Dövme (Tattoo) Yaptırmanın Riskleri
Türkiye’de, özellikle de büyük kentlerde, artık dövme görmek için kalabalığın içinde çok fazla aramanıza gerek yok. Özellikle 18-29 yaş arası çok sayıda genç dövme yaptırmakta ve bizler de giderek daha fazla dövme görmekteyiz.
Dövme, derinin dermis tabakasına iğnelerle silinmez veya geçici boyaların yerleştirilmesi ile yapılan bir işaret veya tasarımdır. Geçici dövmeler bir kâğıt tabakası üzerinde yapışkanlı resim ve üzerinde plastik bir jelatin tabaka olan bir sticker şeklindedir. Su ile cilde uygulanır. Hint kınası denen bir boya maddesinin doğrudan deri üzerine tatbik edilmesi ile yapılan geçici dövmeler de vardır. Bu tür deri üzerine yapılan geçici dövmeler birkaç gün ile birkaç hafta içinde banyo yapıldığında silindiğinden herhangi bir riski yoktur.
Dövme derinin dermis tabakasına silinmez boyaların yerleştirilmesi ile yapılmaktadır
Kalıcı Dövme Nedir?
Dövme, epidermisi iğnelerle saniyede yaklaşık 100 kez delmeyi ve boyayı cilt yüzeyinin 1,5 ila 2 milimetre altına, dermisin derinliklerine bırakmayı içermektedir. Bu işlem sağlık risklerini de beraberinde getirmektedir. Dövme, kamu otoritesince kozmetik kapsamında değerlendirildiğinden hijyenik yönden kamusal bir standarda tabi değildir.

- Kalıcı Dövmelerin Riskleri Nelerdir? -Dövme sırasında kullanılan ve Temiz olmayan iğneler en yaygın sorundur ve HIV veya hepatit B, hepatit C gibi çok tehlikeli enfeksiyonlara yol açabilirler. MRSA (metisilin dirençli Stafilokoklar) gibi bakterilerin bulaşması ise impetigo gibi enfeksiyonlar ve derin deri enfeksiyonu olan selülitlere neden olabilir.
- Kullanılan boyalar; uygun şekilde kullanılmazsa, ciğerler ve gözler dahil diğer organları etkileyebilecek küf veya bakteriler içerebilir. Kirlenmiş boyalar enjekte edildiğinde, içerdiği patojenler veya diğer zararlı maddeler enjeksiyon bölgesinden kan ve lenfatik sistemler yoluyla vücudun diğer bölgelerine gidebilir, enfeksiyonlara ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Dövme boyaları ile ilişkili enfeksiyonların yaygın olarak bildirilen semptomları arasında döküntüler, kabarcıklar, ağrılı nodüller ve şiddetli apseler bulunur. Durgun sularda bulunan bazı nadir bakteriler normal koşullarda enfeksiyon oluşturmazken kullanılan boyalarla doğrudan deri içine intikal ettiğinden enfeksiyon etkeni olabilmektedir. Kontamine dövme boyalarında bulunan en yaygın bakterilerden biri, durgun sularda bulunan tüberküloz bakterileri ailesinden nadiren tüberküloz benzeri enfeksiyon oluşturan tüberküloz olmayan mikobakterilerdir (NTM) .
Dövme yapılan alanlar ne kadar güvenli?
Mikropların bulaşmasını engellemek için her şeyden önce, dövme yapılacak alanın bir tıbbi işlem yapılacak alan kadar temiz olması gerekir. Dövme için ayrılmış özel bir alan olmalıdır.
Dövmelerin silinmesi
Dövme yaptırmanın daha kolay sildirmenin ise zor olduğu unutulmamalıdır. Cildinize dövme boyası bir kez uygulandıktan sonra silinse bile cilt asla eskisi gibi olmayacaktır. Renkli boyalardan kurtulmak özellikle zordur. En iyi silme sonuçları siyah boya ile alınmaktadır, yine de dövme silme işlemine bağlı oluşan yara izinin renginin solması uzun zaman gerektirebilmektedir.
Enfeksiyon Oluşursa
Gerek kullanılan kirli iğneler ve gerekse kirlenmiş boyalar sonucu deri enfeksiyonu meydana gelirse antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bazen tek başına antibiyotikler dövme sonucu oluşan deri enfeksiyonlarını tedavi edemez, dövmenin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
Dövme Yaptırırken Neler Dikkate Alınmalıdır?
Dövmeler güzel görünme, estetik görünüşü artırma, kişisel tatmin amacıyla yaptırılmaktadır ancak bazı riskleri de beraberinde getirdiği hatırda tutulmalıdır. Dövme yaptırmadan önce dövme yapılan yerlerin ve kullanılan malzemelerin hijyenik kalitesi ile ilgili bilgi edinilmesi uygun olur. Kalıcı dövme yaptırıldıktan sonra silinmesi zor ve zahmetlidir. İlk etapta istenerek yaptırılan bu dövmeler bazı zamanlarda insanlar için kurtulması şart olan bir durum haline gelebilmektedir. Bugün çok beğenerek yaptırılan bir dövmenin koşullar değiştiğinde silinmek istenebileceğini hesaba katarak karar verilmelidir.
Dr. Uğur Çiftçi
FDA Warns of Tattoo Ink Tied to Dangerous Infections
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20230616/fda-warns-of-contaminated-tattoo-ink?ecd=wnl_spr_062123&ctr=wnl-spr062123_promotwo_link_1&mb=fFE%2FI7z%40NruVUSokxyWAAihonS%2FH3cwyD8p0OZrhyig%D
yazıdan esinlenerek hazırlanmıştır