X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Corona Virüs Geçmişi

Corona Virüs Geçmişi

COVID-19 salgını nedeniyle insanlarda hastalığa neden olan Corona Virüs (CoV) ailesi hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs ailesidir. Zoonotik enfeksiyon yapan bu virüs ailesi hayvanlardan insanlara bulaşabilir. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’larda keşfedilmiştir ve insanlarda soğuk algınlığından, Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu(SARS-CoV-1) ve Ortadoğu Solunum Yolları Sendromu Virüsü (MERS-CoV) gibi geniş bir yelpazede hastalık yapabilirler. Yeni bir corona virüs 2002 yılında, Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu Corona virüsü-1 (SARS-CoV-1) 26 ülkede 8422 kişiyi enfekte etmiş, 916 kişi hayatını kaybetmiş, %10,8 öldürücülük oranına ulaşmıştı. Bu, corona virüslerin oldukça öldürücü bir patojen olabileceğinin insanlığa bir sinyaliydi.

SARS-CoV-2’ nin ilavesiyle insanlarda patojen olduğunu bildiğimiz 7 adet corona virüs vardır. Bunlardan dördünün; HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63, HKU1-CoVçocuklarda ve yetişkinlerde özellikle kış ve ilkbahar aylarında soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen üst solunum yollarını tutan enfeksiyonların %20 ila %30’ undan sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar bu dört corona virüsünün geçtiğimiz birkaç yüzyılda insanları enfekte etmeye başladığını ve ilk çıktıklarında da ciddi hastalık yaptıklarını, salgınlara sebebiyet vermiş olabileceklerini değerlendiriyor. Bu değerlendirmelerini hayvan çalışmaları ile destekliyorlar. “Rus Gribi” olarak bilinen ve 1889 yılında yaklaşık olarak 1 milyon kişinin ölümüne sebep olan etken acaba bu corona virüslerden biri olabilir mi düşüncesini dile getiriyorlar. Araştırmacılar 1967 yılında keşfedilen HCoV-OC43’ ün, 2003 yılında genomunun sekanslanmasıyla ve bunun diğer hayvanların gen sekanslarıyla karşılaştırılması sonucunda bu virüsün sığır veya domuzlardan orjin aldığını belirlemişler ve 1890’ lı yıllarda bu virüsün insanlara sıçramış olabileceğini hesaplamışlardır. Aynı şekilde HCoV-229E içinde benzer durumu ortaya koymuşlar, 1686 ila 1800’ lü yıllarda yarasalardan insanlara bu virüsün bulaşmış olabileceğini belirtmişlerdir. Uzmanlar SARS-CoV-2’ ninde yıllar içerisinde bir gün soğuk algınlığı etkeni olarak yer alabileceğini belirtiyorlar.

Kaynak:

https://www.newscientist.com/article/mg24632800-700-what-four-coronaviruses-from-history-can-tell-us-about-covid-19/#ixzz6M7KFf9wm

 

Görüşlerinizi Paylaşın