X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

HIV İle İlgili Gelişmeler

HIV İle İlgili Gelişmeler

Temmuz ayında Nature Dergisinde yayınlanan son makale, aşılama sonrası ineklerde üretilen ve HIV'ın birden fazla suşunun gelişimini engelleyen, geniş ölçüde nötrleştirici antikorlardan bahsetmektedir. İnekler HIV'ı nötralize edecek özel antikorları hızlı bir şekilde üretmekte ve antikorlar aşılamadan 42 sonra HIV suşlarının %20 sini, 381 gün sonra ise %96 sını nötralize etmektedir. Güney Afrika’da doğumda HIV bulaşmış, kısa bir tedavi süreci geçirmiş ve sonraki yıllarını sağlıklı geçiren çocuklar üzerinde bir araştırma devam etmektedir.

Araştırmada HIV ile doğan bebeklerin uzun süreli HIV gerilemesini nasıl tetikledikleri incelenmektedir. Bu çalışmalar sürerken HIV aşısı ile ilgili son gelişme gerçekleşti. Bilim insanları HIV suşlarının %99’una saldıran antikor tasarladı. Düşük konsantrasyonlarda bile başarılı olduğu gözlenen antikor, pirimatlarda hastalığın gelişmesini önledi. Virüsün 3 kritik bölgesine saldırarak direncini engelleyen antikorlar ile tedavi şansının yükselmesi beklenmektedir. Uluslararası AIDS Derneği buluşu heyecan verici bir kırılım olarak değerlendirirken, 2018 yılında başlanacak klinik araştırmaların sonuçları umutla beklenmektedir.

Kaynak:

http://www.bbc.com/news/health-40661252
http://www.bbc.com/news/health-41351159

Yaygın Görülen Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) Chlamidya için 1.6 milyon yeni vaka olduğunu bildirdi. Buna ek olarak, 470 bin kişiye Gonore ve 28 bin kişiye Sfiliz tanısı konduğunu açıkladı.

Hastalıkların üçü de antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Ancak tedavi edilmediği takdirde, kısırlık, ölü doğumlar gibi ciddi sağlık sorunları yanında yaşamı tehdit eden komplikasyonlar ve hatta ölüme neden olurlar. Ayrıca mukozal hasar oluşturdukları için HIV için uygun ortam oluşmasına ve bulaş riskinde artışa neden olurlar.

Geçtiğimiz 2016 yılı verileri yayınlanmamakla birlikte CYBH'ların (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar) Türkiye’de de artış gösterdiği bilinmektedir. Bahsi geçen CYBH cinsel organlara veya kişiye dışarıdan bakılarak anlaşılamaz ve genellikle başlangıçta herhangi bir belirtiye rastlanmaz. CYBE'lerin birçoğu belirti vermeden taşınmaktadır Tanı konulabilmesi için laboratuvar testi yaptırılması şarttır.

CYBH'lardan korunmak için, tek eşli bir yaşam tercih edilmeli, yeni birlikteliklerde, karşımızdakinin hastalık taşıyıp taşımadığından emin olana kadar mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Ayrıca hastalık bulaşan kişilerin cinsel ilişkide bulundukları kişileri uyarmaları hem kendilerinin hem de karşı tarafın tedavisini sağlamaları önemlidir.
Cinsel Yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) panelimizle, tek bir idrar/genital sürüntü örneğinde erkeklerde veya kadınlarda en yaygın CYBE etkenlerinin eşzamanlı olarak saptanması mümkündür.

Bu panel, üretrit, prostatit, vajinit ve servisit vakalarının çoğuna neden olan patojenleri taramamızı sağlar; PCR testleri ile minimum sürede maksimum sonuç almamız mümkündür.

Bu panelde test edilen hastalıklar şunları içerir:

Chlamydia trachomatis (CT):

  • Tahmini, yılda 3 milyondan fazla yeni vaka
  • Kadınların% 80'den fazlası asemptomatik
  • Erkeklerin% 50'den fazlası asemptomatik

Neisseria Gonorrhoeae (GC):

  • Tahmini 700.000'den fazla vaka / yıl
  • Kadınların% 80'den fazlası asemptomatik
  • Erkeklerin% 10'dan fazlası asemptomatik

Trichomonas vaginalis (TV) :

  • CT ve / veya NG'ye eşlik eden bir enfeksiyondur.
  • Dünyadaki en yaygın CYBE olarak tahmin edilmektedir

Ureaplasma  ve Mycoplasmas 

  • Tüm Gonore, Klamidya dışı enfeksiyonların % 50'sinden sorumlu oldukları düşünülmektedir.

Gardnerella Vaginalis

Herpes simplek tip1 ve 2

 

Görüşlerinizi Paylaşın