X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

İklim Değişikliği Ve Ormanlar

İklim Değişikliği Ve Ormanlar

İnsanlık olarak  en büyük yanılgılarımızdan biri, üzerinde yaşadığımız ve kendimizi efendisi ilan ettiğimiz gezegenimizi sonsuz kabul etmek olabilir. Bu açıdan mitolojide ölümsüzlük ırmağında yıkandığı için kendini ölümsüz sanan, ancak suya değmemiş olan sol topuğuna ok isabet ettiği için ölen Akhilleus’a benziyoruz. Bizi bekleyen en olası öldürücü oklardan biri, iklim değişikliği. Bu oka karşı en önemli karşı silahlarımızdan biri ise ormanlar.

Ormanlar ekosistemi regüle ederler, biyoçeşitliliği, canlılığın devamını  korurlar,  karbon döngüsünde kilit rol oynarlar, ayrıca insanların kullanımına yönelik çeşitli maddelerin ve hizmetlerin sürdürülmesine katkı sağlarlar. 

Orman yangınları ise aslında dünyanın var oluşundan beri doğayı şekillendirmeye katkıda bulunan yaygın ve düzenli gerçekleşen süreçlerdir. Kaygı yaratan durum;  alışık olmadığımız coğrafyalarda, yanmaması gereken nemli ormanların  iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle kuru hale gelerek yanabilir vasıf kazanmış olmalarıdır.  

Küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışları ve kuraklık, hem orman tiplerini değiştirmekte, hem de ormanları birçok bölgede yangınlara daha açık hale getirmektedir. 

Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri, her orman yangının benzersiz ve tek olduğudur. Farklı ağaç ve bitki örtüsü türleri yangına farklı cevaplar verirler. Buna göre yangının başlangıcının, yayılım davranışının doğru anlaşılması ve  söndürülmesinde buna uygun stratejik tedbirlerin alınması gerekmektedir. Aynı yaklaşım, yangınlardan sonraki yeniden yapılandırma, ağaçlandırma faaliyetlerinin düzenlenmesi sürecinde de geçerli olmalıdır. Orman tiplerine göre değişmekle birlikte, yangından ciddi ölçüde etkilenmiş ağaçlar genelde 2 yıl içinde ölürler. Bu süreçte ölü küçük dalcıklar ve daha büyük ölü  dallar orman tabanını kaplarlar. Tabandaki bu dallı, budaklı yapılar vahşi yaşam için yeni bir habitatın başlangıcına destek sağlayabilirler. Yangından önceki ormanın tipi, yangının ne kadar sürdüğü, o ormanda ne sıklıkta yangın olduğu, son yangının ne zaman gerçekleştiği, yangının nasıl söndürüldüğü, yangın sonrası alanın temizlenip temizlenmediği gibi birçok faktör rejenerasyonu etkileyebilir. Bu sebeple yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması aşamasında, hem orman tipi, ilgili coğrafya, hem de rejenerasyonu etkileyebilecek bu faktörler göz önünde bulundurularak planlamalar yapılmalıdır.

Kaynaklar:

https://www.fs.fed.us/pnw/pubs/science-update-15.pdf

https://www.iucn.org/resources/issues-briefs/forests-and-climate-change

https://www.nationalgeographic.com/science/article/climate-change-increases-risk-fires-western-us

 

Görüşlerinizi Paylaşın