X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Batı Nil Virüsü Bulaşma Mevsimi

Batı Nil Virüsü Bulaşma Mevsimi

Batı Nil Virüsü için 12 ve 18 Temmuz 2019 arasında, Yunanistan’da 5 ve Romanya’da 1 olmak üzere doğrulanmış 6 insan vakası, Yunanistan’da ayrıca atlar arasında da enfeksiyonun salgınlar yaptığı bildirildi. Bu bildiriler Türkiye dahil Yunanistan’a komşu ülkeler ve Avrupa Birliği Ülkelerinde konuyla ilgili alarm durumuna geçilmesini sağladı.  

Batı Nil Virüsü (BNV) potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir virüstür. Batı Nil Virüsü (BNV) sadece ılıman ve tropik bölgelerde bulunur. Esas olarak kuşları etkiler, fakat aynı zamanda memelilerde de hastalık yapabilirler. Sivrisinekler, BNV'yi kuşlardan insanlara ve memelilere geçmesini sağlar. Kuşlardan virüsü alan bir sivrisinek tarafından ısırılan hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Bu nedenle BNV'yi önlemenin en iyi yolu sivrisinek ısırıklarından kaçınmaktır.

%70-80 kişide bir belirti görülmez. Hastalananların %1’inde ise ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden nörolojik komplikasyonlara neden olabilir.

Belirtiler bulaştan 2-8 gün sonra ortaya çıkar. Bu süre kuluçka dönemi olarak bilinir: Sırt ağrısı ve kas ağrıları, ateş ve aşırı terleme, ishal, bulantı, kusma ve iştahsızlık, uyuşukluk, baş ağrısı. deri döküntüsü, lenf bezlerinde şişme olabilir. Bu semptomlar 7-10 gün içinde geçer. Yorgunluk birkaç hafta sürebilir, lenf bezleri 2 aya kadar şiş kalabilir.

BNV insanları üç farklı şekilde etkileyebilir:

Asemptomatik enfeksiyon: Olguların yaklaşık yüzde 80'inde hiçbir belirti veya semptom yoktur.

Batı Nil Ateşi: İnsanların yaklaşık yüzde 20'si hafif ateşli sendromu yaşar.

Nöroinvaziv hastalık: Hastaların yaklaşık yüzde 1'i, merkezi sinir sisteminde (SSS) beyni ve omurgayı etkileyen komplikasyonlar geliştirir.

İnsanlarda BNV, sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır ve tek korunma yolu sivrisineklerden uzak durmaktır. Ancak insandan insana kan transfüzyonu yoluyla da bulaşabilir. Bu nedenle Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi  (ECDC) üyeleri (Komisyon Uygulama Kararında 2018/945) bu konuda uyarıda bulundu ve son 28 günde Batı Nil Virüsü tehlikesi altındaki bir yere seyahat edenlerden kan transfüzyonu yapılmaması gerektiğini belirten bir bildiri yayınladı. Bu bildiriye ek olarak da Batı Nil Virüsü salgınlarının bildirildiği alanları vurgulayan haritaları yayınladılar. Yayınlanan haritalar haftada bir güncellenmekte ve sıkı kontrol edilmektedir. ECDC 2017'den beri hayvanlarla özellikle atlarla ilgili Batı Nil Virüsü salgınları hakkında da veri yayınlamaktadır. İnsan vakalarının dağılımı AB/AEA Üye Devletleri ve AB komşu ülkelerini kapsarken, at salgınları yalnızca AB/AEA Üye Devletlerini kapsamaktadır.

 

Görüşlerinizi Paylaşın