X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Menapoz-genç yaşta menapoz

Menapoz-genç yaşta menapoz

MENOPOZA HAZIRLIKLI OLMAK DİYE BİRŞEY VAR! 

 

BİR DİLEK TUT, GERÇEKLEŞSİN DESELER “NEDEN MENOPOZA GİRDİM?” SORUSUNUN CEVAPLANMASINI İSTERDİM.. 

 

Beste Önal 44 yaşında bir sporcu. 2 yıldır Londra’da yaşıyor, spor eğitmenliği yaptığı hareketli bir sosyal hayatı var. Beste 35 yaşında menopoza girdi. 

Tıpkı ilk adeti görmek gibi kadın hayatının akışındaki en doğal süreçlerden biri olan menopoz maalesef günümüzde halen kocaman bir tabu ve bir etiket. “Menopoza mı girdin?” ya da “Menopoza girdin mi?” soruları kadınlar için adeta bir korkulu rüya… Sanki ligden düşmek, sanki kadınlığını yitirmek ya da mevsimlerden sonbahara geçmek gibi. Ve bu tabu kadınların iş hayatından evlilik hayatına, güzellik algısından cinsel yaşamına kadar birçok alanı adeta kuşatıyor, zorlaştırıyor ve dönüştürüyor. Bu zorunlu baskı ve dönüşüm günün sonunda kadınlar için gerçekten büyük bir haksızlık haline geliyor…

 

“Erken menopozun ötesinde menopoz bile hala bir tabu. Birçok kadın üzerlerine yapışmasından korktukları algıdan dolayı bunu dile getirmekte sıkıntı çekiyor. Çünkü menopoza giren kadın yaşlı, çirkin, üretkenliğini yitirmiş kişi olarak algılanıyor. Sonuç: Başarısızlık, yetersizlik, üretkenliğin kaybedilmesi hissi ve ardından gelen mental buhran..

 

İnanın menopoza hazırlıklı olmak diye bir şey var..Bu mümkün. Hazırlıklı olursanız adaptasyonu da daha hızlı ve kolay olacaktır.”

 

Beste Önal ile kendi erken menopoz sürecini bir kadın, bir eş, bir anne ve bir spor eğitmeni kimlikleri ile açık yüreklilikle konuştuk. Peri-menopoz ve menopoz sürecindeki tüm kadınlara dokunabilmek ve bir nebze de olsa destek olabilmek dileğiyle…

BESTE ÖNAL KİMDİR? 

1979 Ankara doğumluyum. Çocukluğum ve gençliğim spor ile iç içe geçti. 12 sene profesyonel olarak yüzdüm. İşletme okudum, ardından Pazarlama Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Üniversite, yüksek öğrenim, iş hayatı derken spora ve sporcu kimliğime koca bir ara vermiş oldum. 

30’lu yaşlarımda tekrardan spora başlayıp, 34 yaşıma bastığımda 8 yıllık pazarlama kariyerimi sonlandırarak spor sektörüne profesyonel olarak geçiş yaptım.

Fitness eğitmenliği ile başlayan bu yeni profesyonel hayatım Nike Run Club Koşu Koçu ve Nike Eğitmeni olarak devam etti. Şu anda fitness ve koşu eğitmenliğine devam ediyorum, spor içerikli etkinliklere danışmanlık yapıyorum ve son 2 senedir yaşadığımız Londra’da ilköğretim okullarında öğrencilere yollarda güvenli bisiklet sürüşü eğitimleri veriyorum. 

✔️Menopoz benim için Milat Takvimi!” 

Hayatımı menopoz öncesi ve sonrası döngüsü olarak 2’ye ayırdığımı fark ettim bu röportaj ile.

Menopoz bana, kendim menopoza girmeden yıllar önce, annemin yüzünün boncuk boncuk terlemesini ve müziğe olan tahammülsüzlüğünü ifade ederdi.

Şu an kendi menopozumda bunu “yeni bir hayat döngüsü ve adaptasyonu” olarak tanımlayabilirim.

Hayatımın merkezinde menopoz var. Önce reddedip, sonra keşfedip ardından da kabullenip, kucakladığım bir süreci temsil ediyor. Onun benim yeni hayat döngüme getirdikleri, benim de onun çevresinde kurduğum yeni düzenim. Başka bir dönüm noktası var mı insan hayatında bilmiyorum açıkçası, varsa onu da yaşayarak öğrenir, adapte olabilirim bence artık. 

✔️ “Pat diye 38 yaşında menopoz ile burun buruna geldim!”

