X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

2021 Nobel Ödülleri

2021 Nobel Ödülleri

Fizyoloji ve Tıp Ödülü: Isı ve dokunmayla ilgili reseptörleri keşfederek etrafımızdaki dünyayı nasıl algıladığımızı aydınlatan, böylelikle çevremizle uyum halinde hayatta kalmamıza yol açan  fizyolojik süreçlerin mekanizmalarını ortaya koyan, başta kronik ağrı olmak üzere birçok sağlık sorununun tedavisinde temel olabilecek bilgilerin kapısını aralayan David Julius ve Ardem Patapoutian’a verildi. 

Fizik Ödülü: Ödülün yarısı dünya ikliminin fiziksel modellemesini yapan, küresel ısınmayla ilgili değişkenliğin ölçülmesini sağlayarak güvenilir tahminlerin yolunu açan Syukuro Manabe ve  Klaus Hasselmann’a, diğer yarısı ise atomik ölçekten gezegenler ölçeğine fiziksel sistemlerdeki düzensizliğin ve dalgalanmaların karşılıklı etkileşimlerini ortaya koyan Giorgio Parisi’ye verildi.

Kimya Ödülü: Asimetrik organokatalizörleri keşiflerinden ve böylelikle çevre dostu bir çok yeni molekülün yaratılmasının yolunu açmalarından dolayı Benjamin List ve David MacMillan’e verildi. 

Edebiyat Ödülü: 1948’de Zanzibar’da doğan ve 1960’larda sığınmacı olarak İngiltere’ye gelen yazar Abdulrazak Gurnah’a verildi. Ödül açıklamasında yazarın  kolonializmin; sığınmacıların kültürler ve kıtalar arasındaki derin yarıktaki kaderini nasıl etkilemiş olduğunu, tavizsiz ve empatik biçimde dile getirmesine; gerçeğe olan bağlılığına ve basitleştirmeden kaçınmasına  vurgu yapıldı.

Barış Ödülü:  Demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarından dolayı Filipinler’den Maria Ressa ve Rusya’dan  Dmitry Muratov’a verildi. Ödül komitesi bu iki gazetecinin, dünya üzerinde baskıcı koşullar karşısında, demokrasiye ve basının özgürlüğü idealine sahip çıkıp direnen bütün gazetecilerin temsilcileri olmasına da vurgu yaptı. 

Ekonomi Ödülü: Doğal deneylerin toplum için merkezi sorulara nasıl yanıt verebileceğini , özellikle çalışma ekonomisi alanında açıklayan çalışmalarından ve bu doğal deneylere dayalı çıkarımların neden sonuç bağlantısıyla olan ilişkisini aydınlatan  yaklaşımlarından dolayı David Card, Joshua Angrist ve Guido İmbens’e verildi. İçinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecinin de bir tür “doğal deney süreci” olduğu göz önünde bulundurulursa, bu ödülün anlamı ve gelecekte yaratabileceği etkiler şimdiden heyecan yaratıyor.

Kaynak: www.nobelprize.org

 

Görüşlerinizi Paylaşın