X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Birleşmiş Miletler Dünya Su Günü (22 Mart)

Birleşmiş Miletler Dünya Su Günü 
(22 Mart)

Elinden geleni yap, elinden geleni başkalarıyla birlikte yap, tutkuyla yap!

(Do what you can, do it with others, and do it with passion.)

Dünya nüfusu 4 kat artarken su gereksinimi 9 katına çıkmış, endüstriyel gereksinimler için gerekli su ise geçtiğimiz yüzyılın başına oranla 40 kat artmıştır. Türkiye’de de kişi başına düşen su miktarı 1000 m 3 ’ün çok altındadır. Önlemler alınmadığı takdirde Türkiye'nin su gereksinimi giderek fazlalaşacak ve 2025 yılında kişi başına düşen su miktarı kritik sınırın altında olacaktır.

Tüketilen suyun yaklaşık %10’u evlerde, %70’i tarımda, %20’si ise sanayide kullanılmaktadır. İçilebilir suların kirlenmesi her geçen gün artmaktadır. Bu duruma evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal kirleticilerin, doğal atıkların temiz sulara karışması neden olmaktadır. Atıkların 1 litresi ile 8 litre temiz suyun kirlendiği düşünülürse, 1 litre suyun temizlenmesi için harcanmayan para 9 litre suyun temizlenmesine harcanacak paraya mal olmaktadır. Atıklar, temiz sulara karışmadan gerekli teknolojinin kullanılması ile arıtılmalı, bu amaçla sanayi tarafından yeterli bütçe ayrılmalı ve devlet gerçekçi şekilde firmaları denetlemelidir.

Paris Anlaşmasında su konusu açıkça dile getirilmemiş olsa da, istikrarlı ve sürekli bir su kaynağı yani su güvenliği, Sera Gazı Salınımını azaltmak ve iklim değişikliğine adaptasyon için yapılan çalışmaların tam merkezindedir. Suyun yönetimi için temin edilebilirliği ve sürdürülebilirliğinden emin olmak şarttır. Emisyonların azaltılması için yapılan çalışmaların neredeyse dörtte birinin başarısı güvenilir su kaynaklarının bulunmasına bağlıdır. Sürdürülebilir Gelişim hedeflerinden en önemlisi suyun yönetilmesi ile ilgili yenilikçi ve etkili yaklaşımlara olan taleplerin artırılmasıdır.

Konu suyu boşa kullanma kavramına geldiğinde her birimiz suyu boşa kullanan su tüketicileriyiz. Sadece dişlerimizi fırçalarken gereksiz yere suyun akmasındansa musluğu kapatmak, yağları, kimyasalları, gıda artıklarını lavabo yerine çöpe atmak, lavabo da veya banyoda kullanılan suyu biriktirip bitki sulamak veya araba yıkamak için kullanmak gibi alışkanlıklar edinmemiz bile su kaynaklarımızın korunmasında fayda sağlar.

Dünya nüfusu 4 kat artarken su gereksinimi 9 katına çıkmış, endüstriyel gereksinimler için gerekli su ise geçtiğimiz yüzyılın başına oranla 40 kat artmıştır. Türkiye’de de kişi başına düşen su miktarı 1000 m 3 ’ün çok altındadır. Önlemler alınmadığı takdirde Türkiye'nin su gereksinimi giderek fazlalaşacak ve 2025 yılında kişi başına düşen su miktarı kritik sınırın altında olacaktır.

Tüketilen suyun yaklaşık %10’u evlerde, %70’i tarımda, %20’si ise sanayide kullanılmaktadır. İçilebilir suların kirlenmesi her geçen gün artmaktadır. Bu duruma evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal kirleticilerin, doğal atıkların temiz sulara karışması neden olmaktadır. atıkların 1 litresi ile 8 litre temiz suyun kirlendiği düşünülürse, 1 litre suyun temizlenmesi için harcanmayan para 9 litre suyun temizlenmesine harcanacak paraya mal olmaktadır. Atıklar, temiz sulara karışmadan gerekli teknolojinin kullanılması ile arıtılmalı, bu amaçla sanayi tarafından yeterli bütçe ayrılmalı ve devlet gerçekçi şekilde firmaları denetlemelidir.

Kaynaklar:

http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/environment/diffuse-pollution-degraded-waters_9789264269064-en#.WPSUb4jyiUk#page27

https://b8f65cb373b1b7b15feb-c70d8ead6ced550b4d987d7c03fcdd1d.ssl.cf3.rackcdn.com/cms/reports/documents/000/001/306/original/CDP-Global-Water-Report-2016.pdf?1484156313

http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/2c153160fde18a0_ek.pdf?tipi=1&turu=H&sube=3

http://ga.water.usgs.gov/edu/graphics/turkish/earthwheredistribution.gif

http://1.bp.blogspot.com/-GsIy_6d-1MY/UxDbSt0mChI/AAAAAAAAIJ8/12qJfZpLw0M/s1600/Su-Sava%C5%9Flar%C4%B1.gif

Dünyadan Başka Yaşam Alanları Mümkün

NASA Dünya dışı canlı hayat arayışları ile ilgili çalışmalarının son verilerini geçtiğimiz haftalarda paylaştı.

Okyanus Dünyalar olarak adlandırılan Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus üzerinde yapılan çalışmalarında yaşam sürdürülebilmesini sağlayan kimyasal enerjinin varlığını tespit ettiklerini açıkladı.

Kaynaklar:

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-missions-provide-new-insights-into-ocean-worlds-in-our-solar-system

http://www.cnnturk.com/bilim-teknoloji/bilim/son-dakika-nasa-muthis-kesfi-acikladi?page=2

 

Görüşlerinizi Paylaşın