X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Kadın Sağlığında Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Önemi

Kadın Sağlığında Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Önemi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sağlık tanımı; biyolojik, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halini kapsar. Bu iyilik halini toplumsal ve küresel düzeyde herkes için ulaşılabilir kılmak; hem ülkelerin, hem de ülkeler üstü sağlık politikalarının temel dayanak noktası olmalıdır. Ailelerin ve toplumların temel koruyucu sağlık davranışlarının geliştirilmesi, öncelikli olarak kadınların sağlık konusunda bilinçli yaklaşıma sahip olmaları ve koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ile mümkündür.

Kadın sağlığının öncelikleri yaşamın farklı yaş dönemlerine göre değişir

Yeni doğan bir kız bebek için kapsamlı ilk muayene, yeni doğan rutin sağlık taramaları, ilk aşılar, anne sütü ile beslenme, anne ile sağlıklı duygusal temas, temel hijyenik şartların sağlanması gerekirken; ilerleyen süreçte ek gıdaya geçiş, devam aşıları, periyodik sağlık kontrolleri, kansızlık, kemik –diş sağlığı, motor ve zihinsel gelişimin yaşıyla uygunluğu takip edilmelidir.

Okul öncesi ve okul döneminde ilaveten sağlıklı beslenme, uyku düzeni, enfeksiyonlardan korunma, motor ve zihin gelişimi için pekiştirici faaliyetler önem kazanırken aynı zamanda bu süreç sağlıklı bir ergenliğinden temelini oluşturur. Erken ergenliğe dikkat edilmeli, bir kız çocukta sekiz yaşından önce meme gelişimi veya genital bölge ya da koltuk altı tüylenmesi başlamışsa çocuk hormon hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir. Ergenlikte yalnız beden değil, değişen duygu durumu konusunda da aileler gereken hassasiyeti göstermeli, doğru beslenme, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı cinsel eğitim ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına yönlendirme konusunda yol gösterici olmalıdır. Ergenlik döneminde insülin direnci, kilo verememe, tüylenme, düzensiz adet döngüsü gibi bulgular yumurtalık işlevlerinin bozukluğuyla ilgili olabileceğinden; özellikle polikistik over sendromu açısından uzman görüşüne başvurulmalıdır.

Üretken çağa gelmiş ve artık kendi ailesini kurup bebek sahibi olmaya karar veren bir genç kadın ise gebelik öncesi sağlık taramasından geçmeli; kansızlık, gebeliğin sağlanması ve devamıyla ilgili hormonları, gebelik ve doğum sırasında bebek için zararlı olabilecek enfeksiyon etkenleri açısından tetkikleri yapılmalı; sağlıklı bir gebelik için uygun destek sağlanmalıdır. Gebelik sırasında rutin kontroller yapılmalı, bebeğin sağlık durumuyla ilgili tarama testleri yapılmalıdır. Doğum sonrasında da anne özellikle enfeksiyonlar, postpartum depresyon ve emzirme rutinleri açısından takip edilmelidir.

Üretken çağdaki genç kadınlarda özellikle adet kanamaları temelli demir eksikliği önde gelen sağlık önceliklerindendir. Üretken çağda her kadın mutlaka yıllık jinekolojik kontrolden geçmeli ve smear testini yaptırmalıdır.

Ailede risk yoksa her kadın 40 yaşından itibaren rutin olarak meme sağlığı açısından kontrollere başlamalı ve ilk mamografisini çektirmelidir. Ailede meme kanseri öyküsü tarama yaşını daha erkene çeker.

Kadınlarda menopoz yine çok özellikli bir dönemdir. Bu dönemde kadınlık hormonlarının azalmasıyla birlikte kemik sağlığı, kalp sağlığı daha fazla önem kazanır; gövdesel tipte yağlanma artışı, bununla paralel şeker hastalığı, yüksek tansiyon, metabolik sendrom gibi riskler artar. Bu sebeple bu dönemde sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sosyal olarak kişinin kendini mutlu edecek uğraşlar bulması büyük önem taşır. Bu dönemde rutin sağlık taramalarında mutlaka kemik yoğunluğu ölçümü de listeye eklenmelidir.

Yaşlılık ise aslında çocukluktan itibaren ekilenlerin biçildiği bir dönemdir. Yaşlılıktaki beyin sağlığının, büyük ölçüde genel sağlıkla ilgili olduğu unutulmamalı ve buna yönelik koruyucu tedbirler erken yaştan itibaren alınmalıdır.

Genelde sağlık, özelde kadın sağlığı uzun soluklu bir maratondur. Her bireyin içinde bulunduğu yaş döneminin önceliklerine göre sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirip, koruyucu sağlık tedbirleri alması, rutin sağlık kontrollerini aksatmaması hem bireysel, hem de toplumsal anlamda DSÖ’nün tanımladığı ideal sağlık kavramına ulaşmak için önemli bir adımdır. Kuşaklar boyu sağlık için şimdi, burada , kendi sağlığınızı korumaya başlayarak ilk adımı atmaya ne dersiniz?



 

Görüşlerinizi Paylaşın