Benim menopoz hikayem genelin biraz dışında kalıyor. 35 yaşında herhangi bir sıkıntı yaşamadan hamile kaldım. 38 yaşında ikinci çocuk yapma arzusu içindeyken menopoza girdiğimi öğrendim. Tek belirti menstrual döngümün şiddeti ve süresinin giderek azalmasıydı sanırım. Unutkanlık artmıştı onu hatırlıyorum bir de

Yumurta haznemin azaldığını biliyordum ama bunun menopoza girişi ifade ettiğini bilmiyordum. Sıcak basmaları son 6 ayda adet görmediğim dönemde başladı. O dönemde testlerim yapıldı ve menopoza girdiğim anlaşıldı. Ortalama 4-5 sene süren peri menopoz döneminde ben kızım Sim’i dünyaya getirmiş, sonrasında fiziksel olarak kendimi fit ve güçlü hissettiğim bir dönem içindeydim

✔️ Ailede erken menopoz geçmişim annemde değil ama anneannemde vardı. 

Annem beklenilen yaş aralığında, 52 yaşında girdi. Fakat anneannem 32 yaşında girmiş. Tabi ben bu önemli bilgiyi menopoza girdiğimi öğrendikten sonra öğrendim. Varlığından bile haberdar olmadığım, hiç beklemediğim bir yerden bir anda gol yemem gibi bir durum oldu. Menopoza dair hiçbir bilgim ve fikrim olmadığı gibi belirtilerini yaşayıp yaşamadığım konusunda da o döneme ait çok net bir bilgim ve bilincim yok açıkçası.

✔️ Hislerimin en rahatsız edicisi belki de yetersizlik hissiydi.

Varın şoku siz tahmin edin. Biz ailecek ikinci çocuk beklentisi içinde olduğumuz bir dönemde doktorumla görüşmeye gidiyoruz ve menopoza girdiğimi öğreniyoruz. Tabi benim için menopozun o anki tek anlamı bir daha çocuk sahibi olamayacağım idi. Bundan sonraki süreç; bilinmezlik, yetersizlik ve anlaşılamamazlık hissi…

✔️ Menopoza geçiş sürecinde ve devamında bu alandaki sağlık profesyonellerinin yaklaşımını nasıl değerlendirirsin? Türkiye ve İngiltere’de menopoza sağlık profesyonellerinin yaklaşımı arasında farklılıklar var mı?

Bu konuyla ilgili kendi doktoruma kırgın ve kızgınım açıkçası. Doğum sürecinde mükemmel bir süreç yaşamamıza rağmen menopoz süreci yönetimi ve bilgi paylaşımı konusunda çok yalnız bırakıldığımı düşünüyorum. Belki bu konuda önceden uyarılmam ve uzman birilerine yönlendirilmem en doğrusu olurdu.

Şok haber ile birlikte kayıtsızlık ve şuursuzluk hakimdi benim tarafımda. 

İlk 3 sene sorgulamadan sadece söylenenleri yaptım. Bana tek söylenen kemik erimesine karşı hormon desteği almam gerektiği, bu hormon hapını kullandığımda çok düşük de olsa kanser riskinin olduğu ve özellikle bel bölgesinde kilo alma potansiyelim olduğu, bu nedenle yediklerime dikkat etmem gerektiği idi.

Şimdi olsa milyon tane soru sorardım süreci yönetme ve karar alma aşamasında..

✔️ Menopoz sürecinde ve devamında hormon desteği aldın mı? 

İlk 3 sene doktorumun önerisi ile östrojen ve progesteron içeren sentetik haplardan kullandım.  

İngiltere’ye taşındıktan sonraki süreç artık post menopoz etkilerini fazlaca hissettiğim bir dönemdi. 

Psikolojik olarak çöktüğüm, kilo kontrolünü kaybettiğim, kas kaybı ve libido düşüklüğü yaşadığım, çok sık sakatlandığım ve fiziksel performansımın çok kötü olduğu bir dönem. Anlayacağınız menopoz etkileri yeni vurmuştu beni.

O dönemde biyoeşdeğer hormon replasmanı diye bir şey olduğunu ve aile hekimim ile görüşüp temin edebileceğimi öğrendim. İlk bilinçli araştırmalarım da o dönemde başladı.

Aldığım hormon seviyesinin artık yeterli gelmediği, aldığım hapın risk teşkil ettiği söylenerek direkt hormon replasman tedavisine başlattılar. Son 8 aydır da ek olarak testosteron desteği alıyorum. 

Düzen Bilgilendiriyor: Menopoza geçiş ve menopoz süreci ile ilişkili olarak günümüz tıbbında en kabul gören yaklaşım; fayda-risk analizinin kişiye özel, en hızlı ve doğru şekilde yapılması, biyoeşdeğer hormon tedavilerinin, vitamin ve mineral desteklerinin, egzersiz ve psikolojik destek programlarının  kişiye özel planlamalarla yürütülmesidir. 

Ben semptomların etkisini minimize etmek adına alıyorum. Hayatımı çok rahatlatıyor o anlamda. Ama menopoz süreç yönetimi bundan çok daha fazlası, bunu da söylemeden geçemem.

