X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

HPV Soru ve Cevaplar

HPV Soru ve Cevaplar

Uzm.Dr. Tutku Taşkınoğlu

UNUTMAYIN! ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!

1. HPV nasıl bulaşır?

HPV CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR (CYBE) arasında EN YAYGIN olanlardan BİRİDİR. Vajinal, anal veya oral seks sırasında ten tene temas ile bulaşabilir. Cinsel olarak aktif olan herkese virüs bulaşabilir. Virüs, görünür siğiller olmadığında dahi bulaşabilir ama siğillerin varlığında bulaşma olasılığı daha yüksektir. Nadir durumlarda, enfekte bir anneden doğum sırasında yeni doğan bebeğine HPV bulaşabilir.

https://www.instagram.com/duzenlaboratuvarlargrubu/

2. HPV virüsüne yakalanan kişi bundan kurtulabilir mi?

EVET. Her 100 kişiden 99’u enfeksiyonu iki yıl içinde temizler ve genellikle hiçbir semptom göstermez. Enfeksiyonu temizlemeyenler ise genital siğil, rahim ağzı kanseri veya diğer kanserlerden muzdarip olabilir.

3. HPV enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

HPV’nin bazı tipleri genital ve anal siğillere neden olabilir. Bunlar kansere neden olan tiplerle aynı değildir. Kansere sebep olan tipler çok uzun süre hiçbir semptoma neden olmayabilir.

4. HPV belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkar?

Genital siğillere neden olan HPV türlerinden birine yakalandıktan sonra GENELLİKLE DÖRT HAFTA – SEKİZ AY SONRA siğiller gelişir. ANCAK HPV, GENİTAL SİĞİLLER ORTAYA ÇIKMADAN ÖNCE BİRKAÇ YIL BOYUNCA SEMPTOM GÖSTERMEDEN ÇOĞALABİLİR. İnsanlar enfeksiyon belirtileri yaşamadan yıllarca hatta on yıllarca HPV ile enfekte olabilir.

5. Hangi HPV tipleri kansere neden olur?

HPV’NİN YAKLAŞIK 150 TİPİ VARDIR. Tipler yüksek riskli ve düşük riskli olarak ayrılır. HPV’nin en az 16 yüksek riskli tipi (16, 18, 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, 70) vardır. Bu türlerden ikisi (16 ve 18) HPV ile ilişkili kanserlerin çoğuna neden olur. HPV’nin düşük riskli tipleri (6, 11, 42, 43, 44) kansere neden olmazlar, ancak genital, anal, ağız ve boğazda siğillere neden olabilirler. Bu siğillerin çoğu 6 ve 11 numaralı türlerden kaynaklanır.

6. HPV erkeklerde ne yapar?

HPV erkeklerde genital siğiller, penis kanseri, anal kanser ve orofaringeal (gırtlak) kansere yol açabilir.

7. HPV belirtileri göstermeyen birinden HPV kapabilir misiniz?

EVET. Aslında çoğu insan HPV ile enfekte olduklarını bilmez. Yani, partnerinizde HPV enfeksiyonunun hiçbir belirtisi olmasa bile, size virüsü bulaştırabilir.

8. HPV testimin pozitif olması kanser olacağım/olduğum anlamına mı gelir?

HAYIR. HER HPV ENFEKSİYONU KANSER OLDUĞUNUZ VEYA OLACAĞINIZ ANLAMINA GELMEZ.
HPV enfeksiyonuna, HPV DNA PCR testleri ile tanı konur. HPV DNA testinin pozitif olması virüsü taşıdığınızı ve var olan HPV’nin düşük riskli ve/veya yüksek riskli tipte olduğunu gösterir. Ama kanser olacağınızı göstermez.
EĞER YÜKSEK RİSKLİ HPV TİPLERİNDEN BİRİNE SAHİPSENİZ HPV İLE İLİŞKİLİ KANSER GELİŞTİRME RİSKİNİZ VARDIR ama bu oran oldukça düşüktür.

HPV çok yaygın bir CYBE olsa da HPV ile ilişkili kanserler nadirdir. HPV virüsü çoğu insanda zararsızdır ve hiçbir belirtiye neden olmadan kendi kendine temizlenir, siğillere, kanser öncesi oluşumlara veya kansere dönüşmez. HPV, sadece 100 hastadan birinde kalıcı olur. Virüsün sizi etkileyip etkilemediğini anlamak için PAP-smear yapılmalı ve hücresel değişiklikler incelenmelidir.

9. Partnerinizin HPV enfeksiyonu varsa sizi aldattığı anlamına mı gelir?

HAYIR. Yakın zamanda HPV, anogenital siğil veya HPV ile ilişkili prekanseröz veya kanserli lezyon(lar) teşhisi konması, partnerin sadakatsiz olduğu anlamına gelmez. HPV YILLAR ÖNCE BULAŞMIŞ OLABİLİR ve virüs vücutta haftalarca, yıllarca ve hatta daha uzun süre belirti vermemiş olabilir. Anogenital HPV ile enfekte olan çoğu kişi bunun farkında değildir. Bu da virüsü tam olarak ne zaman ya da kimden alındığını bilmeyi zorlaştırmaktadır. Enfeksiyonun ne kadar süredir var olduğunu öğrenmenin bir yolu yoktur.

10. HPV aşısı %100 koruma sağlar mı?

Genital siğillere ve HPV ile ilişkili kanserlere karşı en iyi korumayı aşı sağlar. HPV AŞISI, HPV ENFEKSİYONUNDAN ÖNCE, YANİ CİNSEL OLARAK AKTİF OLMADAN ÖNCE YAPILDIĞINDA EN ETKİNDİR. Virüse maruz kalmadan önce aşılanmak HPV aşısı kanseri ve kansere yol açabilecek hücre değişikliklerini önlemede %97, siğilleri önlemede ise neredeyse %100 etkilidir.

11. HPV aşısı nasıl ve ne zaman yapılır?

HPV AŞISININ TÜM ÇOCUKLARA YAŞLARINDA YAPILMASINI ÖNERİLMEKTEDİR. Aşılamaya 9 yaşında başlanabilir. Aşı bu yaşta en iyi bağışıklık cevabını sağlar. Aşının etkili olması için 15 yaşından önce yapılırsa iki doz, 15 yaşından sonra yapılırsa üç doz gerekir. Kadınlar için bir üst yaş sınırı yoktur. Erkekler için ise 46 yaş ve üzerinde önerilmez. Virüse yakalandıktan sonra aşı daha az etkilidir. BU NEDENLE ERKEKLERİN VE KADINLARIN CİNSEL OLARAK AKTİF HALE GELMEDEN ÖNCE AŞI OLMALARI ÖNEMLİDİR.

12. HPV aşısı yaptıran bir kişi başkasına HPV bulaştırabilir mi?


EVET. HPV aşısı dokuz HPV türüne karşı koruma sağlar. Daha önceki iki versiyon iki veya dört türe karşı koruma sağlar. Aşıdaki HPV türleri en yaygın kanser ve genital siğil nedenlerine karşı koruma sağlar. Bir kişi aşı olduktan sonra aşıda bulunan bir HPV türüyle temas ederse, enfekte olma olasılığı düşüktür ve bu nedenle virüsü yaymaz. Ancak aşılanmış bir kişi aşıda bulunmayan bir HPV türüne maruz kalırsa, potansiyel olarak enfekte olabilir ve virüsü başkalarına bulaştırabilir.

13. Cinsel ilişki yaşamamış bir kişinin HPV bulaştırması mümkün müdür?

EVET. Virüsün cinsel ilişki içermeyen yakın temas yoluyla, örneğin genital-genital temas veya oral-genital temas yoluyla yayılması mümkündür. Bu nedenle, cinsel ilişki yaşamamış birinin HPV ile enfekte olması ve bunu başkalarına yayması mümkündür.

14. HPV aşısı ne zaman yapılmalı?

Aşılamaya 9 yaşında başlanabilir. Aşının etkili olması için 15 yaşından önce yapılırsa iki doz, 15 yaşından sonra yapılırsa üç doz gerekir.

15. Her genital siğil HPV midir?

Evet, eğer siğil ise HPV’dir. Ancak siğil ile diğer deri lezyonlarını karıştırıyor olabilirsiniz.

16. 40 yaş üzerine aşı önerilir mi?

Her yaşta kadın aşı olabilir ancak 30 yaş üzerinde aşının etkinliği oldukça düşer. Erkeklerde 46 yaşından sonra aşı önerilmez.

17. Aktif HPV olan birisine aşının faydası olur mu?


Aşının tedavi edici bir özelliği olduğu iddia edilse de yeteri kadar kanıt yoktur. Ancak aşı olmak size o sırada bulaşmamış HPV tiplerine karşı koruyacaktır.


 

Görüşlerinizi Paylaşın