X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Teleradyoloji

Teleradyoloji

Teletıp  mekandan bağımsız olarak, sağlık hizmetlerinin bilişim teknolojileri aracılığı ile uzaktan yürütüldüğü uygulamalardır.

            Teleradyoloji,  teletıbbın bir alt alanı olarak radyolojik görüntü ve ilişkili bilgilerin elde edildikleri mekandan farklı bir mekana aktarılması, depolanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması süreçlerine olanak veren uygulamalardır.  Ancak hasta sağlık verisinin gizliliğinin korunması esastır. Daha anlaşılır bir ifade ile hastaların radyolojik görüntülerini raporlama, yorumlama ve ikinci görüş alma amacıyla bir merkezden başka bir merkeze internet yoluyla aktarılması işlemleridir.

            Sağlık kuruluşlarında radyolojik görüntüler elde edildikten sonra yerel arşivlerde ya da kurumsal arşivlerde (PACS-Picture Archiving and Communication Systems - Görüntü Saklama ve İletişim Sistemleri) saklanır. Bu görüntüler, geniş bant aralığında veri transferi sağlayacak internet ağ yapısı yanı sıra,  temel bilişim sistemi, yedekleme, güvenlik, güvenirlik ve gizlilik konuları göz önüne alınarak tasarlanan teleradyoloji uygulamaları ile bir başka merkeze aktarılabilir.

            Günümüzde teleradyoloji uygulamaları iş yükü yoğun merkezlerde öncelikle raporlama sürelerini kısaltmak ve ikinci radyolog görüşü almak için kullanılmakta iken ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depreminin yol açtığı her alandaki büyük yıkımda sağlık alanındaki zorluklara destek olma konusunda da bir alternatif olmuştur. Altı Şubat 2023 depremi sonrası Türk Radyoloji Derneği (TRD) öncülüğünde ulaşılabilirlik sağlandığı andan itibaren deprem bölgesindeki radyolojik görüntülerin teleradyoloji aracılığı ile değerlendirilmesi için bir organizasyon başlatılmış ve kurumumuzdaki radyoloji uzmanlarının da içerisinde bulunduğu ülke genelinde her bölgeden radyolog arkadaşların gönüllü olarak dahil olduğu büyük bir raporlama ağı kurulmuştur.  Afet bölgesinde elde edilen radyolojik tetkiklerin uzaktan raporlanma imkanı sağlanabilmiştir.    

             Teleradyoloji uygulamaları, kılavuzlara uygun yapılması ve hastaların kişisel verilerinin gizliliğinin korunması esas alınması koşulu ile radyolojik incelemelerin daha kısa zamanda raporlanmasına, bu sürecin zaman ve mekandan bağımsız yapılabilmesine, gerektiğinde kolaylıkla danışmanlık alınmasına olanak tanır. Afet ve diğer olağanüstü zamanlarda hizmetin aksamadan sürdürülebilmesi, afet bölgesindeki hastalara hızlı hizmet sağlanabilmesi ve afetten etkilenen hekim arkadaşlarımıza destek olma konusunda önemli bir aracıdır.

Doç Dr. Emine ÖZTÜRK

 

Görüşlerinizi Paylaşın