X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Seyahat Sağlığı

Seyahat Sağlığı

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hava yoluyla yolcu taşımacılığının daha ulaşılabilir ve kitleler tarafından daha kolay satın alınabilir hale gelmesiyle dünya genelinde çeşitli amaçlarla yapılan seyahat hacmi de önemli ölçüde artış gösterdi. 2014 yılında dünyada uluslararası seyahat edenlerin sayısı yaklaşık 1 milyara, Türkiye’de ise 9 milyona ulaşmıştır.

Bu yoğun trafik, eskiden lokalize kalan ve salgınlar yapmayan enfeksiyon etkenlerinin dünyanın her tarafına kolayca yayılabilmesine, endemilere, pandemilere yol açmasına ve küresel tehdite dönüşmesine neden olmaktadır.

Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, seyahat öncesi talep eden yurttaşlara seyahat öncesi gerekli muayeneleri yapmakta, aşı, vb. koruyucu önlemleri uygulamakta, bazı ülkelere giriş için zorunlu olan “Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası” düzenlenmekte ve danışmanlık sağlamaktadır. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne 444 77 34 nolu seyahat sağlığı danışma hattından ulaşılabilir.

Uluslararası seyahate hazırlanırken yapılması gerekenler:

* İdeal olarak seyahatten 4-8 hafta önce hekiminize başvurmalı; hem genel sağlık kontrolünden geçmeli, hem de gideceğiniz bölgeye özgü sağlık riskleri hakkında danışmanlık ve gerekiyorsa aşı olmak, koruyucu tabletler edinmek gibi koruyucu sağlık hizmeti almalısınız. Seyahate günler kalmış olsa bile mutlaka hekiminize başvurun.

* Kronik sağlık sorunlarınız nedeniyle sürekli kullanmakta olduğunuz ilaçlar varsa, ilaçlarınızı tam ve eksiksiz olarak yanınızda götürmek için seyahate çıkmadan önce doktorunuza reçete ettirmelisiniz.

* Seyahate çıkmadan önce kan grubunuzu ve kronik ya da özel bir sağlık sorununuz varsa, bunu ifade eden basit bir kartı mutlaka yanınıza alın, üzerinizde taşıyın.

* Yanınızda temel ihtiyaçlarınıza yönelik bir sağlık çantası olmalı. Bu çanta içinde • Yara bandı • Antiseptik yara temizleyici veya alkali sabun • Basit Bandajlar • Makas veya çakı • Çengelli iğne • Böcek uzaklaştırıcı • Antihistaminik tablet ve kremler (allerjik durumlar için) • Oral rehidrasyon tuzları (ishalli hastalıklarda kaybedilen sıvıyı telafi etmek için) • Basit ağrı kesici (örn. Parasetamol) • Steril sargı bezi • Güneş kremi • İshal önleyici ilaçlar • Yolcularda en sık görülen enfeksiyonlar için antibiyotikler • Daha önce var olan hastalıklar için kullanılan ilaçlar yer almalıdır.

Seyahat sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

* Seyahatiniz sırasında ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.

* Musluk suyunun uygun şekilde klorlanmadığı veya hijyen şartlarının kötü olduğu bölgelerde, kaynatılmış su ile hazırlanan içecekler, kutulanmış veya şişelenmiş, ağzı kapalı ve mümkünse pastörize edilmiş meşrubatı tercih edin. Eğer içmek zorunda kalırsanız suları mutlaka kaynatın, filtre edin veya iyot tabletleri kullanın. Hangi suyla yapıldığını bilmediğiniz buzlu içecekleri de içmeyin.

* İçecek kutuları veya şişelerin dış kısmındaki su bulaşık olabilir. Bu yüzden ıslak kutu ve şişeleri açmadan önce kurulayın.

* Suyun bulaşık olabileceği yerlerde, dişlerinizi musluk suyu ile fırçalamayın.

* Çiğ veya iyi pişmemiş yiyecekler yerine pişirilmiş ve hala sıcak olarak servis edilen yiyecekleri veya kendinizin soymuş olduğu kabuklu meyveleri tercih edin. Özellikle hijyen ve sağlık şartlarının yetersiz olduğu bölgelerde salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi yiyecek ve içeceklerden kaçının

* Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sakının.

* Sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat edin.

* Sivrisinek ve diğer böceklere karşı sinek kovucu spreyler kullanmak, uzun kollu kıyafetler giymek, gece yatarken cibinlik kullanmak faydalıdır.

* Temizliği şüpheli sularda yüzmek veya bu sularla temas etmek çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz sularında kesinlikle yüzmeyin. Tatlı sularda yüzmekten özellikle kaçının.

* Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının ve ısırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen sabunla ve bol suyla yara bölgesini yıkayıp, acilen sağlık kuruluşlarına başvurun.

* Güneş ten korunun (Bültenimizde bu konudaki hazırlanmış yazıyı okuyabilirsiniz)

* Kapsamlı bir yurtdışı sağlık sigortası yaptırın (Kaza, hastalık, sağlık sorunlarında ülkenize transferin sağlanmasını içerecek biçimde)

Kaynak: http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/SeyahatSagligiElKitabi

 

Görüşlerinizi Paylaşın