X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Hangi Sıvıyı, Ne Kadar Ve Nasıl Almalıyız?

Hangi Sıvıyı, Ne Kadar Ve Nasıl Almalıyız?

Yaşam için vazgeçilmez ihtiyacımız olan suyu susamasak bile günde ortalama 2 litre içmemiz önerilir.  Aslında sağlıklı insanların susama ihtiyaçları doğrultusunda sıvı alımlarını düzenlemeleri yeterlidir. İstisna; susadıklarının farkında olamayabilecek küçük çocuklarla yaşlılardır. Gerektiği kadar su içmek kolorektal , mesane kanserinden, kalp hastalıklarından, yüksek tansiyondan, idrar yolları enfeksiyonundan, böbrek taşlarından koruyabilir. Böbreklerin atıklardan arındırma kapasitesini arttırır.  Şekerli içeceklerden uzak durmamızı sağlar. Soğuk algınlığında bol su içmek salgıları yumuşatarak şikayetlerimizi hafifletir. Su içmenin özellikle çocuklarda konsantrasyonu arttırdığı gösterilmiştir. Susuz kalmak baş ağrısı sebeplerinden biridir.

Fazla su içmek de zararlı olabilir. Kısa zamanda çok fazla su içenlerde kandaki sodyum düşebilir; özellikle yaşlılarda bilişsel bozukluk ve düşkünlük görülebilir.

Diyet içeceklerle kilo verilebilir mi?

Şekerli gazlı içecekler dişleri çürütürler, obeziteye, diyabete yol açabilirler. 1 teneke (330 ml) kolalı içecek günlük şeker sınırımız olan 25 gramın %140’ı kadar şeker içermektedir. Peki yapay tatlandırıcı içeren düşük kalorili diyet içeceklere güvenebilir miyiz?  Öncelikle yapay tatlandırıcıların yarattığı aşırı tatlılık,  kişinin damak zevkini daha tatlı şeylere yönlendirebilir. Dahası diyet ürün tüketen kişi kendinde daha şekerli ve kalorili ürünleri tüketme hakkını görebilir.

Saf meyve sularını içelim mi?

Meyve şekeri fruktozun karaciğer için bir yük olduğunu biliyoruz. Saf kırmızı üzüm suyu 250 mL’de  41 gram , taze sıkılmış portakal suyu 24 gram şeker içermektedir. Günlük şeker sınırımızın 25 gram olduğunu unutmamalıyız

Sporcu içeceklerine güvenelim mi?

Egzersizle kaybedilen sıvı, enerji, elektrolitlerin yerine konulmasını vaad eden sporcu içecekleri sporcular için bir seçenek olsalar da, sıradan insanlar için kullanımlarında temkinli olmak gerekir.

Peki ya süt?

Memeli hayvanlar bebeklerini beslemek için süt üretirler, ancak erişkin yaşamda süt içmeye devam eden tek memeli insandır. 2014’de İsveç’teki bir çalışma 20 yıl boyunca günde üç bardak süt içmenin bir bardak süt içmeye göre daha yüksek mortaliteye yol açtığını göstermiştir. Buna karşılık yoğurt, peynir gibi fermente süt ürünlerini tüketmek hem kırık, hem mortalite riskini azaltmaktadır.

Soya sütüne ne dersiniz?

Soya sütü inek sütünden daha az yağ içerir. LDL-kolesterolü düşürmesiyle bilinse de ünü biraz abartılıdır. Günde 8 bardak soya sütü içmek LDL-kolesterolde ancak %3’lük bir düşüşe yol açmaktadır.

Soya sütünün içerdiği fitoöstrojenlerin;  meme, prostat kanseri için koruyucu olabileceği , menopozla artan sıcak basmasını ve osteoporozu önleyebileceği konusunda çalışmalar sürmekte, ancak meme kanseri riskini arttırabileceği gibi karşıt sonuçlara da ulaşılmaktadır.

Kahvenizi nasıl alırdınız?

Kahve söz konusu olduğunda denge ve miktar önemlidir. Kahvedeki klorojenik asit tip 2 diyabet riskini azaltmakta, buna karşın kafestol ve Kahweol isimli iki madde ise kötü kolesterolü arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü kahvenin 70 derecenin üzerindeki sıcaklıkta içilen bütün içecekler gibi özofagus kanseri riskini arttırdığını söylemektedir.

Çayınız yeşil mi olsun, siyah mı?

Meme, bağırsak, akciğer kanserlerini azaltmakta yeşil çayın siyah çaya göre biraz daha etkili olduğuyla ilgili yayınlar bulunsa da, konu üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Çayın kolesterol ve kan basıncını düşürüp kalp damar hastalığı riskini azalttığıyla ilgili araştırmalar mevcuttur.  Siyah çayda bulunan kateşin maddesinin yağ ve nişasta emilimini azaltıp metabolizmayı canlandırdığı düşünülmektedir. Siyah çayın ağızdaki bakteri karşıtı enzimleri harekete geçirerek çürükleri önlemede de olumlu etkisi vardır.

Sirke bir süper sıvı mı?

Sirke erektil disfonksiyona olumlu katkısı dışında kan basıncını ve kolesterolü de düşürür. Diyabetik ve diyabetik olmayan gönüllülerden oluşan bir gruba, karbonhidratlardan yoğun bir yemek öncesinde sulandırılmış sirke içirildiğinde , kan şekeri ve insülin değerlerinin daha stabil seyrettiği gözlenmiştir. Sirkenin kilo verdirici etkisi var mıdır? Güney Kore’de yapılan bir çalışmada nar sirkesinin kilo verdirmese bile vücuttaki zararlı yağların kaybına yol açtığı gösterilmiştir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın