X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Aşı Sonrası Bağışıklık Takibinde, Serum Antikor Düzeyi Ne Kadar Yeterli?

Aşı Sonrası Bağışıklık Takibinde, Serum Antikor Düzeyi Ne Kadar Yeterli?

Covid aşısının koruyuculuğu T hücre cevabında gizli. Pensilvanya Üniversitesi Perelman Tıp Okulu’nun son çalışması mRNA COVID-19 Aşılarına karşı güçlü T-Hücre tepkisi ile ilgili. Çalışma sonuçları ikinci doz aşılamanın önemini destekliyor ve daha dayanıklı bir koruma kaynağı olarak belirtiyor.

Immunity dergisinde yer alan bu çalışma, iki doz Moderna ve Pfizer/BioNTech mRNA aşısı olan 47 kişide (36 kişi COvid öyküsüz, 11 kişi Covid-19 geçirmiş) T-hücre yanıtı analizini kapsıyor. Sonuçlar, bu aşılara T hücresi yanıtının nasıl ortaya çıktığının karmaşık ayrıntılarını ortaya koyuyor ve COVID-19 öyküsü olmayan kişiler için ikinci bir dozun öneminin altını çiziyor. Diğer taraftan COVID-19 öyküsü olan kişilerde, T-hücresi yanıtının, ilk aşı dozundan sonra güçlü olduğunu, ikinci dozdan sonra önemli bir artış olmadığını ve bunun gelecekteki olası takviye dozlar için önemli olabileceğini gösteriyor.

COIVD-19 geçirenler için aşı yanıtının tam olarak bilmek istiyor isek, sadece antikorlara değil, T hücrelerine de bakmamız gerekir. Antikorlar, B hücreleri adı verilen bağışıklık hücreleri tarafından salgılanan proteinlerdir; virüs bulaşmış hücreler üzerindeki belirli viral yapılara sıkıca bağlanabilirler. T hücreleri ise belirli viral yapılara bağlanmayı sağlayan antikor benzeri reseptörlere sahiptir, bazıları "katil" T-hücreleri olarak adlandırılır ve karşılaştıkları virüs bulaşmış hücreleri doğrudan öldürme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle T hücreleri, bağışıklık sisteminin zırhı olarak kabul edilmektedir. Ama T hücrelerini test etmek, aşılara verdikleri yanıtları incelemek antikorlarından daha zordur, bu nedenle COVID-19 durumu da dahil olmak üzere bu yanıtlar hakkında daha az şey bilinmektedir.

Çalışmada, daha önce COVID-19 olmayan katılımcı grubunda, ilk aşı dozunun, CD4 T hücreleri adı verilen yardımcı T hücrelerinde hızlı ve güçlü bir yanıt ortaya çıkardığı tespit edildi. Bu ilk CD4 T hücresi cevabının gücü, genellikle antikor ve CD8 öldürücü T hücresi cevabının nasıl olacağını da gösteriyordu. Bununla birlikte, öldürücü T hücreleri, ikinci aşı dozu sonrasına kadar çok artmıyordu. Bu, ikinci dozun COVID-19 geçmişi olmayan kişiler için önemini gösteriyordu. Diğer taraftan, COVID-19 geçirmiş grupta, SARS-CoV-2’ye özgü yardımcı ve öldürücü T hücreleri, ilk dozdan önce büyük ölçüde vardı. İlk dozdan sonra, T hücre sayıları bir miktar arttı, ancak ikinci dozdan sonra fazla artış gözlenmedi. Çalışmaya göre COVID-19 geçirmiş olmak, ilk aşı dozunu olmuş olmak gibiydi. Ama gelecekteki enfeksiyonlardan korunmada antikora kıyasla T hücresi cevabının ne kadar yeterli olacağına dair hala geniş klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Çalışma sonuçları ayrıca mRNA aşısı ile T hücre cevabının doğal enfeksiyon tarafından ortaya çıkan T hücre tiplerini içerdiğini göstermektedir. T hücre cevabının yıllarca sürebildiği bilinmektedir. T-hücresinin aşıya verdiği yanıtın uzun ömürlülüğünü doğrulamak için takip çalışmaları yapmak gerekmekle birlikte çalışma sonuçlarına göre bu yanıtın uzun süreli olabileceği fikrini desteklemektedir.

Hastalık geçirenlerde yapılan diğer çalışmalar da hastalığı geçirenlerde farklı immün cevaplar gözlendiğini ama tek doz aşı ile bu immün cevabın kuvvetlendirdiğini gösteriyor. Hastalığın ardından gelişen immün cevabın takibinde antikor testleri kullanılabilir ama yeterli olmayacaktır. Antikor titresinin düşük olması bağışıklık cevabı olmadığı yönünde değerlendirilemez. Çünkü rutinde ölçülemeyen T hücre cevabı da immün cevapta rol oynamaktadır. Ama yapılan çalışmalar özellikle nötralizan antikor düzeyinin ölçümünün değerlendirme açısından fikir verebileceğini göstermiştir. Ama hala bu konuda ortak dil kullanmayan kitler ve yöntemler vardır ve koruyucu düzeyin ne olduğu tespit edilmemiştir.

Kaynak:

10.1016/j.immuni.2021.08.001

https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2021/august/penn-study-details-robust-tcell-response-to-mrna-covid19-vaccines

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210816143933.htm

 

Görüşlerinizi Paylaşın