X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

İklim Değişikliği Bir Sonraki Salgını Tetikleyebilir

İklim Değişikliği Bir Sonraki Salgını Tetikleyebilir

Araştırmacılar, Dünya'nın iklimi ısınmaya devam ettikçe, vahşi hayvanların yaşam alanlarını yeniden belirleyeceğini, muhtemel yönelecekleri alanların insan popülasyonun fazla olduğu alanlar olacağını ve bu yaşam tarzının da bir sonraki pandemiye yol açacak viral bulaş riskini artıracağını öngörüyor. Bana göre de bu felaket senaryosu çok uzağımızda değil. Hatta erken sabah yürüyüşlerimde karşılaştığım tilki başrol oyuncularından biri olabilir.

Georgetown Üniversitesindeki bilim insanları iklim değişikliği ve viral bulaşma arasındaki bu bağlantıyı araştırdıkları çalışmalarını 28 Nisan tarihli Nature dergisinde yayımladı. https://www.nature.com/articles/d41586-022-01198-w bağlantısıyla yazıya ulaşabilirsiniz.

Önümüzdeki 50 yıl içinde iklim değişikliğinin, memeliler arasında 15.000'den fazla yeni bulaş vakalarına sebep olabileceği düşünülüyor. Bahsettiğimiz çalışma, türlerin yaşam alanlarını terk edip yeni alanlara doğru yapacakları yolculuklara odaklanıyor. Farklı habitatlarda yaşamış, çeşitli sebeplerle aynı ortamda yaşamaya mecbur kalacak memelilerin ilk karşılaşmalarında gerçekleşecek patojen değiş tokuşu ve bu değiş tokuşlar sırasındaki farklılaşmalar sürpriz sonlu. Bu değişimlerin, Ebola veya koronavirüsler gibi virüslerin yeni alanlarda ortaya çıkması için daha büyük fırsatlar getirdiğini, farklı türlere geçtikleri için takibi zorlaştırdığını ve her yeni basamak taşı olarak kullanılan türden insana bulaşın kolaylaştırdığı dile getiriliyor.

Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki Küresel Sağlık Bilimi ve Güvenlik Merkezi'nde yardımcı araştırma profesörü olan çalışmanın başyazarı Colin Carlson, "En yakın benzetme aslında vahşi yaşam ticaretinde gördüğümüz riskler" diyor. "Pazarlar konusunda endişeliyiz, çünkü sağlıksız hayvanları doğal olmayan kombinasyonlarda bir araya getirmek, bu adım adım ortaya çıkma süreci için fırsatlar yaratıyor - SARS'ın yarasalardan misk kedilerine, ardından misk kedilerinden insanlara sıçraması gibi. Ancak bu durum artık sadece pazarlar ile sınırlı değil; değişen bir iklimde, bu tür bir süreç doğada hemen her yerde gerçek olacak."

Bu sürecin çoğu, günümüzün 1,2 derece daha sıcak dünyasında hâlihazırda devam ediyor olabilir ve sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları bu olayların ortaya çıkmasını engelleyemeyebilir. Artık hükümetlerin ve sağlık kuruluşlarının patojen sürveyansına yatırım yapmaları ve sağlık hizmetleri altyapısını iyileştirmeleri çalışma politikalarının ilk sıralarında yer almalı. Bireysel önlemlerin gittikçe yetersiz kalacağı günler yakında.

Çeşitli simülasyonların yapıldığı çalışmanın ek ve önemli bir bulgusu da özellikle tür bakımından zengin ekosistemler olan Afrika, Asya, Hindistan ve Endonezya’da küresel ısınma +2 derecede sabitlense dahi, yeni türlerin ilk karşılaşmalarının 2070 yılında iki kat fazla olacağı yönünde. 2022 yılının Mayıs ayının son günlerindeyiz, yılı yarıladık neredeyse. 2070 o kadar da uzak değil.

Özetle çalışma, iklim değişikliğinin hastalıkların ortaya çıkması için en büyük risk faktörü olacağını; ormansızlaşma, vahşi yaşam ticareti ve endüstriyel tarım gibi daha yüksek profilli sorunları aşacağını gösteriyor. Yazarlar, çözümün, vahşi yaşam hastalığı gözetimini gerçek zamanlı çevresel değişim çalışmalarıyla eşleştirmek olduğunu söylüyor.

Uzm.Vet.Hek. Yudum İki Yakın

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220428085820.htm

https://www.nature.com/articles/d41586-022-01198-w

 

Görüşlerinizi Paylaşın