X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

2022 Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı ve Oder Nehrindeki 100 Ton Ölü Balık

2022 Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı ve Oder Nehrindeki 100 Ton Ölü Balık

Hayat okyanuslarda başladı, okyanuslarda canlılık durursa dünyada hayat da durur.

Okyanus, Dünya yüzeyinin yüzde 70'ini kaplar, gezegenin en büyük biyosferidir ve dünyadaki tüm yaşamın yüzde 80'ine ev sahipliği yapar. İhtiyacımız olan oksijenin yüzde 50'sini üretir, tüm karbondioksit emisyonlarının yüzde 25'ini emer ve bu emisyonlardan üretilen ek ısının yüzde 90'ını yakalar. İşte bu da onun ölümüne sebep oluyor! Sadece "gezegenin ciğerleri" değil, aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerine karşı hayati bir tampon olan en büyük karbon yutağıdır.

Hayal edilemez biyoçeşitliliği besler ve gezegenimizdeki yaşamın hayatta kalması ve gelişmesi için gereken gıda, iş, mineral ve enerji kaynaklarını üretir.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 14. Maddesinin hedefi: deniz kirliliğini azaltmak, deniz ve kıyı ekosistemlerini korumak, asitlenmeyi en aza indirmek, yasadışı ve aşırı avlanmayı sona erdirmek, bilimsel bilgi ve deniz teknolojisine yatırımı artırmak ve bunlara saygı duymak dahil olmak üzere bir dizi okyanus sorununa odaklanan belirli hedefler tarafından yönlendirilmektedir.

Okyanusların sağlığını ve barındırdığı yaşamı sürdürme yeteneği, dünya nüfusu arttıkça ve insan faaliyetleri arttıkça daha da kötüleşecektir. İklim değişikliği, gıda güvensizliği, hastalıklar ve salgın hastalıklar, azalan biyolojik çeşitlilik, ekonomik eşitsizlik ve hatta çatışmalar ve çekişmeler gibi zamanımızın en belirleyici sorunlarından bazılarını ele almak istiyorsak, okyanusumuzun durumunu korumak için şimdi harekete geçmeliyiz.

Birleşmiş Milletler konferans çıktısı olarak yukarıdaki açıklamaları yaparken Polonya, sebebi bilinmeyen toplu balık ölümleri ile karşı karşıya kalmış, Oder nehrinden 100 ton ölü balık topluyordu! Almanya ve Polonya arasındaki sınır boyunca akan 840 kilometrelik nehir yüzeyinde binlerce ölü balık vardı. Bu durum karşısında Alman belediyeleri acil bir karar i Oder'de yüzmeyi ve balık avlamayı yasakladı. 

Ölüm nedeninin belirsizliğini koruduğu bu olay için Polonya, “bu çevre felaketinden sorumluların bulunmasına yardımcı olabilecek” herkese 1 milyon Polonya zlotisi (180.000 £ veya EU) ödül veriyor.   Balık ölümleri nehre risk ve sonuçları tam olarak bilinerek büyük miktarda kimyasal atık dökülmesi veya yüksek sıcaklık ve mevsim normaline göre daha düşük su seviyeleri sonucu daha yüksek kirlilik ve tuzluluk konsantrasyonu nedenli olabilir. Sebep yazı hazırlanırken netleşmemişti.

Artık saklanmak ve inkar etmek mümkün değil. Küresel ısınma, aşırı hava koşullarını şaşırtıcı bir hızla güçlendiriyor ve Türkiye'de ve ötesinde görülebiliyor. Dünyanın dört bir yanında insanlar; iklim krizinin tetiklediği daha ölümcül ve daha sık ve daha şiddetli görülen sıcak hava dalgaları, seller, orman yangınları ve kuraklıklar nedeniyle, hayatlarını ve geçim kaynaklarını kaybediyor.

Uzm.Vet. Hek. Yudum İki Yakın

Kaynak:

https://www.theguardian.com/world/2022/aug/17/poland-pulls-100-tonnes-of-dead-fish-from-oder-river-after-mystery-mass-die-off

https://www.un.org/en/conferences/ocean2022/about

 

Görüşlerinizi Paylaşın