X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ilk hedef: tamamlanamamış olanları tamamlamak

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ilk hedef: tamamlanamamış olanları tamamlamak

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte kadın toplum refahı için erkek ile birlikte, yan yana toplum hayatı içerisinde yer almaya başladı. Daha doğrusu bu davranış yapılan inkılaplar ile toplum genelinde yaygınlaştı. Medeni kanunun kabulü, sonrasında kadınlara seçme ve seçilme hakkı için gerekli yasaların çıkarılması kadının toplum gelişiminde eşit rol oynayabilmesinin kapısını açtı

 

 

Geriye dönüp bakıldığında çok yol kat edilse de, Cumhuriyetin 2. Yüzyılının hedefi toplumsal cinsiyet eşitliğinde tamamlanmamış, eksik kalan kısımları tamamlamak olmalıdır. Öncelik ise toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusunun bir başkaldırı olmadığını kabul etmek olabilir. Kadının eğitim ve çalışma hayatı içerisinde var olması gerekliliği toplumun geliştirici gücüdür. 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nedir?

Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olmasını kapsamaktadır. Diğer bir deyişle, farklı cinsiyete sahip olanların kamusal ve özel yaşam alanlarında eşit seviyede katılımı ve aynı şekilde bu alanlarda da eşit seviyede görünür olmasını kapsamaktadır. Dolayısıyla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” tanımını kullanmak ve bu kavramı yaşantımıza katmak isyan/ aykırılık/ başkaldırı değil, aksine bu koşulları sağlamak hepimiz için görevdir. 

Kadının işgücüne katılımının artması sadece kendi sosyo-ekonomik durumunu değil, ailesinin, çevresinin ve toplumun durumunu da etkilemektedir. Bu kavram günümüz dünyasında global düzeyde de kabul görmüş bir kavram olarak araştırmalarda yerini almıştır. Bizlere düşen istenilen düzeye ulaşmak için çalışmaya devam etmektir. 


Yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu Küresel Eşitsizlik Raporundaki2023 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ne göre ilk dokuz ülke (İzlanda, Norveç, Finlandiya, Yeni Zelanda, İsveç, Almanya, Nikaragua, Namibya ve Litvanya) cinsiyet eşitliğinin en az %80’ini kapatmış olsa da hiçbir ülke henüz tam cinsiyet eşitliğine ulaşamadı. İzlanda (%91,2) üst üste 14. kez en üst sırayı aldı. Ayrıca, cinsiyet farkının %90’ından fazlasını kapatan tek ülke olmaya devam ediyor. Bölgesel bazda veri paylaşan raporda, Avrasya ve Orta Asya bölgesinde Türkiye ve Tacikistan, Ekonomik Katılım ve Fırsatlar konusunda en az eşitliğe sahip olup, Türkiye bu alt endeksteki açığın %60'ından daha azını kapatan tek ülke oldu. Yine bölge içerisinde 10 ülkeden sekizi, eğitim başarısı alt endeksinde %99'dan fazla eşitliğe sahip, bu da bölge için %98,9'luk bir eşitliğe yol açıyor. Bölgenin en kalabalık nüfusa sahip iki ülkesi olan Türkiye ve Ukrayna arasında ortaöğretime kayıtta kalıcı bir eşitsizlik bulunmuyor. Ancak, sadece Türkiye ve Tacikistan  yükseköğretime kayıtta eşitlik sağlayamamış olarak raporda yer alıyorlar. Raporun tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2023/ 

Raporu incelediğim zaman pek çok fırsata dünyadaki pek çok kadından daha önce sahip olmuş ama bunu yeterince değerlendirememiş bir toplum olduğumuz gerçeği ile yüzleştim. Bu özeleştirinin

kadın-erkek, toplumun her kesimi tarafından yapılması ve yaşamın her alanında; evde, sokakta, çalışma hayatında, eğitimde kadınların erkeklerle eşit konuma gelmesi için çalışmamız gerekmekte. 

Bu sayımızda Cumhuriyet ile kadınların kazanımları kapsamında yazılar derledik. 

Yaşamın her alanına kadın elinin değdiği aydınlık, sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yaşı kutlu olsun!

  
 Uzm. Vet. Hek. Yudum İki Yakın

 

Görüşlerinizi Paylaşın