X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Diyabetin Önlenemeyen Yükselişi!

Diyabetin Önlenemeyen Yükselişi!

Uluslararası Diyabet Federasyonunun diyabet farkındalık çalışmalarındaki ana teması geçen yıl aile idi. Federasyon bu yıl bu tema kapsamında 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve farkındalık çalışmalarındaki sloganını “Ailenizi Koruyun” olarak belirledi. Diyabet farkındalık çalışmaları hastalığın aile üzerindeki farkındalığını artırmak, ailede etkilenen kişilere destek sağlamak ve ailenin diyabet eğitimi, yönetimi ile diyabeti önleyebilme konusundaki rolünün sürdürülmesi üzerine yoğunlaşmıştır.

Tedavi edilmeyen ya da tedavi ile istenilen hedeflere ulaşılamayan durumlarda diyabet, hastaların sağlığı üzerinde yaşam boyu süren olumsuz etkilere neden olabilir. Bunların arasında körlük, uzuv kesilmesi, böbrek yetmezliği, damar sertliği, kalp krizi ve inme yer alır. Diğer taraftan hastalık, yol açtığı ana sağlık problemleri yanında ülkelerin sağlık harcamalarında önemli bir yük olmaya da artarak devam ediyor. Çalışmalar 2017 yılında 20-79 yaş arasındaki diyabetli yetişkin sayısının 425 milyon kişi olduğunu ve 2045 yılında bu sayının 629 milyon kişiye ulaşacağını gösteriyor. Diğer bir deyişle dünyada her 10 yetişkinden 1'inin ileride diyabetli olacağı öngörülüyor. Güncel verilerde bu oran şu an için her 11 yetişkinden 1'inin diyabetli olduğu yönünde.

Vakaların %90’ını oluşturan tip 2 diyabet rahatsızlığı en yaygın diyabet formu olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki ya kan şekeri yüksekliği ile karakterize metabolik bir hastalık olan tip 2 diyabetin görülme sıklığının %50’den fazlasının önüne geçebileceğimizi biliyor musunuz?

2016 yılında yapılan bir çalışmanın sonucunda diyabetli bireylerin günlük yoğun düşük kalorili bir diyeti (624-700 kilokalori/gün) 8 hafta boyunca uygulamalarıyla şeker değerlerinde iyileşmenin olduğu ortaya koyulmuştur. Buradan hareketle tip 2 diyabeti diyet uygulamasıyla düzeltebilir miyiz sorusu İngiltere’de Cambridge Üniversitesinden uzmanların dikkatini cezbetmiştir. Diabetic Medicine dergisinde yayımlanan prospektif kohort (ileriye dönük) bir çalışma 40-69 yaş arası tip 2 diyabet tanılı 867 kişiyi 5 yıl süreyle izlemiştir. Bu 5 yıllık çalışmanın sonunda 257 kişide yani katılımcıların yaklaşık %30’ unda diyabette remisyon (sağaltım) sağlandığı ortaya koyulmuştur.

Çalışma tip 2 diyabet tanısı olan bu 867 kişinin 5 yıllık takip süresi içerisinde en az %10’ luk kilo kaybı sağlayanların, hiç kilo vermemiş olanlara göre bu 5 yıllık izlem süresinde diyabet değerlerinde iyileşme oranının iki kattan daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çalışmanın yazarlarından Dr. Hajira Dambha-Miller ortaya koydukları sonuca göre diyabetten kurtulmanın, en azından 5 yıllık süre için, %10 ve daha fazla kilo kaybıyla belki de mümkün olabileceğini bunun da diyabetli birçok insan için daha motive edici ve başarılabilir olabileceğini söylüyor. Çalışmanın diğer yazarlarından Prof. Simon Griffin diyetteki değişiklikler ve fiziksel aktivitenin artırılmasıyla kişinin kilosunu kontrol edebileceğini bunun da kronik bir hastalık olan ve ciddi komplikasyonlara neden olan tip 2 diyabetin kontrolü ve belki de geri döndürülebileceği anlamı taşıdığını ifade ediyor.

Çalışma tip 2 diyabetli kişilerde ılımlı kilo kaybı ile hastalıktan iyileşmenin mümkün olmasını ve bu kişilere umut aşılasa da yapılan başka çalışmalar hastalıktan iyileşme oranlarının çok düşük olduğunu da ortaya koymakta. Örneğin yine bu yılın başlarında 10059 tip 2 diyabetli kişinin 8 yıllık takibi sonunda ortaya konulan sonuçlara göre hastaların sadece %4,97’ sinde diyabet değerlerinde iyileşme olduğu görülmüş.

Biliyoruz ki tip 2 diyabetin oluşum mekanizmasında genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynuyor. Çevresel etkenlerde de kişinin ailesi önemli rol oynuyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan ebeveynlerin bu alışkanlıklarının kendinden sonra gelen aile üyelerine ve çocuklarına da aynı haliyle geçtiği biliniyor. Buradan hareketle sağlıklı beslenme alışkanlığı ve diyet, günlük düzenli fiziksel aktivite, kilo kaybetme ve kilo kontrolü tatbiki vb. yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2 diyabeti öteleme ve geciktirme ve belki de kontrol altına almamız mümkün olabilir.

Kaynaklar:

https://idf.org/52-about-diabetes.html

https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/facts-figures.html

http://worlddiabetesday.org/about/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326508.php

 

Görüşlerinizi Paylaşın