X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Meme Kanseri Farkındalık Ayı - Vera Caen Algranati Röportajı

Meme Kanseri Farkındalık Ayı - Vera Caen Algranati Röportajı

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır! 

Vera’nın “Üçüncü Hayatı”

 

Vera ilk kanserini 10 yaşında geçirdi. O dönem çocukluk kanseri tedavisi gördü ve iyileşti. 40 yaşına geldiğinde bu kez meme kanserine yakalandı… 

2020 yılının tüm yazını Bodrum’da geçirdik. Zorlu ve alışılmadık pandemi döneminin yaz mevsimi de hiç alışık olmadığımız bir şekilde geçmişti. Restoranlar kapalıydı, 65 yaş üzeri bireyler hala kısıtlı olarak sokağa çıkabiliyordu. 2020’nin Eylül ayında yasaklar biraz gevşetildi. Restoranlar belirli koşullarla açıldı. Biz de bir arkadaşımızın doğum gününü kutlamak için aylar sonra Yalıkavak’ta bir balıkçıda buluştuk. Kalabalık bir gruptuk, yazdan kalma çok güzel bir akşamdı ve karşımda tüm enerjisi ile Vera oturuyordu. Işıl ışıl hali hala gözümün önünde. İşte o yemekten sadece birkaç ay sonra Vera’ya meme kanseri teşhisi kondu. Üstelik üçüncü evredeydi. 

Biz kanseri aslında öncesinde bedende gözle görülür belirtiler veren, kendini çok net belli eden bir hastalık olarak düşünüyoruz. Vera’nın kanser teşhisini öğrendiğim gün bunun aslında bazen hiç de böyle olmadığı gerçeği ile yüzleştim. Belki bundan dolayıdır ki Vera’nın o ışıl ışıl halindeyken, aslında bir meme kanseri hastası olduğunu öğrenmek beni derinden etkiledi. 

Çok şükür ki zorlu bir tedavi sürecinden geçtikten sonra Vera sağlığına yeniden kavuştu. Bugün her görüştüğümüzde karşımda o ışıl ışıl halini yeniden görmek beni çok mutlu ediyor ve yaşama olan inancımı artırıyor. 

Ancak bu bir yol ve bu yol maalesef herkes için aynı olmuyor.

Bu yıl Meme Kanseri Farkındalık Ayında sevgili Vera ile yaptığım bu röportaj ile tüm kadınlara elimden geldiğince umudu, farkındalığı ve hassasiyeti anımsatmak istedim. 

Ben bu Mayıs ayında, neredeyse en yakın 40 yıllık çocukluk arkadaşımı meme kanserinden kaybettim. 5 yıldan fazla süren zorlu bir savaş verdi ve maalesef bu savaşı kazanamadı. 

Bu vesile ile de kaybettiğim canım arkadaşım Funda Şenova Tunalı’yı, onun gibi çok uzun bir savaştan sonra bu yıl hayatını kaybeden sevgili Yeşim Tuncer’i (Kanser Korksun Kadından) ve şu an burada adını sayamadığım tüm güzel ve özel kadınları sevgi ve özlemle anıyorum. 

Ne olur unutmayalım, Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır! 

VERA CAEN ALGARANATİ KİMDİR?

  Vera Caen Algranati 43 yaşında bir görsel iletişim tasarımcısı. Görsel iletişim tasarımı eğitimi aldıktan sonra, çeşitli medya gruplarında fotoğrafçı ve yazar olarak çalıştı. Yazarlık, doulalık ve doğum fotoğrafçılığı yaptı. 2020 yılında ikinci kez geçirdiği kanser hastalığından sonra kendisi için toplamış olduğu notlarından yola çıkarak “Üçüncü Hayat” kitabını okuyucularla buluşturdu. 

✔️ÜÇÜNCÜ HAYAT ADI NEREDEN GELİYOR?

V.A: Önce 10 yaşımda, daha sonra da 40 yaşımda kanseri iki kez atlatınca, kendime üçüncü bir can hakkı bahşedildiğini düşünerek kitabıma “Üçüncü Hayat” adını verdim.

✔️MEME KANSERİ OLDUĞUNU NE ZAMAN VE NASIL ÖĞRENDİN? HANGİ EVREDEYDİ?

 

V.A: 2020 yılında bir gece elime gelen koca sert bir kitleden direkt anladım. Hemen ertesi sabahında görüntülemeye gittiğimde teşhis kondu.

Çok değerli doktorum sevgili Elif tüm süreci şefkatle ve yumuşakça yönetti. Üçüncü evrenin son dönemecinden döndüm, şanslıydım…

 

✔️ RUTİN KONTROLLERİNİ YAPTIRIYOR MUYDUN, TEŞHİSTE GEÇ KALINMIŞ MIYDI? 

 

Teşhisim Eylül ayında kondu. Ben ise bir önceki Aralık ayında kontrollerimi yaptırmıştım. Hızlı ilerleyen bir türe denk geldim. 

Çocukluk kanserimden ötürü belki riskli grupta olduğumu bilseydim kontrollerimi daha sık yaptırmak işleri kolaylaştırırdı.

✔️TEŞHİSİN KONDUĞUNDA NELER HİSSETTİN?

