X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Sivrisineklerle nasıl mücadele ediyorsunuz?

Sivrisineklerle nasıl mücadele ediyorsunuz?

 

Sivrisinekler özellikle yaz aylarının korkulu rüyasıdır. Gündüz ve özellikle de gece hepimizi rahatsız eder, uyutmaz, ısırıkların ardından devamlı kaşınırız. Peki bireysel olarak sivrisineklerden nasıl korunuyoruz, siz nasıl korunuyorsunuz? Gelin alternatif korunma yöntemlerine birlikte bakalım.

Sivrisinek kovucular

DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) içeren sinek kovucu sprey ürünleri, pek çok kişisel kovucu formülünde bulunan aktif bir içeriktir. Direk öldürme etkisi olmayıp, kokusu kaynaklı etkinlik sağlar. Belli belirsiz özellikte bir kokuya sahip, neredeyse renksiz bir sıvıdır. DEET cilde doğrudan uygulanarak kullanılan kişisel böcek kovucu olarak tescil edilmiştir. Hem yetişkinlerde hem çocuklarda kullanılabilir. Nefesimizdeki CO2 sivrisinek ve böcekler tarafından beslenme kaynağı olarak görülmemizi sağlar. Halbuki DEET bu çekiciliği ve onların koku almasını zorlaştırarak bizden uzak tutar.

PİCARİDİN içeren sprey, losyon veya mendiller sivrisinekler için bir cilt bariyeri olarak iyi çalışan onaylı bitki bazlı bir bileşiklerdir. Çocuklar ve hamile kadınlar için de güvenlidir.

IR3535, İnsan yapımı sivrisinek bloke edici onaylı bir bileşiktir.  Sivrisinekleri birkaç saat boyunca deriden uzaklaştırır. Çocuklar ve hamile kadınlar için de güvenlidir.

Limon Okaliptüs Yağı

Limon okaliptüs yağı onaylıdır ve sivrisinekleri önlemek için etkilidir, doğal veya sentetik formları vardır.

Sivrisinek kovucu özellikteki bileklikler, kovucuya batırılmış olsalar bile, , sivrisinekleri uzak tutmak için fazla bir etkisi olmaz. Sadece kapladıkları bilek şeridi için dar bir alanda ısırıkları engellerler

Sitronella, sivrisinek kovucu ürünlerde kullanılan bir bileşiktir ancak sitronellalı mumlar etkin değildir.

Limon otu, sedir, okaliptüs, nane, soya fasulyesi, lavanta ve sardunya gibi bitki bazlı yağlar bazı toplumlarda kullanılsa da sivrisinekleri engellediğine dair kanıt yoktur.

Sarımsağın sivrisinekleri vücuttan uzak tutmak için etkisi kanıtlanmamıştır.

Böcek cezbedici ışık veren elektrikli aygıtların sivrisinek çekici/öldürücü etkinliği kanıtlanmamıştır. Ultrasonik cihazlar bazı böcekler için etkili olsa da çalışmalar sivrisineklerin bu sesten rahatsız olmadıklarını göstermiştir. Dişi sivrisineğin sevmediği erkek sinek kanat çırpması frekansında ses dalgası yayan cihazların ise uzaklaştırıcı etkide olduğu bilinmektedir.

 

Diğer Önlemler

Su birikintilerinin kurutulması mücadelede en önemli kavramdır. Her ne kadar sıcak yaz günlerinde kolay olmasa da sivrisineklerin ısırabileceği vücut bölgelerimizi örtmek etkin bir yöntemdir. Bahçeli evlerde yaşayanlar bahçede gerekmeyen küçük büyük su birikintilerini sivrisineklerin yumurtadan çıkmadan önceki döneminde kurutmaları sivrisineklerin üremelerinin engellenmesi açısından önemlidir. Bahçelerde sisleyici ve sprey şeklinde kullanılan kimyasalların arı, kelebek gibi zararsız böcekleri öldüreceğini, doğaya zarar verebileceğini, doğrudan maruziyet halinde insan ve evcil hayvanlara da zarar verebileceğini hesaba katmak gerekir. Bu nedenle sivrisinek mücadelesinde sivrisineklerin yumurtlama döneminde yapılması en etkin dönemdir. 

Dr. Uğur Çiftçi

Kaynak: https://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-mosquito-repellents

 

 

 

 

Görüşlerinizi Paylaşın