başkanı ve meclise göndereceğimiz temsilcileri parti bazında seçecek olsak da, bu seçim milletin temsilcileri yanında başkanlık rejiminin devamına mı yoksa parlamenter rejime mi dönüleceğini belirleyecektir.

Sonuçların ülkemiz için huzur getirici sonuçları olmasını dilerim Sonuçlar ne olursa olsun, alım gücümüzün genel olarak düştüğü bu dönemde; tükettiğimiz değeri karşılayacak, hatta katma değer yaratacak kadar çalışmamız, verimliliğimizi, etkinliğimizi arttırmamız, lüzumsuz sarfları azaltarak sürdürülebilir olmamız lazım.  Etkinliği arttırmak içinde; ulaşılabilir bilgiyi, yapay zekayı ve iş alanında birikmiş verilerimizi kullanmamız, çalışma süremizi arttırmamız lazım. Etkin iş planlamak, doğru yaklaşımlarda bulunmak için birikmiş bilgiye ulaşmak, hatta etkinliği arttırmaya yönelik öneriler almak için yapay zekayı kullanmak gerekiyor.  ChatGPT son güzel örnek (4). Bültenimizde bu konuya yer verdik, link ile ulaşabilirsiniz https://ebulten.duzen.com.tr/populer-konular/konusanlar-veri-uretiyor.

Teknoloji hızla gelişiyor, gelişimi en yakın takip edenler bile 2-3 sene sonra her değişimi algılamakta zorlanacaklar. Dolayısıyla üretimde, yönetimde, değerlendirmede grup çalışmalarına ihtiyacımız var. Birlikten güç doğar. 

Dr. Yahya R. Laleli

Bu yazı 02 Nisan tarihinde kaleme alınmıştır. 

 

Kaynaklar: 

  1. https://t24.com.tr/haber/depremlerde-aciklanan-olu-sayisi-50-bin-399-a-yukseldi,1102503
  2. https://ebulten.duzen.com.tr/guncel-saglik-haberleri/depremde-yklmayan-binalar
  3. https://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/
 

Görüşlerinizi Paylaşın