X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Kronik Hastalıklar İçin Hemen, Şimdi, Bugün Harekete Geçiyoruz!

Kronik Hastalıklar İçin Hemen, Şimdi, Bugün Harekete Geçiyoruz!

Kronik hastalıklar çağımızın önde gelen halk sağlığı sorunlarının başını çekiyor.

Özellikle şeker hastalığı, metabolik sendrom, hipertansiyon, obezite, damar sertliği gibi, genetik yatkınlık zemininde yanlış yaşam alışkanlıklarının sürdürülmesi ile gelişen kronik hastalıklar, önlenebilir olmaları bakımından büyük önem taşıyor. Bu tür hastalıklar günümüzde ne yazık ki gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde sağlıklı besin kaynakları yerine işlenmiş, endüstriyel, paketli, raf ömrü uzun, glukoz şurubu içeren gıdaların göreceli olarak ucuz sunulduğu ve tüketimlerinin sanki bir modernleşme aracı gibi teşvik edildiği tüketim toplumlarında daha yaygın görülüyor. Ne yazık ki ülkemiz de bu furyadan nasibini almış durumda. Çobanların çantalarında artık cips paketleri taşıdığı bir çağda yaşıyoruz. Türk Diyabet Vakfı verilerine göre, Türkiye’de tip 2 şeker hastası sayısı dünyanın iki, Avrupa’nın üç katı. Ayrıca her on yılda bir şeker hastalığı görülme sıklığı %100 oranında artıyor. Ülkemizde her üç kişiden biri obez. Erkeklerde obezite oranı yaklaşık %20 civarında iken kadınlarda %40. 0-5 yaş arası obezite sıklığı %8.5, 6-18 yaş arası obezite sıklığı %8.2.

Oysaki bir Akdeniz ülkesi olmanın nimetlerinden yararlanarak, toprağımıza sahip çıkarak, sağlıklı tarımın her şeyin başı olduğuna inanarak; temiz tarımla üretilen sağlıklı gıdaları kaynağında ve mevsiminde tüketerek, şekerli, gazlı içeceklerden, raf ömrü uzun, işlenmiş gıdalardan uzak durarak, ailecek oturulacak sofralarda düzenli ve sağlıklı beslenme planlarına uyarak çok büyük bir adım atabiliriz.

Bunun yanı sıra hayatlarımıza hareketi eklemeliyiz. Araba, asansör kullanmak yerine her fırsatta yürüyerek, merdiven kullanarak, TV, bilgisayar, telefon başında geçireceğimiz vakitler yerine fiziksel aktivitede bulunarak sağlığımıza faydalı yatırımlar yapabiliriz.

Bunun dışında unutmamalıyız ki insan sağlığı yaşadığı çevreden bağımsız değildir. Çevremize sahip çıkarak, temiz hava, temiz su kaynaklarına ulaşmakla ilgili kamu politikalarını destekleyerek; dünya genelinde sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevrenin oluşmasına katkı sağlayabiliriz. Bu küresel tavır kimyasal kirleticilerin oluşmalarına zemin yarattığı endokrinolojik problemlere, kalp damar hastalıklarına, felçlere, kronik akciğer hastalıklarına, artan kanser vakalarına dur demek için önemli bir başlangıç olacaktır.

Sağlıklı bir yaşam için ve kronik hastalıkları önlemek için şunları yaptığımızdan emin olalım:

◦ Sigara, alkolden uzak duralım.

◦ Sağlıklı beslenelim: Liften zengin, sağlıklı yağlar ve dengeli protein içeren, glisemik indeksi düşük, tuz içeriği kontrollü bir beslenme planı oluşturalım.

◦ Düzenli hareket edelim: Haftada en az üç kez, en az 50 dakika yürüyelim.

◦ Uykumuza dikkat edelim. TV, bilgisayar, telefon başında değil, yatağımızda, gece yarısından önce uykuya dalalım.

◦ Yaşımıza uygun sağlık taramalarımızı doktorumuzun önerdiği sıklıkta yaptıralım.

◦ Gereksiz ilaç, özellikle antibiyotik kullanımından kaçınalım.

◦ Temiz bir çevre içinde yaşamanın bizim talebimizle başlayacağını unutmayalım.

 

Görüşlerinizi Paylaşın