X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Basından Haberler

Basından Haberler

Bireysel Çabaların Meyvelerini Toplamak İmkansız değil

Maaşının %80’ini öğrencilerinin üniforma ve kitap masraflarına bağışlayan Kenyalı Tabichi, dünyanın en iyi öğretmeni seçildi.

Varkey Vakfı tarafından verilen 2019 Global Öğretmen Ödülü’nün sahibi bu sene Kenya’nın Pwani Köyü’ndeki Keriko ortaokulunda matematik ve fizik öğretmeni olan Peter Tabichi oldu. Toplamda 179 ülkeden 10 bin adayı geride bırakarak 1 milyon dolarlık büyük ödülü kazandı. Daha önce Türkiye’den iki öğretmen Dilek Livaneli ve Nurten Akkuş, Global Öğretmen Ödülü finalistleri arasına girmeyi başarmıştı. Bu yıl için 50 finalist arasına İzmir Anafartalar İlköğretim Okulu’nda okul müdürü olarak görev yapan Samet Başkonuş seçilmişti.

Deniz Atındaki Yaşam Kaynakları

NASA da görevli bilim insanları 4 milyar yıl önce okyanus tabanında başlayan yaşam koşullarını laboratuvar ortamında tasarladı. Çalışma bulguları dünyada yaşamın nasıl başladığı ve evrende başka nerelerde bulunabileceği hakkında ipuçları verdi.

Okyanus tabanındaki hidrotermal bacaların çevrelerindeki denizsuyu ile etkileştiğinde oluşan sürekli akış, yaşam için gerekli amino asitler  ve organik bileşenler için uygun bakım ortamı yaratmış, amino asitler de tıpkı lego parçaları gibi birleşerek tüm canlı varlıkları oluşturan proteinleri oluşturmuşlardır. NASA çalışma bulgularını Mars’ta bulunan yer altı su göllerinde de aramaya başlayacak.

Kaynak:
http://ebulten.duzen.com.tr/pdf/bulten-83-sayi
https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7340

KARADELİKLE TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

Bilim dünyası ve dünya kamuoyu ilk kez bir karadeliğin fotoğraf görüntüsünü elde etmenin heyecanını yaşıyor.

Ortası delik bir kurabiyeye benzeyen bu fotoğraf, M87 isimli galaksideki süper kütleli bir karadeliğe ait. Kara deliğin dünyadan uzaklığı 53 milyon ışık yılı. Bir ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafeye denk geliyor. Bu kara deliğin büyüklüğü güneşin kütlesinin 6,5 milyar katı.

Karadelik kavramı neredeyse 100 yıldır, Albert Einstein’in görecelik kuramından temel alarak bilim gündeminde yer almakta. Karadeliklerin var olduğunun kuramsal düzeyde kabulü, bu fotoğrafla ilk kez gözlemle de desteklenmiş oldu.

Gök bilimciler insan gözü tarafından algılanamayan radyo dalgalarını işleyerek, farklı radyo teleskoplarından elde ettikleri verileri bir araya getirerek bu görüntüyü elde etmeyi başardılar. Çalışmada ‘Bilgisayar alt yapı birleşimi’ kavramının Katie Bouman, adyo teleskoplarla elde edilen X-ışını verilerinin birleştirilmesi sonucu oluşturulan imajı mümkün kılan algoritma üzerinde üç yıl önce çalışmaya başlamıştı. Ekipteki bir diğer bilim insanı astrofizikçi Feryal Özel, kariyerindeki en büyük gelişmenin daha başlangıç olduğunu söylüyor. 

Kara deliklerin yoğum çekim güçlerinden ışık bile kurtulamıyor. Resimlenen bu kara deliğin çekim alanının güneş sistemimiz kadar geniş olduğu hesaplanmış.  Astrofizikçi Heino Falck bu gözlemi şu cümleyle çarpıcı biçimde özetliyor: “Uzayın ve zamanın sonundaki cehennemin kapılarını gördük! Bu fotoğrafta baktığımız; uzay-zamanın deforme olmasıyla ortaya çıkan bir ateş halkası. ”

SIFIR ATIK

Reddetmeyi öğrenmek hayatımızı sadeleştirmek için atacağımız ilk adımdır. Küçük ama dikkat çeken alışkanlıklar ile sıfır atık mümkün diyor geçtiğimiz ay Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’ni (TOGEM-Der) ziyaret eden Bea Johnson Sıfır atık felsefesini dünya çağında tanıtmayı ve benimsetmeyi görev edinen Johnson’a göre; ihtiyaç duyulmayan şeylere hayır diyebilmek, yaşadığımız mekanlardaki fazla eşyaların sayısını azaltabilmek, sahip olduğumuz eşyaları sürekli kullanmak, hatta ikinci el kullanımına yönelmek, geri dönüştürebilmek ve zorunlu atıkları doğada çözündürmeye çalışmak zor ama imkansız değil.

 

Görüşlerinizi Paylaşın