X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Bu Tatilde Ailemiz Genişlesin

Bu Tatilde Ailemiz Genişlesin

Uzm.Vet.Hek. Yudum İki Yakın

Çocuklar anne ve babalarınıza, bir evcil sahiplenmek için, yapacağınız ısrarın dozunu artıracak yeni bir haberim var size!

Elinizden düşürmediğiniz akıllı teknolojik cihazlarınız ile hayvanlar ile iletişim kurabilirsiniz desem?

Pek çoğunuzun eve döndüğünüzde sizi karşılayacak, okul yorgunluğunuzu unutturup sizlere arkadaşlık edecek bir evcil hayvan ile yaşam hayali kurduğunuzu biliyorum. İçinizdeki şanslı grup bu duyguyu yaşıyor, evde veya geniş aile çevresinde bir evcil var.

Son zamanlarda okuduğum pek çok yazı yapay zekanın evcil hayvanlar ile iletişimde etkinliği üzerine. Evcil hayvanlarımız sadece arkadaşlarımız değil belki de sırdaşlarımız olacak! Ben çocukken “Yakari” isimli Kızılderili bir çocuğunun kabiledeki hayatını anlatan bir çizgi filmi vardı. Yakari ormandaki tüm hayvanlarla, tüm hayvanlar da Yakari ile konuşabilirdi. Hayrandım.

Economist dergisinde geçtiğimiz ay yer alan bir haberin başlığı şuydu: Evcil hayvanlar için bir Google Çeviri olacak mı?

İnsanların hayvanlarla konuşabilme yeteneğine sahip olduğu ve hayvanların da insanlarla konuştuğu bir dünya ile ilgili sayısız fabl, peri masalı ve öykü vardır. Mısır ve Yunan tanrıları insanlarla etkileşime girmek için her zaman kendilerini hayvana dönüştürüyorlardı; Japon tilkileri ve tanuki (rakun köpeği olarak da bilinen bir tür köpek) onlara şaka yapmak için kendilerini sihirli bir şekilde insanlara dönüştürüyorlardı. Benim çocukluk yıllarımdan beri balinaların ve yunusların su altında iletişim kurmak için kendi aralarında bir dilleri olduğu, farklı duygu durumlarında su altında yayılan ses dalgalarının değiştiği araştırılır. Problem çözmede iyi olan oldukça gelişmiş beyinlere ve sosyal becerilere sahip deniz memelileri, kediler ve köpeklerden önemli ölçüde daha zeki ve iletişimde daha iyi olsalar da, bilim insanlarının onları anlamak için geliştirdiği teknoloji bir gün evcil hayvanlara da uygulanabilir. İşte bu çalışmaların evcil hayvanlara uyarlanması çalışmalarının tohumları, girişimci ve bilişsel bilimci Leo Trottier'in Jonas ve Salk (çocuk felci aşısının mucidi olan kişinin adı ve soyadı) adlı iki kediyi sahiplendiği 2013 yılında atıldı. Birçok hayvansever gibi Trottier de evcil hayvanlarının zekasından yararlanmayı hayal ediyordu. Aynı yılın ilerleyen zamanlarında, UC San Diego'da doktora yaparken, hayvanlar için uyarıcı oyuncaklar üreten CleverPet adlı bir şirket kurdu. Belirli bir sırayla ışıklı düğmelere basan bir köpeği ödüllendirmek için mama bırakan bir makine olan amiral gemisi ürünü, kendisini "köpekler için dünyanın ilk oyun konsolu" olarak ilan edildi. 2019 sonbaharında, Trottier, yeni bir sosyal medya trendi fark etti: İnsanlar evcil hayvanlarıyla sohbet başlatmaya çalışıyordu. Hatta bazı evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlarının su gibi bir şey istediklerinde bastıkları basit, etiketli düğmeler geliştirmişti.

Son 25 yıldır balina davranışlarını araştıran bir başka çalışma da arkadaşlar Earth Species Project yani Dünya Türleri Projesi. Bu proje balinaların davranışları hakkındaki verileri, yapay zekayı, koruma ve biyoloji alanlarında çalışan bilim insanlarını bir araya getiren projenin amacı, metinleri tanımlayabilen ve üretebilen bir yapay zeka türü olan büyük dil modelleri (LLM) kullanarak hayvanlar için Google Translate'e benzer bir yazılım oluşturmaktır. Balinalar da dahil olmak üzere bir dizi hayvandan gelen iletişim verilerini bir LLM'y aktaran çalışma, farklı hayvan dilleri arasındaki benzer bileşenleri izlemeyi ve insanlar ve balinalar, insanlar ve köpekler veya hatta balinalar ve köpekler olsun, her tür tür arasındaki gelecekteki ikili iletişimin temelini atmayı umuyor.

Detaylarını orijinal dilinden okumak isterseniz aşağıda kaynakları paylaşıyorum.
https://www.economist.com/1843/2025/01/03/will-there-ever-be-a-google-translate-for-pets https://dev.to/elisaray/pet-translator-apps-can-we-really-talk-to-our-pets-2hbo

Şeker Bayramınız, ara tatil döneminiz sağlıklı geçsin, okullar açıldıktan sonra kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız daim olsun. Yaşasın çocuklar, iyi ki varsınız!

 

 
 

Görüşlerinizi Paylaşın