X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

İnsanlık İçin Bir Kahraman Mı? Yoksa İnsanlığın En Büyük Düşmanı Mı?

İnsanlık İçin Bir Kahraman Mı? Yoksa İnsanlığın En Büyük Düşmanı Mı?

Son günlerde laboratuvarımızdaki doktorlarımıza sıkça “Oğlumu köpek ısırdı ne yapmalıyım?” “Eşimi kedi ısırdı ne yapmalıyım?” “Kedi tırmığı hastalık yapar mı?” benzeri sorular soruluyor.

Diyabet tedavisi sağlayan mucize ilaç İnsülin keşfinden tutun da uzay araştırmaları için aya roket ile geri dönüşü olmayan bir yolculuğa varana kadar bilimin pek çok dalında insanlığa hizmet etmiş köpekler nasıl oluyor da biyolojik birer silaha dönüşebiliyor? Çıkarttıkları sesler ile kalp ritmimizi dengelediği, stresimizi azalttığı birçok araştırmacı tarafından ispatlanan kediler nasıl oluyor da sağlığımız tehdit ediyor?

Ülkemizde sokak hayvanları varlığının çoğu bölgede halk sağlığını tehdit edecek boyuta vardığı, belediyeler tarafından alınan, alınmaya çalışılan önlemelerin bu büyük popülasyona yetemediği, gönüllülük esaslı çalışmaların ampirik kaldığı sıkça günlük yaşamımızda tanıklık ettiğimiz durumlar. Sokak veya evcil, hayvanlar ile insanlar arasında yaşanılan pek çok olumsuz durumun gerçekte biz insanların eksik bilgi ile evcil dostlarımıza iyilik yapma istediğinden kaynaklandığı pek çok örnek var. Sokakta yağmurun altında ıslak ve aç oturan bir köpek gördüğümüzde veya yavru bir kedinin varlığını göstermek için çıkarttığı o güçlü miyavlamaları duyduğumuzda sanki her biri ile uzun bir dostluk yaşamış gibi iletişime geçmeye çalışmak belki de en büyük yanlışımız. Peki iş işten geçmeden ne yapmak gerekir?

İlk yapmamız gereken sokakta gördüğümüz yanında sahibi olmayan bir hayvana nasıl yaklaşmak gerektiğini öğrenmek, çocuklarımıza ve aile bireylerimize öğretmek, sonrasında da çevremize bu bilgiyi aktarmak. Size yardımcı olacak birkaç ipucunu aşağıda paylaşıyoruz. Doğa hepimiz ile dengede.

Literatür bilgileri genellikle köpek ısırıkları sonrası yaralanmalar görülürken, kedi ısırıkları sonrasında enfeksiyonların sıkça görüldüğü üzerine. Sebep olarak da hayvanların ağız floralarının çoklu mikrobiyal özellik taşıması olarak gösteriliyor. Yani dışarıdan oldukça sevimli görünen o ağızların içinde oksijenli ve oksijensiz ortamda üreyebilen pek çok mikroorganizma barınıyor. Yara çevresinde duyarlılık artışı, irin, akıntı gibi lokal etkiler yanı sıra, lenf nodüllerinde şişlik, ateş, titreme, kas zayıflığı, solunum güçlüğü vb sistemik etkiler de ısırılmalar sonrası görülebilir. Enfeksiyon profilaksisi için aşılama dışında etken olabilecek mikroorganizmaya karşı antibiyotik kullanılması gerekir. Çoğu uzman proflaktik olarak 3 - 5 gün antibiyotik tedavisini, bazı kritik vücut bölgelerinde (eller, ayaklar, eklemlere yakın bölgeler, yüz, cinsel organlar), önemli olduğunu vurgulamaktadırlar. Buna karşılık, hasta ısırıldıktan 24 saat veya daha sonra başvurursa ve klinik enfeksiyon belirtisi yoksa antibiyotik verilmesine gerek yoktur. Açık bakteriyel enfeksiyonlar için hedefe ve etkene yönelik antibiyotik tedavisi verilir. Antibiyotik tedavisinin süresi, durumun ciddiyetine, enfeksiyonun yayılma derecesine, etkene ve tedavi yanıtına bağlıdır. Klinik bulgularla birlikte, CRP değeri tedavi etkinliğinin takibi için önemlidir.

Sizi veya bir tanıdığınızı kedi-köpek veya herhangi evcil/evcil olmayan hayvan ısırdığında yapmanız gerekenler:

Isırık bölgesini bol sabunlu su ile yıkamak

Vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşundaki enfeksiyöz hastalıklar bölümüne müracaat etmek

Mümkünse ısıran hayvanı izole etmeye veya yaşadığı alanı/nereden geldiğini/kulak küpesi numarasını tespit etmeye çalışmak

Hayvan ısırıklarından bulaşan hastalıklar:

Kuduz – Evcil veya evcil olmayan her hayvanın ısırığında akla gelmelidir

Tetanoz

Çeşitli Enfeksyon

Farklı hayvanlar tarafından ısırıldıktan sonra sistemik enfeksiyona neden olan etkenler

Köpek

Kedi

Kemirgenler

Maymun

Sıçan

Leptospira

Kuduz

C. tetani (tetanoz)

F. tularensis (tularemi)

Pasteurella spp.

Pasteurella multocida

Streptococcus spp.

Staphylococcus spp. (incl. MRSA)

Neisseria spp.

Capnocytophaga canimorsus

Bartonella henselea

Kuduz

C. tetani (tetanoz)

F. tularensis (tularemi)

Pasteurella spp.

Streptococcus spp.

Staphylococcus spp. (incl. MRSA)

Moraxella spp.

 

Leptospira

Kuduz

C. tetani (tetanoz)

F. tularensis (tularemi)

 

Herpes simiae

(B virus)

Kuduz

C. tetani (tetanoz)

Spirillum minus

Streptobacillus moniliformis

Kuduz

C. tetani (tetanoz)

Yaralanmadan sonra, yaranın temizlenmesi, ısırılan veya başka şekilde yaralanan cilt bölgesinin birkaç dakika sabun ve suyla yıkanması, daha sonra %70 alkol veya iyot çözeltisiyle dezenfekte edilmesi önemlidir. Yara açık tutulmalıdır. Derin yaralar için bulundukları yere bağlı olarak yara kenarlarının dikkatli bir şekilde çıkarılması önerilebilir.

Maruziyet derecesine bağlı olarak aşılama yapılmalıdır, hayvan ısırıklarından sonra mutlaka yaptırılması gereken 2 aşı vardır.

Tetanoz aşısı, tetanoza neden olan "Clostridium tetani" bakterisi sadece paslı ortamlarda değil doğada her yerde bulunabilen bir bakteridir ve hayvan ısırıkları ve tırmalamaları sonrasında yaraya bulaşabilir. Daha önce tetanoz aşısı hikayesi olmayan veya aşı etkinliğinin azalmış olma ihtimali olan kişilere mutlaka yapılmalıdır.

Kuduz aşısı, enfekte bir hayvan tarafından yaralanan; tırmalama, ısırma veya hayvan tükürüğünün mukoza zarlarıyla temasından sonra kuduz aşısı yapılmalıdır. Maruz kalma sonrası profilaksi yapıp yapmama kararı büyük ölçüde temasın niteliğine, hayvanın türüne ve yerel coğrafi bölgedeki mevcut kuduz durumuna bağlıdır.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4558873/

 

Görüşlerinizi Paylaşın