X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Bilim Dünyasının Virüsler İle Mücadelesi

Bilim Dünyasının Virüsler İle Mücadelesi

Evrensel grip aşısı bulunabilir mi?

Konvansiyonel, şu anda kullanılmakta olan grip aşıları, grip yüzeyine yerleşmiş bir molekül olan hemaglutinin (HA)’i hedef alır. Bu sebeple her sene değişen, mutasyona uğrayan molekülü hedefleyen aşılar % 100 başarılı olamıyorlar ve her sene yenilenmeleri gerekiyor.

Henüz sadece araştırma safhasında ama grip virüsünün değişmeyen yapısı ile mücadele eden aşı için farklı araştırma grupları aynı anda umut vadeden çalışmalar sürdürüyorlar. Geliştirilmeye çalışılan aşıda yeni hedef bölgesi HA molekülünün kök kısmıdır. Çünkü bu bölge çok daha nadir mutasyona (değişikliğe) uğrar ve bu bölgeye karşı geliştirilecek olan aşı bağışıklık sistemini tüm grip virüslerine karşı koyabilir hale getirebilir.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan evrensel grip aşısı geliştirmeye yönelik araştırmaya göre, maymunlar ve fareler üzerinde uygulanan aşılama ile klinik belirtilerin azaltılması, ateşin düşmesi gripten korunma sağlanmış ama henüz insanlar üzerinde denemeler başlamamıştır.

Günümüzde her sene değişen farklı grip suşları ile mücadele etmek için virüsün tahmini değişikliklerine göre aşılanmak ile mümkün olabilmekteyken, virüsün değişmeyen kısmına karşı geliştirilecek aşı insanlığın grip ile mücadelesini kuvvetlendirecektir.

İnsan denemeleri tamamlanana kadar griple en basit şekildeki mücadelemiz, sağlıklı beslenmek, ellerimizi temiz tutmak, öksürdüğümüzde/hapşırdığımızda ağzımızı kolumuzla kapatmak ve hijyen kurallarına uymaktır.

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) aşısı bulundu.

Amerika’daki Hastalıklardan Korunma ve Kontrol Merkezi (Central for Disease Control and Prevention/CDC) verilerine göre RSV, bir yaş altındaki bebeklerde en sık görülen solunum yolu enfeksiyon nedenidir. Ülkemizde hastalık 2 yaş altı çocuklarda önemli bir etken kabul edilmekte olup, iller bazında dağılımı %25-60 arasında değişmektedir. Sağlıklı insanlar RSV ile karşılaştıklarında sadece hafif belirtilerle karşılaşır ve yaklaşık bir hafta içinde iyileşir. Ancak, bebekler, bağışıklık sistemleri zayıf hastalar ve yaşlılar için ölümcül enfeksiyonlar gelişebilir. Her yıl, 5 yaşın altında 57.000 çocuk, yaklaşık 177.000 yaşlı RSV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılmaktadır. Güvenli ve etkili bir RSV aşısı geliştirilmesi, bu nedenle küresel sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Geçtiğimiz ay Pirbright Enstitüsü araştırmacılarının RSV’ye karşı potansiyel bir aşı için faz II klinik deneme sonuçlarını açıklaması hastalar adına bir umut oldu. Denemelerde 60 yaş ve üstü bireylerde bronşit ve zatürre vakalarında %40-60 arasında azalma görüldü. Elde edilen %60 oranındaki etkinlik oranı uygulanabilir olduğunda, dünya çapında yılda 18 milyon çocuk anlamına gelecektir.

Kaynaklar:

http://stm.sciencemag.org/
http://www.bbc.com/news/health-34038808 http://www.ankemdernegi.org.tr/ANKEMJOURNALPDF/ANKEM_28_Ek2_33_44.pdf

 

Görüşlerinizi Paylaşın