X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Histamin İntoleransı Nedir?

Histamin İntoleransı Nedir?

Histamin intoleransı nedir?

Histamin intoleransı; klinik olarak alerjiyi taklit eden bağışıklık sisteminin aracılık etmediği, fazla histamin alımı ve birikimi ile oluşan bir çeşit gıda intoleransıdır. Histamini parçalayan enzim düzeylerinde azalma, histamin düzeylerinde artışa ve birçok semptoma neden olur. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, yaşam konforunu bozan bu klinik tablonun tanısının konulması tedaviye yol göstermede, kişinin diyetinin belirlenmesinde önemlidir.

Histamin intoleransında klinik belirti ve bulgular nelerdir?

Histamin intoleransı olan kişilerde kaşıntı, kızarıklık, ödem, karın şişliği, ishal, karın ağrısı ve kabızlık, baş dönmesi, migren tipi baş ağrısı, hipotansiyon, taşikardi görülebilir. Bu klinik bulgular gıda alerjisi, irritable bağırsak sendromu, diğer gıda intoleransları, çölyak hastalığı, ürtiker, sistemik mastositoz gibi hastalıklarda da görülebildiği için bu hastalar çoğunlukla yanlış tanı alırlar.

Histamin nedir ve etkileri nelerdir?

Histamin; pek çok fizyolojik ve patolojik etkisi olan biyolojik bir amindir. Vücutta çoğunlukla mast ve bazofil hücrelerinde üretilir ve salgı granüllerinde depolanır. Etkilerini çeşitli organ ve dokularda bulunan reseptörleri aracılığıyla gerçekleştirir.  4 çeşit reseptörü vardır. (H1R, H2R, H3R, H4R) Mide asidi salınımı, düz kas hücre kasılması, damarların gevşemesi (vazodilatasyon), bağışık yanıt ve inflamasyon başlıca etkilerindendir.

Histamin nasıl metabolize edilir?

Histamin iki enzim tarafından parçalanır: Diamin oksidaz (DAO) ve Histamin N metiltransferaz (HMNT). DAO; ince bağırsak, çıkan kolon, plasenta ve böbrekte bulunur. Hücre dışında bulunan histamini parçalar. HMNT ise pek çok organ ve dokuda bulunur ve hücre içi histamin yıkımından sorumludur. DAO diğer biyolojik aminlerin (kadaverin, putresin gibi) yıkımında da görev alır. Diyetle alınan histaminin vücuttaki giriş kapısı bağırsak epitelidir. Gıdalarla alınan ve ince bağırsak bakterileri tarafından üretilen histamin daha çok DAO tarafından parçalanır. Histaminin %2-3’ü idrara direk atılırken, parçalanması sonucu oluşan metabolitler de idrarla atılır.

Histamin İntoleransı sebepleri nelerdir?

DAO geninde oluşan tek nükleotid polimorfizmleri, bağırsaklarda histamin üreten bakterilerde artış bağırsak mukoza hasarı sonucu incebağırsakta DAO üretiminin azalması, DAO aktivitesini baskılayan ilaçlar, yüksek miktarda histamin içeren ya da, histamin üretimini tetikleyen gıdalar, DAO enziminin çalışması için gerekli vitamin ve minerallerin eksikliği (Bakır, magnezyum, B6 ve C vitamini ) histamin intoleransına neden olabilir.

Laboratuvarımızda çalışılan histamin intoleransı tanısında kullanılan testler:

DAO enzim düzeyi: ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metodu ile serumda DAO enzim düzeyi çalışılmaktadır.

Plazma Histamin düzeyi: ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metodu ile plazma Histamin düzeyi çalışılmaktadır.

Bunların dışında DAO enzim düzeyi normal olsa bile klinik belirti ve bulguları olan hastalarda enzim aktivitesinde  görevli Bakır, Magnezyum, B6 ve C vitamini düzeylerinin çalışılması da önerilir.

 

Uzm. Dr. Aslıhan ÇAVUNT BAYRAKTAR

 

Görüşlerinizi Paylaşın