X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

COVID-19 Varyantları Hakkında Merak Edilenler:

COVID-19 Varyantları Hakkında Merak Edilenler:

Covid19: Delta varyantının yeni mutasyonu yakından izleniyor

SARS-CoV-2 mutasyonlarının dünyada yayılmakta olduğu ve küresel bir tehdit oluşturduğu görülmektedir. Bu nedenlerle, risk oluşturan mutasyonlara yönelik genomik sürveyans ağları oluşturularak mevcut ve ortaya çıkabilecek yeni varyantların izi sürülmektedir.

Bu şekilde yeni varyantların  gerekli kılabileceği ek önlemlerin alınması hedeflenmektedir.

SARS CoV2 Delta varyantı,  "endişe verici varyant" olarak tanımlanmış olup pek çok ülkede baskın varyant haline gelmiştir.

Giderek artan sayıda Covid19 enfeksiyonuna  neden olan Delta varyant SARS CoV2’nin alt soyu olan AY.4.2  ise yakından izlenmektedir.

Varyant virüs ne demektir?

Virüslerin, özellikle de koronavirüsler gibi RNA virüslerinin çoğalması ve yayılması sırasında genomlarında değişiklikler (mutasyonlar) gelişir. Orijinal virüsten farklılık gösteren mutasyonlu virüslere varyant virüs denilmektedir. Mutasyonların çoğunun anlamlı bir etkisi olmamakla birlikte, bazı mutasyonlar bulaştırıcılığın artması gibi virüse avantajlar sağlayabilir. Bu şekilde avantajlı hale gelen virüs varyantlarının seçilmesi ve baskın hale gelmesi kolaylaşabilir. Birçok varyant virüs tanımlanmakla birlikte dikkate alınması gereken veya endişe uyandıran varyantlar ayrıca değerlendirilmektedir.

Varyantlar virüsün dolaşımda yüksek düzeyde olduğu bölgelerde ortaya çıkmaktadır.

Varyantların riskleri neler olabilir?

Bulaştırıcılığın artması

Virüs çoğalmasının artmasıyla hastalarda yüksek virüs yükü

Enfeksiyon geçirilmesi sonucu oluşan bağışık yanıttan kaçış → tekrar enfeksiyonlar (reenfeksiyonlar)

Aşılama sonrası oluşan bağışık yanıttan kaçış → aşı etkinliğin azalması

Farklı yaş gruplarını etkilemesi

Hastalığın ağırlaşması → hastaneye yatışların artması, ölüm oranının artması

Yeni varyantların ortaya çıkması

 

Delta varyantı ve yeni mutasyonlar nedir?

Dünyada dolaşan binlerce farklı SARS CoV2 tipi vardır. İlk olarak Hindistan'da tanımlanan Delta veya B.1.617.2 olarak bilinen soy bunlardan birisidir ve birçok ülkeye yayılmış bulunmaktadır.

Delta, İngiltere'de  de baskın varyantdır. Ancak en son resmi veriler,  Covid 19 vakalarından sorumlu SARS CoV2 virüslerinin  %6'sının genetik olarak farklı, yeni bir tür olduğunu göstermektedir.

Bazılarınca "Delta plus" olarak da anılan bu alt soy; ilk olarak Temmuz 2021'de belirlenmiş ve  AY.4.2 olarak adlandırılmıştır.

AY.4.2, Delta'dan türeyen ve dünya çapında kaydedilmiş 45 alt soydan biridir. Virüsün insan hücrelerine tutunarak  enfeksiyonu başlattığı bilinen “spike” (başak) proteininde Y145H ve A222V olarak iki karakteristik mutasyon taşır.

Bu mutasyonlar  pandeminin başlangıcından bu yana çeşitli diğer koronavirüs soylarında da saptanmıştır.

Ancak halen ne kadar tehdit oluşturabileceğini anlamak için araştırmalar devam etmektedir

Delta AY.4.2 daha bulaşıcı mı, endişe edilmeli mi?

Şimdiye kadar, yeni tip virüsün çok daha bulaşıcı olduğuna dair bir veri bulunmamaktadır.  Henüz bir endişe verici yeni bir varyant olarak kabul edilmemektedir .

Ortaya çıkan bazı varyantlar endişe verici iken çoğu önemsizdir, virüse bir avantaj sağlamazlar.

Kritik ve zor olan iş; önemli olabilecekleri erken tespit etmek, takip etmek ve yönetmektir.

