X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Nanotıp: İnanılmaz gibi dursa da gerçek!

Nanotıp: İnanılmaz gibi dursa da gerçek!

Nanoteknoloji, nanoölçekte, yani 1-100 nanometre boyutunda hayat bulan bilim, mühendislik ve teknoloji uygulamalarına verilen genel isimdir. Nanoteknoloji kavramı ilk kez 1959 yılında ABD’li fizikçi Richard Feynman tarafından öne sürülmüştür.

Nanoteknoloji insan sağlığı açısından devrimsel gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Günümüzde nanoteknoloji; enfeksiyonlarla mücadeleden, sinir hücrelerinin onarılmasına, yapay uzuv üretiminden kanser tedavisine, ilaç moleküllerinin doğru biçimde hedefe ulaşmasından, işitme ve görme kayıplarının düzeltilmesine dek uzanan geniş bir yelpazede uygulanmakta ve nanotıp her geçen gün yaşam kalitemizi yükseltmektedir.

Nanoteknolojiyi kullanan biyomedikal mühendislerin yankı uyandıran çalışmalarından biri de, vücudun bağışıklık sisteminin doğal öldürücü diye bilinen hücrelerinin bu potansiyelini arttırarak, lenf bezlerindeki kanser hücrelerini bulmak ve yok etmekle ilgili.

Doğal öldürücü hücreler, vücuttaki anormal hücreleri; örneğin tümör oluşumunu başlatan hücreleri ve virüslerle enfekte olmuş hücreleri tanıyıp hedef seçen ve onların içlerine toksik moleküller enjekte ederek yok olmalarını sağlayan hücrelerdir.

Araştırmacılar bu hücrelere TRAIL (Tumor necrosis factor Related Apoptosis-Inducing Ligand) denilen bir protein ekleyerek bu hücreleri “süper öldürücü hücrelere” dönüştürmeyi başardılar. Süper öldürücüler, kanser hücrelerine TRAIL enjekte ederek hücre ölümüne ve hücrelerin birbirinden ayrılmasına yol açıyorlar.

Bahsetmekte olduğumuz yeni çalışmada farelere TRAIL ile donanmış nanoteknoloji ürünü lipozom (hücrelere ilaç ve besin taşıma amaçlı kullanılan ince bir zarla çevrili küresel yapılar) enjekte ederek, bu lipozomların lenf bezlerinde yerleşik doğal öldürücüleri hedeflemesi, böylece TRAIL’in bu doğal öldürücüleri süper öldürücüye dönüştürerek, lenf bezlerindeki kanser hücrelerini öldürmeleri gerçekleştirildi.

Hâlihazırda farelerde denenmekte olan bu yöntem insanlarda da işe yararsa; kanser hücrelerinin lenf yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılmasını önlemek mümkün olabilecek.

Kaynaklar:

  1. https://commonfund.nih.gov/nanomedicine/index

  2. http://www.nano.gov/nanotech-101/what/definition

  3. http://www.medicalnewstoday.com/articles/302575.php

 

Görüşlerinizi Paylaşın