İngiltere sanırım bu konuda dünyada en çok yol almış ülke. O anlamda burada olduğum için şanslıyım. Menopoz klinikleri ve menopoz forum gruplarının sayısı oldukça fazla. En güzeli de tabi aile hekimlerinin bu konuya olan hassas yaklaşımı. 

✔️ Aktif bir sporcusun. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite yaşam tarzın. Bu sağlıklı yaşam tarzında çok genç yaşta erken menopoz kulağa beklenmedik bir sürpriz gibi geliyor. Bununla ilgili neler söylemek istersin? 

Büyük bir sürpriz oldu tabi

  Bir dilek tut, gerçekleşsin deseler “neden menopoza girdim?” sorusunun cevaplanmasını isterdim. 

Değiştirmek için değil, nedenini öğrenmek sadece amacım..

 

Genetik faktörlerin etkisi büyük tabi; ama stres, beslenme (yetersiz protein aldığım bir dönemdi), farkında olmadan maruz kaldığımız toksinler gibi dış faktörlerin de bu süreci hızlandırdığı inancındayım. 

İleride kızımın böyle bir riski var ise neler yapabileceğimizi öğrenmek ve önceden önlem almak istiyorum. Herşey yaşında yaşanmalı!

Düzen Bilgilendiriyor: Erken menopoz olgularının yaklaşık yarısında bilinen, tanımlanmış bir sebep yok.Geri kalan olgularda sigara içmek, ailede erken menopoz öyküsü, bazı kromozomal hastalıklar, 11 yaştan önce ilk adeti görmek, otoimmün hastalıklar, kanser sebebiyle radyoterapi veya kemoterapi görmek; erken menopoza yatkınlığı artıran risk faktörleri olarak biliniyor. Bunlar içinde kişinin elinde olup, kontrol edebileceği risk faktörü; sigara içmemek .

✔️ Fiziksel olarak nasıl etkiler hissediyorsun? Spor hayatın etkilendi mi?

Bu konu benim için başlı başına bir röportaj konusu olabilir! Tam anlamıyla etkilerini post menopoz dönemimim 3. yılında hissetmeye başladım.

Metabolik esnekliğimi kaybetmeye başladım. Kas kaybının yanında yağ oranımın giderek artması, vücutta artan inflamasyon ile daha sık sakatlanmam ve tabi geçmişi kıyaslama ile başlayan psikolojik etkileri beni zorlayan kısımları oldu bu süreçte.

Bu kısır döngüsünden kurtaran şey ise ‘Menopoz ve Aktif Yaşayan Kadınlarda Menopoz’ konularında eğitimlere başlamam oldu. Bilgi sahibi oldukça, bu konuda bilinçlendikçe, bu sürecin yönetilebilir olduğunu görmek inanır mısınız beni güçlendirdi, olgunlaştırdı ve heyecanlandırmaya başladı. 

Çünkü menopozu ben de artık bir değişim ve yaşlılık alameti olarak değil, bazı hormonlarımızın artık salgılanmadığı için vücudun farklı bir biyolojik evreye geçişi, strese karşı adaptasyonu ve buna gösterdiği tepki olarak görüyorum. (Kaynak: Stacy Sims, menopause 2.0.)

Bedenimin bu yeni evreye gösterdiği tepkileri deneyimlemek ve ona göre adapte etmek de beni heyecanlandırıyor. 

Kadın fizyolojisini, vücudumuzda salgıladığımız hormonları ve etkilerini öğrendikçe ne kadar değerli ve önemli olduklarının farkına vardım. Toplumda herkes erkeklerin ana hormonlarından testosteronun eksikliğinin vücuttaki etkisini bilir ama kadınların testosteronunun östrojen olduğunu ve etkileri bilmez mesela. Ya da östrojen kadar progesteronun önemini. Ben öğrencilerime artık sürekli hormonlarını sevmelerini ve değerini bilmelerini üstüne basa basa anlatmaya çalışıyorum. 

Soruya dönecek olursam; ben yüzme, koşu, triatlon gibi dayanıklılık sporlarını yapmayı ve bu branşlarda performans sergilemeyi çok seviyorum. Fakat sahip olduğum yeni biyolojik evrede artık egzersize ayırdığım uzun saatlerin bana yarardan çok zarar verebileceğini biliyor antrenman programımı ona göre tasarlıyorum. 

Kuvvet egzersizleri hayatımın mihenk taşı. Antrenman süreleri, şiddeti, dinlenme sürelerim ve periyotlaması tamamen değişti. Artık eski sistemlerin benim bedenime iyi gelmediğini ve ona göre adapte etmem gerektiğini öğrendim. Bunu kabullenmek kolay olmadı tabi. Şimdilerde daha az vakit harcasam da gelişim kaydedebilmeyi görmek ise ayrı bir heyecan konusu hayatımda.