Bu nedenle bilim adamları, SARS CoV2’nin  geçirmekte olduğu yeni genetik değişiklikleri sürekli olarak kontrol etmektedirler.

Birleşik Krallık,  bu hayati salgın soylarının epidemiyolojik laboratuvar analizlerini başlangıçtan bu yana gerçekleştirilmektedir. İlk olarak  AY.4.2 örneğinde olduğu gibi izlemeye değer yeni mutantlar saptanır. Daha sonra, genetik değişikliklerin virüsü daha bulaşıcı hale getirebileceğine dair güçlü bir öneri varsa, “araştırılan varyant” olarak sınıflandırılır ve daha sık kontrol edilir.

Daha bulaşıcı olabileceği ve geçmiş enfeksiyonlardan veya aşılardan kaynaklanan bağışıklık sisteminin bir kısmından kurtulabileceği veya potansiyel olarak daha ciddi hastalıklara neden olabileceği netleşirse, “endişe verici” kategorisine taşınabilir.

Delta AY.4.2 potansiyel olarak daha bulaşıcı bir türdür. Yüzde 10'a kadar daha fazla bulaşıcı olması muhtemeldir. ABD'de de birkaç vaka tespit edilmiş, Danimarka'da bazı vakalar bildirilmiştir ancak o zamandan beri AY.4.2 ile yeni enfeksiyonlar azalmıştır.

AY.4.2 de saptanmış her iki mutasyon da önceki koronavirüs soylarında ayrı ayrı kaydedilmiş  olup bu soylar 'endişe verici varyant' olarak sınıflanmamıştır. Bu nedenle bu mutasyonların  Delta'yı daha bulaşıcı hale getirebilecekleri açık değildir. Bağışıklıktan kaçış, artan bulaşıcılık veya daha yüksek virülans için bariz adaylar olarak görülmemektedir.

Ayrıca, bu alt soyun önemli topluluk bulaşmasına veya birden fazla Covid-19 kümesine neden olduğu da doğrulanmamıştır.

Bulunduğumuz  aşamada uzmanlar, AY.4.2’de kalıcı olma potansiyeli görmemektedirler.  Bu nedenle zamanla  izleme listesinden de çıkması bir olasılıktır.

Delta AY.4.2 daha mı tehlikelidir?

Delta AY.4.2 - veya diğer varyantlardan herhangi birinin - insanlar için daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Orijinal versiyonda olduğu gibi, yaşlılar ve altta yatan önemli sağlık sorunları olan kişiler için risk yüksek düzeydedir.

Ancak yine de, bir varyant daha bulaşıcıysa, aşılanmamış bir popülasyonda daha fazla ölüme yol açacaktır.

Mevcut aşılar Delta AY.4.2 alt soylarına da etkili midir?

Mevcut varyantlarından herhangi birine karşı koruma sağlamak için yeni bir aşı güncellemesine dair bir öneri bulunmamaktadır

Aşılar, endişe verici varyantların neden olduğu enfeksiyonlar da dahil olmak üzere Covid-19 ile ciddi hastalıklara karşı yüksek koruma sağlar. Aşılar ayrıca enfeksiyon riskini azaltır. Ancak tüm riskleri tamamen ortadan kaldırmazlar.

Delta varyantı ile enfekte tam aşılı kişiler virüsü başkalarına yayabilir. Bununla birlikte, aşılanmış kişilerde viral genetik madde miktarının, aşılanmamış kişilere kıyasla daha hızlı düştüğü gösterilmiştir. Sonuçta aşılanmış kişiler virüsü aşılanmamış kişilere göre daha kısa süre boyunca yaymaktadır.

Sonuç:

Delta AY.4.2 alt soyları yakından izlenmektedir.

Bu aşamada verileri bekleyip görmeli, panik yapılmamalı....

Enfeksiyondan korunma önerileri tüm virüs soyları için aynıdır: “Ellerinizi yıkayın, mesafenizi koruyun, kalabalık yerlerde yüzünüzü kapatın ve havalandırma konusunda dikkatli olun”

Kaynaklar:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/understanding-variants.html

https://www.bbc.com/news/health-58965650

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/delta-variant.html

https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-delta-variant-covid

https://www.klimud.org//public/uploads/content/files/SARS-CoV-2_Varyantlari_Guncelleme.pdf

https://www.cdc.gov/ coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-surveillance/variant-info.html

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/

file/959361/Technical_Briefing_VOC202012-2_Briefing_2.pdf

 

 

 

Görüşlerinizi Paylaşın