X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Güneş Yanıkları

Güneş Yanıkları

Güneş ışığı ruhsal iyilik halimiz ve sağlıklı hissetmemiz için bize yardımcı olur. Eklem romatizması olan insanlar için güneşin sıcaklığı, kişilerin fiziksel ağrılarının bir kısmı için rahatlama sağlayabilir. Birçok insan aynı zamanda bronz bir tenin kendilerini genç ve sağlıklı gösterdiğini düşünür. Ancak güneş ışığı cilt için zararlı olabilir, hızlı gelişen problemler yaratabileceği gibi etkisi yıllar sonra ortaya çıkabilecek problemlere de neden olabilir.

Güneş yanığı, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının cilde verdiği hasar olarak tanımlanabilir. Çoğu güneş yanığı sadece cildin dış tabakasını etkileyerek hafif düzeyde ağrı ve kızarıklık yapar, buna birinci derece cilt yanığı denir. Kızarık cilde dokunulduğunda acıyabilir. Bu tarz cilt yanıkları hafiftir ve genellikle evde tedavi edilebilirler.

Kızarık, ağrılı, su toplamış, kabarcıklı ve şiş bir cilt, derin cilt tabakasının ve sinir uçlarının etkilendiği ve hasara uğradığı anlamına gelebilir, buna ikinci derece cilt yanığı denir. Bu tip güneş yanığı daha ağrılıdır, iyileşmesi daha uzun zaman alır.

Güneş yanıklarının neden olduğu diğer problemler şunları içerebilir;

  • Sıcak çarpması veya çok fazla güneşe maruz kalma sonucunda sıcaklıkla ilişkili hastalıklar.

  • Güneşe maruz kalma sonucunda alerjik reaksiyonlar. Güneş koruyucu ürünler veya ilaçlar kullanılabilir.

  • Yakıcı ağrı şeklinde görme problemleri, görmede azalma, kısmi veya tam görme kaybı.

Uzun dönem problemleri ise;

  • Artmış cilt kanseri riski.

  • Uçuk görülme sıklığında artış.

  • Lupus gibi bir takım tıbbi rahatsızlıkların görülme sıklığında artış.

  • Yıllar boyunca, gözleri direk veya in direk güneş ışığından korumama sonucunda katarakt gelişebilir. Katarakt, körlüğün en önde gelen sebeplerinden bir tanesidir.

  • Kırışıklık, buruşukluk, kahverengi lekeler şeklinde cilt değişiklikleri.

Kişinin cilt tipi, güneşten nasıl etkileneceğini gösterir. Kumral, çilli, sarışın veya kızıl saçlı ve mavi gözlü kişiler kolayca güneş yanığı olur.

Koyu cilt rengine sahip kişiler kolayca güneş yanığı olmamasına rağmen, onlar da cilt kanserine yakalanabilirler. Bu nedenle cilt renginden bağımsız olarak güneş koruyucu kullanmak önemlidir.

Ayrıca yaş, cildinizin güneşe nasıl reaksiyon vereceğini etkiler. 6 yaşından küçük çocukların ciltleri ve 60 yaşından büyük yetişkinlerin ciltleri güneş ışığına daha hassastır.

Bazı nedenlere bağlı olarak daha ciddi güneş yanığına maruz kalınabilir;

  • Sabah saat 10 ile öğlenden sonra saat 4 aralığında, güneş ışınlarının en güçlü olduğu zaman aralığında, güneş yanığı olma ihtimali daha çoktur. Bu, sizin bulutlu günlerde güneş yanığı olma ihtimalinin daha az olduğu düşüncesine itebilir ancak güneşin zararlı UV ışınları bulut içerisinden geçebilir.

  • Su, beyaz kumsal, kar ve buz gibi yansıtan yüzeylerin yakınlarında olmanız da güneş ışınlarını yansıtarak güneş yanığına neden olabilir.

  • Yılın mevsimi; yaz günlerinde güneşin pozisyonu da daha ciddi bir güneş yanığına neden olabilir.

  • Denizden yükseklik; yüksek rakımlarda güneş yanığına maruz kalmak kolaydır çünkü rakım arttıkça güneş ışığını engelleyecek atmosfer azalır. UV’ ye maruziyet her 1000 feet (305 mt) rakım yükselmesinde, %4’ lük artış gösterir.

  • Ekvatora yakın olma; ekvator bölgesine ne kadar yakınsanız, daha fazla güneş ışığı atmosferin içerisinden geçer. Örneğin, ABD’ nin güney bölgesi, Kuzey bölgesinden 1.5 kat daha fazla güneş ışığı alır.

  • Günün UV içeriği, indeksi o güne ait güneş yanığı olma riskini gösterir.

Kaynaklar:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/sunburn-topic-overview

 

Görüşlerinizi Paylaşın