X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Tümörleri Tedavi Etmek İçin Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları

Tümörleri Tedavi Etmek İçin Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları

Kanser tedavisi, kontrol noktası inhibitörlerinin tanıtılması, yeni nesil dizilemenin ortaya çıkması ve neoantijenlerin keşfi nedeniyle on yıldan daha kısa bir sürede büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Bağışıklık sistemimizi viral enfeksiyonları tanımaya ve bunlarla savaşmaya hazırlayan genetik bilgi parçaları kullanılarak tasarlanan COVID-19 aşıları aynı zamanda kanser tedavisine de ışık oldu.

Yeni araştırma, benzer yaklaşımla yapılan aşıların, bağışıklık sistemini meme ve pankreas kanserleri dahil habis tümörlere saldırmak üzere programlayabileceğini göstermiştir.

Bu konuda yayınlanan ilk klinik çalışmada, geç evre pankreas kanseri olan 25 yaşındaki bir erkek hastanın tümöründen küçük bir doku örneği alınmış ve tümördeki benzersiz genetik bilgiyi hedef alan kişiselleştirilmiş bir aşı geliştirilmiştir. Çalışma soncu, bir insanda neoantijen DNA aşısının kullanımına ilişkin ilk rapordur ve aşının hastanın tümöründe spesifik neoantijenleri hedef alan başarılı bir bağışıklık cevabı oluşturduğu gözlenmiştir.

2021’de Genome Medicine dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, vücudun daha etkili, daha uzun süreli, tümörle savaşan bir bağışıklık cevabı ortaya çıkarmasına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş kanser aşıları oluşturmak için kullanılan tekniklerin nasıl geliştirilebileceğini araştırmaktadır. Aşıyı daha iyi hale getirme arayışında, Mayıs 2022'de Nature'da en iyi neoantijenleri seçmenin yollarını öneren yeni bir araştırma yayınlandı.  Son olarak Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin 5 Haziran 2022'deki yıllık toplantısında Dr. Balachandran, pankreas kanseri için mRNA aşılarını test eden tek klinik faz 1 denemesinden cesaret verici sonuçlarını sundu. 16 hastanın 8'inde aşılar, hastanın kendi pankreas kanserlerini tanıyan T hücrelerini aktive etti. Bu hastalarda nüks gelişimi gecikti, bu da aşılar tarafından aktive edilen T hücrelerinin pankreas kanserlerini kontrol altında tutmak için istenen etkiye sahip olabileceğini düşündürdü. Sonuçlar oldukça umut vericiydi. mRNA aşısı, pankreas kanseri hücrelerini tanıyan T hücrelerinin üretimini tetikleyebiliyordu. Aşının hastalarda çalışmasına hangi faktörlerin yardımcı olduğunu daha iyi anlayabilmek için çalışmadan elde edilen verileri analiz etmeye devam ediyorlar.

Bu bilgiyi, daha etkili olmaları ve pankreas kanserli daha fazla insanda işe yaramaları için aşı geliştirmek için kullanılmasını umuyoruz. Yazının aşı mekanizmasını anlatan geniş hali için https://www.duzen.com.tr/tr/art/13679/tumorleri-tedavi-etmek-icin-kisisellestirilmis-kanser-asilari

Uzm.Dr. Tutku Taşkınoğlu

Kaynak:

https://www.newscientist.com/article/mg25433920-400-personalised-cancer-vaccines-are-finally-beating-hard-to-treat-tumours/

 

Görüşlerinizi Paylaşın