X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Sendromik Panel

Sendromik Panel

Solunum yolu örneklerinde virüs ya da atipik bakterilerin (Lejyonella, Mikoplazma gibi) saptanması durumunda genellikle hastalık etkeni olarak kabul edilir.

Solunum yolu virüslerinin çoğu eş zamanlı olarak koenfeksiyonlara neden olabilir. Bunlar arasında Solunum Sinsityal Virüsü (RSV), Metapnömovirüs ve Rinovirüs ilk sıralarda yer almaktadır.  

Covid-19 etkeni olan SARS CoV-2 ile birlikte diğer solunum yolu virüsleri ve bakterilerinin koenfeksiyona yol açabildiği bu durumun hasta kliniğini olumsuz etkileyebileceği bilinmektedir.

Yapılan bir meta-analizde Covid-19’lu hastaların %7’sinde bakteriyel koenfeksiyon varlığı saptanmıştır. Bu oran yoğun bakım hastalarında daha yüksektir. Ağır Covid-19 hastalarında bakteriyel koenfeksiyona en sık yol açan etkenler Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Chlamidya pneumoniae’dır. Var olan az sayıdaki çalışma sonuçlarına göre Covid-19 hastalarında diğer respiratuar virüslerle %0-20 oranında koenfeksiyon görülmektedir. Covid-19 hastalarında influenza A virüsü, coronavirüs, rhinovirüs/enterovirus, metapneumovirus, parainfluenza virus, influenza B virus ve respiratory syncytial virus (RSV) en sık saptanan viral koenfeksiyon etkenleridir.

SARS CoV-2 pnömonisi varlığında koenfeksiyon ve sekonder bakteriyel enfeksiyon açısından dikkatli olunmalıdır. Covid-19’a bağlı ağır hastalık varlığında doğru tanı ve uygun tedavi başlanabilmesi açısından diğer respiratuar patojenlerin taranması kritik önem taşımaktadır. Gereken durumlarda ampirik antibiyotik tedavisi başlanılmalı daha sonra respiratuar PCR ve/veya kültür sonuçlarına göre hızla tedavi uygun şekilde modifiye edilmelidir. Öte yandan respiratuar patojenlerin PCR ile pozitif saptanmasının her zaman canlı , enfeksiyöz virüs saçılımı anlamına gelmediği, solunum yollarındaki düşük düzeyde canlı olmayan virüs kalıntılarına bağlı PCR pozitifliklerinin de olabileceği göz önünde bulundurulmalı, tüm mikrobiyolojik sonuçlar klinik ve diğer laboratuvar, radyolojik verilerle birlikte değerlendirilmelidir.

Kaynaklar:

Lansburry L, Lim B, Baskaran V, Lim WS. 2020. Co-infections in people with covid-19: a systematic review and meta-analysis. J Infect 81:266-275

https://doi.org/10.1016/j.jinf.2020.05.046

Massey BW, Jayathilake K, Meltzer HY. 2020. Respiratory microbial coinfection with SARS Cov-2. Front Microbiol 11:2079.

https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.02079

Chen X, Liao B, Cheng L, Peng X, Xu X, Li Y, Hu T, Li J, Zhou X, Ren B. 2020 The microbial co-infection in Covid-19. Appl Microbiol Biotechnol 104:7777-7785.

https://doi.org/10.1007/s00253-020-10814-6

 

Görüşlerinizi Paylaşın