Yıkıldım!!! Hak aradım…

Kendime çok iyi baktığım, çok mutlu olduğum, geçmişle helalleştiğim şahane bir dönemimdeydim. Beslenme, egzersiz, içsel büyüme, duygusal ifade, ne ararsam vardı. Hayattan haksızlık görmüş gibi hissettim. 

Kendime bu kadar iyi bakarken, her şeyi doğru yapmışken, neden böyle bir şeyle karşılaştığımı anlamaya çalıştım. Bunun naif ve çocuksu bir bakış açısı olduğunu büyüdükçe görüyor, o şok halindeki kendimi ara ara hala kucaklıyorum .

✔️ÜÇÜNCÜ HAYAT KİTABINDA KANSER VE TEDAVİ SÜRECİNİ ÇOK SAMİMİ VE YALIN BİR DİL İLE ANLATIYORSUN. PEKİ BU SÜREÇTE HER ŞEY GERÇEKTEN DE BÖYLE Mİ GEÇTİ? 

Birinci günden olaya korkuyla başladım. Ömrümün bitme noktası bu olabilirdi.

Ölümle ilgili kafamda hiçbir şey yoktu, bomboştu!..Bu yüzden bardağın dolu tarafı beni çok heyecanlandırıyordu. Gerçekten kazanılmış bir şans gibi görüyordum. Bir tedavi opsiyonumun olması bile bir ayrıcalıktı, o da olmayabilirdi kafasındaydım.

✔️ÇOCUKLU BİR ANNENİN KANSER SÜRECİ NASIL? ÇOCUKLARINA TEŞHİSİ NASIL SÖYLEDİN? 

İlk aklıma onlar geldi, henüz onları arkamda bırakmaya hazır değildim. Bunları hiç konuşmamıştık, daha önce kanser geçirmiş olsam da, aklıma bunları konuşmak hiç gelmemişti…

Meme kanseri teşhisi aldığımda çocuklarımın yaşları 13 ve 15’ti. Kartları açık oynamama yetecek olgunlukları vardı. Tedavisi olan bir türle karşı karşıya olduğumu belirttim, “Zor ve uzun bir yol beni bekliyor, ama yan yana olacağız” dedim… Ben iyi oldukça, onlar da iyi oldu.

✔️ YAKINLARI MEME KANSERİ İLE MÜCADELE EDEN HASTA YAKINLARINA BU SÜREÇTE NELER SÖYLEMEK İSTERSİN? SEVDİKLERİNİN BU MÜCADELESİNDE NASIL VAR OLMALILAR VE ONLARA NASIL DAVRANMALILAR? 

Bazen kanser olmak mı yoksa kanser hastası yakını olmak mı daha zor diye düşünmüşlüğüm vardır…

Bence her şeye bir açıklama yapmadan, sadece yanlarında olmak ve kendi hayatlarına devam etmek hasta kişiye destek duygusu verecektir.

✔️MEME KANSERİNİ ATLATTIN VE ŞU AN ÇOK SAĞLIKLISIN, HAYATINA MUTLU BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYORSUN. BU KANSER SÜRECİNDEN SONRA HAYATINDA NELER DEĞİŞTİ? SÜREÇ SANA NELER ÖĞRETTİ?

“Desteklenmek” ve “Sınırlar” terimleri hayatıma girdi.

Ben her şeyi kendim yaparım, hallederim kafasında biriydim. Hastalıkla birlikte aslında ne kadar çok sevildiğimi ve desteklendiğimi anladım. Buna ihtiyacım yokmuş gibi düşündüğüm aptalca zamanlara bakıp tebessüm ediyorum…

Sınırlar ise hastalıkla birlikte içsel yaptığım çalışmalarımda en zayıf yanım olarak yüzeye çıktı. Sınırlarla ilgili okumak, dinlemek ve hayatıma geçirmek beni çok geliştirdi, eğlendirdi ve çevremdekilerle daha samimi bir ilişki yörüngesi oluşturmamı sağladı.

✔️BU SÜREÇ SONRASINDA HAYATINDA ÖZELLİKLE DİKKAT ETTİĞİN ŞEYLER VAR MI? 

Yoğun bir tedavi sonrasında gücümü geri kazanana kadar çok hassas olduğum bir dönem oldu. En ufak bir üşütmede hastalandığım ya da yorgun hissettiğim günler geçirdim

Zaman öyle mucizevi bir etki yaratıyor ki, her geçen gün hepsi azaldı ve sağlıklı dinç bir şekilde devam ediyorum hayatıma…Yine de bir tık daha pimpirikli oldum. Daha sorgulayan, daha sık kontrol ve önlem alan bir yapıya büründüm.

✔️MEME KANSERİ FARKINDALIK AYINDA, ÖZELLİKLE SENİN GİBİ GENÇ YAŞTA KANSERE YAKALANMIŞ KADINLARA KISA BİR MESAJ VERMEK İSTER MİSİN?

Öncelikle o kadınlara sarılmak isterim.

Korkularını anlıyorum ama hepsi geçecek diye teselli edip, hayatın öteki öğretilerine odaklanmalarını öneririm…

İdil Seven 

 

Görüşlerinizi Paylaşın