X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Her gün Yeni Bir Salgın Alarmı

Her gün Yeni Bir Salgın Alarmı

Haziran’da Kongo’da Ebola virüs,  Mayıs’ta Camerun’da Monkeypox, Hindistan’da Nipah, Suudi Arabistan’da alk humra, domuz gribi, chikungunya, Zika Dünya’nın her yerinde her gün başka bir isimle bir virüs Dünya’ya yayılma tehlikelisi ile bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Küresel bulaşıcı hastalık salgını sayısı 1980'den 2018'e kadar bakıldığında sıklaştığı gözlenmektedir. Geçtiğimiz on yıl içinde, Dünya Sağlık Örgütü 4 kez küresel sağlık acil durumu ilan etti. Bunlardan ikisi son iki yıldaydı: Batı Afrika'daki Ebola salgını ve Amerika kıtası boyunca yayılan Zika salgını.

Aslında, ölümcül salgınlara yol açan bu patojenlerin çoğu yeni değil. Araştırmacılar, 1970'lerden beri Ebola ve Zika'yı biliyorlardı. Ancak bütün bu virüsler artık dünyaya her zamankinden daha fazla ve hızlı yayılıyorlar. Yeni yerlerde beklenmedik bir şekilde ortaya çıkıyorlar, bizi hazırlıksız yakalıyorlar. Dünya çapında bulaşıcı hastalıklarda ki bu sıklığın artışında en önemli nedeni; yüzlerce veya binlerce yıldır insanlar ile birlikte yaşayan bu virüslerin ekolojik dengenin bozulması, bozuk kentleşme ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen küresel ısınma ile evrimleşmiş olmalarıdır.

Ve elbette küreselleşen Dünya bu virüslerin bizimle seyahat etmesine de neden oluyor. Bir günde dünyanın her yerine seyahat edebiliyorsunuz. Siz Çin’den Avrupa’ya seyahat ederken size bu hastalıkları taşıyan bir kene, bir sivrisinek eşlik edebiliyor.

Üstelik hızla seyahat etmekle kalmıyorsunuz, yoğun nüfuslu şehirlere yerleşmeyi tercih ediyoruz ve bu düzensiz kentleşme nüfus artışını kaldıramayan bazı şehirlerde bozuk kentleşmeye, gecekondulaşmanın artmasına neden oluyor. Örneğin, Latin Amerika’da yaşanan Zika Virüsü salgınında 113 milyon insan (nüfusun yaklaşık beşte biri) hastalık taşıyan sinekler için daha misafirperver bir ortam olan gecekondu mahallelerinde yaşıyordu ve hastalığın yayılımı için bu çok tehlikeliydi. Gerçekten de öyle oldu.

Tüm bunlara rağmen, salgınları durdurmak için hala bir şansımız var. Salgınlar artmakta ama diğer taraftan bu salgınlarla mücadele etmek için tıbbi teknolojiler (aşılar, ilaçlar, tanı yöntemleri) ilerlemekte, stratejiler geliştirilmektedir. Halk sağlığına yatırım yapmak, güçlü hastalık takip sistemleri ve laboratuvar ağları kurmak, salgınlarla mücadele edebilecek alt yapıyı hazırlamak önemlidir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın