Dünya Gıda Günü
16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Prof. Dr. İbrahim Ortaş'ın (https://ibrahimortas.com.tr/) bizlerle paylaştığı yazısını biz de sizlerle paylaşmak istedik. Sayın Ortaş yazısına FAO'nun (Food and Agriculture Organization of United Nations/ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) gıda güvenliği tanımı ile başlamış:
Gıda Güvenliği: Her zaman, aktif ve sağlıklı bir yaşam için gereken besin ihtiyaçlarını ve gıda tercihlerini karşılayacak şekilde, fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişimin olması durumudur.
Sonrasında ise bu günün en ciddi sorunlarından birinin gıdaya erişim yetersizliği olduğunu ve İklim değişikliği, nüfus yoğunluğu ve göçler sonucunda metropollerde varoşların popülasyonun artması kapsamlı sağlıklı su, hijyen ve gıdaya erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtiyor.
Ülkemizde günlük gıda ve enerji ihtiyacının %40-50 kadarının buğday temelli gıdalarla sağlandığını belirten Ortaş, yılda 9,2 milyon ton ekmek ürettiğimizi ancak bunun 6 milyonunu bayatlatarak israf ettiğimizi, kişi başı yıllık ekmek tüketimimizin ise yaklaşık 120 kilogram olduğunu aktarmış Ulusal Besin Konseyinin 2025 yılı Ekmek Raporundan (https://hsgm.saglik.gov.tr/media/attachments/2025/08/06/ulusal-beslenme-konseyi-ekmek-bilim-komisyonu-raporu.pdf ). Veri ve İstatistiki bilginin önemine değinen Ortaş, pandemi döneminde olduğu gibi günümüzde de yeterli ve bütünlüklü veri toplanamaması nedenli gıda güvenliği sorunlarının doğru analizinin yapılmasının zorlaştığını aktarıyor.
Yazısının tamamına ulaşabileceğiniz bağlantıyı aşağıda paylaşıyoruz.
https://ibrahimortas.com.tr/blog-detay.asp?id=70&dil=0#gsc.tab=0