X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

COVID-19 Aşılarının Geleceği

COVID-19 Aşılarının Geleceği

Mevcut SARS-CoV-2 aşılarının çoğu, prototip SARS-CoV-2 suşunu hedeflemektedir. Bununla birlikte, Omicron gibi bağışıklıktan kaçan VOC'lerin ortaya çıkmasıyla birlikte COVID-19 aşılarının etkinliğinin azaldığı bir gerçektir. Heterolog aşı uygulamaları, COVID-19 güçlendirici dozun gücünü ve kapsamını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, gelecekteki çalışmalar aynı zamanda güçlendirici ek doz tarafından aktive edilen B-hücresi özelliklerine, epitop özgüllüklerine ve güçlendirilmiş antikorların etki mekanizmasına da odaklanmalıdır.

Grip aşılarının yıllık olarak güncellenmesine benzer şekilde, yeni nesil COVID-19 aşıları, ortaya çıkan VOC'lerin S proteinini hedefleyebilir. Ama en yüksek nötrleştirme potansiyeline sahip antikorların, varyantların spektrumuna karşı sınırlı olma ihtimali önemlidir. Evrensel bir COVID-19 aşısı tasarlarken sorun, aşılamanın ortaya çıkardığı nAb'lerin gücü ve geniş etkinliği arasında bir denge kurmaktır. Son olarak, araştırmacılar, farklı VOC'lerden gelen birden fazla antijeni tek bir aşıda birleştirdikleri bir yaklaşımı düşünebilirler. Örneğin, nanoparçacık aşıları, çeşitli hCoV suşlarından farklı proteinleri bir arada kullanabilir.

COVID-19, insanlık tarihinde en kapsamlı şekilde incelenen viral hastalıktır. Bir konağın SARS-CoV-2'ye karşı nasıl bir bağışıklık cevabı oluşturduğunu anlamaya yönelik benzeri görülmemiş küresel çabalar, enfeksiyon ve aşı kaynaklı korumanın immünolojik bağıntılarını belirlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, bu, şiddetli COVID-19 için tedavilerin geliştirilmesini de kolaylaştıracaktır.

Hümoral veya antikor aracılı bağışıklık cevabı, COVID-19 dahil olmak üzere viral enfeksiyona karşı adaptif bağışıklığın çok önemli bir bileşenidir ve iki aşamada gerçekleşir:

1) Ekstrafoliküler (EF) faz

2) Germinal merkez (GC) faz

EF fazında, virüsle karşılaşan B hücreleri, SARS-CoV-2'yi nötralize etmek için nAb'ler üreten plazma hücrelerine hızla farklılaşır. Bu kısa ömürlü EF plazma hücreleri öncelikle IgM izotipine sahiptir ve IgA veya IgG’ye değişir.

İkinci GC fazının başlaması ise haftalar alır ve tipik olarak aylar sürer. Kemik iliğinde lokalize kalan ve yüksek afiniteye sahip plazma hücreleri oluşturmak için afiniteye dayalı seçim ve somatik hipermutasyonlarla antijene özgü B hücreleri üretir.

Hem EF hem de GC antikor yanıtları, birincil enfeksiyonun temizlenmesinden çok sonra var olan bellek B hücrelerini oluşturur.

 

Görüşlerinizi Paylaşın