X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Pandemi Sonrası Okullar Açılıyor

Pandemi Sonrası Okullar Açılıyor

Amerikan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü direktörü immünolog Dr. Fauci çocukların COVID-19 enfeksiyona yatkınlığı ve yetişkinlere ne kadar iyi bulaştıkları veya bulaştırmadıkları hakkında çok fazla veri bulunmadığını belirttiği WEBMd Dergisi röportajında, Mayıs ayında başlayan HERO isimli çalışma kapsamında 2.000 aileden 6.000 kişinin incelenmeye başlandığını ve çocuklarda enfeksiyon insidansı ve prevalansı konusunda bu çalışma sonuçlarının bilgi vereceğini söyledi. Pandemi döneminde ev ortamında sınırlı çocuklar için aktif hayatına devam eden yetişkinler bulaş kaynağıyken, okulların açılmasıyla çocuklar yetişkinler için bulaş kaynağı haline gelecektir. COVID-19 ile ilgili araştırmalar sürerken çocukların eğitimindeki sürekliliği sağlamak dünyanın ortak endişesidir.

Milli Eğitim Bakanımız geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığının mevcut öngörüleri ve tespitleri kapsamında 2021-2022 Eğitim ve Öğretim döneminin 21 Eylül 2020 tarihinde başlayacağını, 31 Ağustos 2020 itibari ile de pandemi sebebiyle uzaktan yapılan eğitimlerin telafilerinin yapılacağını duyurdu. Bilim Kurulu'nun yayımladığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ne göre, okulda her öğrenciye 4 metrekare alan olmalı. Öğrenci yoğunluğu fazla olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerimizde fiziki şartları bu öneriye uygunluğu değerlendirilirken, Milli Eğitim Bakanımız öğrencilerin 2 grup halinde yüz yüze ve uzaktan hibrit bir eğitim modeli ile eğitimini sürdürme planları kapsamında gerek devlet okullarının gerekse özel okulların adaptasyon çalışmalarına devam ettiğini dile getirmesine rağmen yeni okul dönemi ebeveynler için bilinmezler yumağı.

Silahlı çatışmalar, göç, iklim değişikliğine bağlı afetler sebebiyle dünya genelinde 75 milyon çocuk ve gencin eğitiminin aksaması yetmezken, COVID-19 kapsamında 107 ülke yerinde eğitime ara verdi. UNICEF verilerine göre dünya üzerindeki çocukların %90 ından fazlası okula kayıtlı ancak %60 ı COVID-19 salgını kapsamında okulların kapanması ile etkin eğitime erişim imkanından etkilendi. Etkilerin en kötüsü olarak okula geri dönüş oranlarının azalması öngörülüyor. Sağlık, su ve sanitasyon gibi kritik ihtiyaçlar yanında eğitim ihtiyacının önemi unutulmamalıdır. Temel eğitim hakkından mahrum kalan milyonlarca çocuk, özellikle kız çocuklarının hem psiko-sosyal hem de fiziksel şiddete daha fazla maruz kaldığı bilinmektedir. Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığımızın açıklamaları kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde 18 milyon 108 bin 860 öğrenci bulunuyor. Okullaşma oranı ise 2018-2019 eğitim öğrenim yılı için ilkokulda %92, ortaokulda %93, ortaöğretim de ise %84.  Özel öğretim kurumlarındaki öğrencilerin toplam örgün eğitim içindeki oranı ise %8,7.

Eğitime yeniden başlama heyecanı ve hazırlıklar başlarken okulları kapatmaya, kısmen kapatmaya veya yeniden açmaya karar vermek için yapılan risk analizlerinde aşağıdaki soruların cevaplarını bilmek ebeveynlerin şüphelerini gidermeye ve pandemi sonrası normal yaşama mümkün olan en kısa zamanda dönmeye teşvik edecektir.

  1. Yararlar ve riskler: Okulların açılmasının çocuklara ve personele olası yararları ve riskleri nelerdir?

Hastalık eğilimleri: Bölgede COVID-19 vakaları rapor ediliyor mu?

Fiziki şartların uygunluğu-Uzaktan öğrenme stratejilerinin etkinliği

Hassas ve marjinal nüfus yoğunluğu (kız öğrenciler, göçmen-mülteciler, engelliler vb.)

  1. Tespit ve müdahale: Yerel sağlık yetkilileri hızlı hareket edebiliyor mu?
  2. İşbirliği ve koordinasyon: okul yerel halk sağlığı yetkilileri ile işbirliği yapıyor mu?

Kaynak:

https://www.unicef.org/coronavirus/what-will-return-school-during-covid-19-pandemic-look

https://data.unicef.org/topic/education/primary-education/

https://www.educationcannotwait.org/covid-19/

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-schools-and-covid-19

https://en.unesco.org/covid19/educationresponse

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235246422030095X

http://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_09/30102730_meb_istatistikleri_orgun_egitim_2018_2019.pdf

https://www.webmd.com/

 

Görüşlerinizi Paylaşın