X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

İnsanoğlunun Kendi Dünyası Dışındaki Dünyalara Olan Merakı ve Keşif İsteği Teknolojinin Gelişmesiyle Gerçekleşiyor

İnsanoğlunun Kendi
Dünyası Dışındaki
Dünyalara Olan
Merakı ve Keşif
İsteği Teknolojinin
Gelişmesiyle
Gerçekleşiyor

Philae Canlandı

Philae uzay modülü dünyada hayatın başlangıcını sağlayan temel kimyasalların kuyruklu yıldızlar olabileceği teorisini destekleyecek bulgulara ulaştı. 6PY kuyruklu yıldızının güneş görmeyen bölgesine iniş yaptığı için güneş enerjisi ile çalışan pili biterek uyku konumuna geçen Philae, kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşmasıyla yeniden çalışmaya başladı. Modüldeki cihazın gönderdiği fotoğraf ve ses kayıtlarını inceleyen bilim insanları kuyruklu yıldızın yüzeyinde organik bir madde olan karbon bileşeni tespit ettiler. Bu tespitin dünyada hayatın başlangıcını sağlayan temel kimyasalların kuyruklu yıldızlar ile getirildiği teorisini destekleyebileceği düşünülüyor.

Minik Big Bang

Evrenin oluşumunun araştırılması amacıyla bugüne kadar yapılan en büyük çalışma olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi/ CERN'de iki yıllık modernizasyon sonrası yeniden çalıştırıldı. 14 milyar yıl önce evrenin oluşumunu hazırlayan Big Bang yani büyük patlamanın mini versiyonlarını üreterek, evrenin oluşumu hakkındaki en büyük deney olan çalışmanın ilk sonuçları atom altı parçacıkları hakkında olup, elle tutulamaz bir fiziksel olayın enerjiye kütle ve hacim verdiğini göstermiştir.

Hubble'dan Yeni Keşif

Hubble uzay teleskobu ile yapılan gözlemler ise bu kez astronomların kayıp kuşaktan kabul edilen bir grup canavar yıldızı keşfetmeleri ile sonuçlandı.

Yakın zamanda keşfedilen CR7 galaksisi içinde yer alan bu ilk kuşak yıldızlar yani, Big Bang sonrası evrene ışık veren ve gezegenlerin oluşumu için gerekli elementlerin oluşumunu başlatan ve sonradan tamamıyla kaybolanlar, evren ancak 800 milyon yaşında iken var olan yıldızlardı. Işıkları 12.9 milyar yıl ötesinden bize ulaşan bu yıldızlar, diğer yıldızların oluşumunun başlangıcını sağladılar ve şimdiye dek bilinen en parlak yıldızlardan 3 kat daha parlaklar. Bizim güneşimiz gibi daha yeni yıldızlar, metallerin dengeli bir bileşimine sahipken, Büyük Patlama'dan hemen sonra oluşan bu eski kuşak yıldızlarda yalnızca hidrojen, helyum ve eser miktarda lityum bulunmakta. Güneşten çok daha yoğun kütleye sahip bu yıldızların patlamasıyla, termonükleer reaksiyon zincirini başlatan elementlerin uzaya yayıldığı ve takip eden kuşaklardaki yıldızların, bu zincirleme reaksiyonlar sonucunda oksijen, karbon, demir gibi elementlerle zenginleştiği düşünülüyor. Galaksinin adı içinde hoş bir sürprizi barındırıyor. CR 7 adı, ünlü Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'dan ilham alınarak konulmuş.

İslam Dünyasından Uzay Keşiflerine Yolculuk

Batı Dünyasında bu çalışmalar sürerken, geçtiğimiz ay Birleşik Arap Emirlikleri bağımsızlıklarının 50. yılı olan 2021 yılında Mars'a ulaşmayı hedefledikleri projelerini açıkladı. Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayid El Nahyan proje sayesinde İslam dünyasının da uzay keşifleri dönemine girdiğini belirtti.

Kaynaklar:

• www.aljazeera.com.tr/haber/bae-marsa-uzay-araci-gonderecek

• www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1075510-bae-mars-gorevininayrintilarini-acikladi

• www.nytimes.com/2015/06/18/science/space/astronomers-report-finding-earlieststars-that-enriched-cosmos.html

• www.bbc.com/turkce/haberler/2014/07/140716_bae_mars

• www.bbc.com/turkce/haberler/2015/04/150405_cern_hadron_carpistiricisi

• onedio.com/haber/kuyruklu-yildiza-inen-philae-7-ay-sonra-

 

Görüşlerinizi Paylaşın