X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Candida auris

Candida auris

Uzm.Dr. Tutku Taşkınoğlu

 

Candida auris (C. auris), küresel bir sağlık tehdidi oluşturan, çoklu ilaca dirençli yeni ortaya çıkan bir mayadır. Candida auris, hastanede yatan hastalarda ve uzun süreli bakım tesislerinde ventilatör desteğine ihtiyaç duyan kişilerde ciddi hastalığa neden olur. Candida auris'in neden olduğu enfeksiyonlar, yaygın olarak kullanılan antifungal (mantar) ilaçlarına yanıt vermeyebilir, bu da tedavilerini zorlaştırır.

Ayrıca Candida auris, hastane, poliklinik, yoğun bakım gibi sağlık hizmeti verilen yerlerde yüzeylerde de varlığını sürdürebilir ve hastalar ile çalışanlar arasında yayılabilir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süre kalan, ciddi tıbbi sorunları olan ve daha önce antibiyotik veya antifungal ilaç almış olan hastaların enfeksiyon riski en yüksektir. 

Candida auris, kontamine yüzeyler veya ekipmanlarla temas yoluyla ya da enfekte veya taşıyıcı bir kişiyle fiziksel temas yoluyla yayılabilir.

C. auris'in yayılması nasıl önlenebilir?

İyi el hijyeni (ellerin alkol bazlı el dezenfektanı ile dezenfekte edilmesi veya sabun ve su ile ellerin yıkanması) dahil olmak üzere enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerine titizlikle dikkat edilmesi, sağlık personeli ve sağlık tesisi ziyaretçileri de dahil olmak üzere herkes için kritik öneme sahiptir.

Sağlık personelinin, önlük ve eldivenlerin doğru kullanımı gibi enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerine sıkı sıkıya uyması önemlidir.

Uygun ve etkili çevre temizliği ve dezenfeksiyonu, enfeksiyon önleme ve kontrolünün önemli bir parçasıdır.

Hasta ve çalışanların C.auris taşıyıp taşımadığı belli aralıklarla kontrol edilebilir. Taşıdığı bilinen hastalar tedavileri süresince diğer hastalardan ayrı tutulmalıdır.

C. auris tedavi edilebilir mi?

C. auris enfeksiyonlarının çoğu antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bazı C. auris enfeksiyonlarının üç ana antifungal ilaç sınıfına da dirençli olması, bunların tedavi edilmesini zorlaştırmaktadır.

Düzen laboratuvarlar grubu, WHO tarafından dikkat edilmesi gereken mikroorganizmalar listesine alınan C. auris'in hastaneler ve huzurevlerinde yayılmasının önlenmesi için proaktif olmaya gayret göstermektedir. C. auris'e yönelik farkındalığın güçlendirilmesi, sürveyansın geliştirilmesi ve etkili enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin uygulanması için özellikle organ nakli hizmeti veren hastaneler olmak üzere rehberlik yapmak ve yardımcı olmaya çalışmaktadır. Bu amaçla ilgili kurumlarla iletişime geçmenin yanı sıra hızlı sonuç verebilmek için daha önce sadece kültür yöntemi ile tespiti yapılabilen C. auris için Ekim 2023’de PCR çalışılmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren laboratuvarımızda tespit edilen C. auris sayısı;

Tarama yapılan hasta sayısı: 35

C. auris pozitif hasta satısı: 5’tir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın