28 Nisan Sağlıkta Şiddete Hayır Günü
Dr. Özlem Aker
Sağlıkta şiddet, sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel, sözel veya psikolojik saldırıyı tanımlar. Bu tür şiddet, sağlık çalışanlarının salt işlerini yaparken karşılaştıkları tehditler ve saldırılarla sınırlı olmayıp, dünya genelinde yanlış sağlık politikaları sebebiyle sağlık hizmeti alanında yaşanan tatminsizliklerin faturasının resmi otoriteler, basın yayın organları, sosyal medya yoluyla sağlık çalışanlarına kesilmesi ve aslında kamuoyunun sağlık çalışanları aleyhine manüple edilmesini de kapsar.
Ülkemizde 2021 Şubat ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında yapılan sağlıkta şiddet araştırmasında Türkiye genelinde sağlık çalışanlarının yüzde 67’sinin en az bir kez şiddete maruz kaldığı ve yüzde 84’ünün bu durumun tekrarından korktuğu saptanmıştır.
Türk Tabipler Birliği Mayıs 2024 Sağlıkta Şiddet Çalıştay’ında sağlıkta şiddetin olası sebepleri arasında
- Toplumda Süregelen ve Kalıcılaşan Güvensizlik
- Şiddetin Bir Tahakküm Aracı Olarak Kullanılması
- Toplum İçerisinde Giderek Derinleşen Sosyoekonomik Eşitsizlikler
- Tüketim Toplumu Olma Hali, Emeğe Duyulan Saygısızlık, Endüstrileşme ve Emeğe Yabancılaşma:
- Toplumsal Öfke ve Bu Öfkenin Çözümsüzlüğü
- Cezasızlık ve Şiddetin Sıradanlaşması
- Kutuplaştırıcı ve Düşmanlaştırıcı Tutumlar
- Hedef Gösterme ve Ayrıştırıcı Söylemler
- İşlerin Sürdürülebilmesinin En Kolay Yolunun Şiddet Olarak Düşünülmesi gibi faktörler de vurgulanmıştır.
Sorunun çözümü ,yukarıda sayılan faktörlerin ortadan kaldırılmasının yanı sıra devlet eliyle sağlanacak güvenlik tedbirlerinin arttırılması ve sağlıkta şiddete daha etkili, caydırıcı cezalar getiren yasal düzenlemelerin hemen, vakit kaybetmeden gerçekleşmesi ve yürürlüğe girmesiyle mümkündür.
Sağlıkta şiddet, yalnızca sağlık çalışanları için değil, tüm toplum için ciddi bir sorundur. Sağlıkta şiddet, önemli bir kamu sağlığı sorunudur. Çözümü de toplumun her kesiminin desteğiyle mümkün olabilir.