Spor hayatım evet etkilendi ama yeni düzen adaptasyonu ile kurduğum yeni sistemde ilerlemek de artık çok keyif veriyor bana.

✔️ Genç bir annesin. Bunun aile ve sosyal hayatındaki etkileri ne oldu? Nasıl bir destek sistemine ihtiyaç duydun? 

Bu konuda evet şanslıyım. Aile bireyleri ve özellikle eşim elinden geldikçe destek olmaya çalıştı..Ama ister istemez menopozu 20 sene önce yaşamış annenin ya da menopozu asla deneyimlemeyecek eşinin senin yaşadıklarını tam olarak anlaması kolay değil. Bunu onlardan beklemek de çok gerçekçi değil. 

Bu konu zaten kapalı kapılar ardında. Hiç konuşulmuyor. 

Arkadaşlarımın menopozun ne olduğuna dair en ufak bilgileri yok. O yüzden aynı deneyimleri paylaşan kadınlarla bu konuları konuşabilmek, ya da bu alanda uzman kişilerden öneriler almak en büyük ihtiyaçtı o dönemde benim için. Konuşamadığım için de ben de ilk etapta yok saydım sanırım bir çok kadın gibi.

✔️ Eşinle bu konuyu nasıl paylaştın? Senin için ondan gelen en değerli destek ne oldu? 

Biz zaten birlikte öğrendik. İlk etapta çocuk sahibi olamama ve  yetersizlik duyguları hakimdi bende. O, süreci hep pozitif tarafından bakarak değerlendirdi. Libidonuz düşüyor, toplumun yarattığı algı ile artık albeninizi, hayat enerjinizi kaybettiğinize inanıyorsunuz. Sizin kendinizi tanımlayamayıp anlayamadığınız bir süreçte karşı cinsin sizi anlamasını beklemek doğru değil. Ama ihtiyaç anında yanında olduğunu hissetmek çok değerli. Benim eşim bunu başardı bence. Zorluklar oldu ilişkimizde, ama biz bu süreci olabildiğince konuşarak, birlikte deneyimleyip, öğrenerek ve psikologlarımız ile ayrı ayrı konuşarak, minimum zararla atlattık diyebilirim. 

✔️  Menopoz, özellikle erken menopoz kadınlar arasında sanki bir tabu olarak algılanıyor. Menopoza girmek neredeyse yaşlanmak ile eş değer görülüyor. Hatta biraz daha derine inince kadınların bir kısmı “kadınlığını” kaybetmiş gibi bile hissedebiliyor. Sence de menopoz, özellikle genç yaşta menopoz kadınlar için böyle bir tabu mu? 

Erken menopozun ötesinde menopoz bile hala bir tabu. Birçok kadın üzerlerine yapışmasından korktukları algıdan dolayı bunu dile getirmekte sıkıntı çekiyor. 

Bu algının oluşması da tabi geçmişe dayanıyor. 1600’lerden 20. yüzyılın başlarına kadar cadı, şeytan, histerik gibi tanımlamalar yapılmış semptom yaşayan kadınlara. Yaşadıkları buhran “içine şeytan kaçtı” olarak yorumlanarak yakılmış kadınlar.

Freud gençliğin kaybedilmesi ve sinir hastalığı olarak yorumlamış. Yakın geçmişe kadar birçok Hipokrat hormonlara ve kadın fizyolojisine bakmadan gücünü kaybeden rahim olarak tanımlanmış. Hollywood sektöründe 40 yaşını geçen kadınların rol alması zormuş belirli bir zaman dilimine kadar. Çünkü menopoza giren kadın yaşlı, çirkin, üretkenliğini yitirmiş kişi olarak algılanırmış.

Enteresan olan ise bu tabu batı kültüründen geliyor. Mayan ve Japon kültüründe ‘hot flashes’ yani sıcak basması diye bir tanım yokmuş. Doğal bir değişim süreci olarak tanımlıyor ve girenlere de bilge gözüyle bakılıyor. İnanılmaz değil mi? 😊

Pozitif tarafından bakarsak, özellikle Hollywood ünlülerinin de konu hakkında konuşmaya başlamasıyla menopoz artık konuşuluyor, gündeme getiriliyor Kadınların bu konudaki dayanışması arttıkça dile getirmek daha da kolay olacak.

✔️ Sen hayatındaki bu durumu açık yüreklilikle paylaşıyorsun. Bu konuda farkındalığı artırmak için sosyal medyada paylaşımlar yapıyorsun. Nasıl geri bildirimler alıyorsun? 

Geçenlerde yine erken menopoza girmiş, birlikte çalıştığımız bir öğrencimin menopoz sonrası başarı hikayesini egzersizin kemik erimesi üzerindeki pozitif etkisinden bahsederek sosyal medyada paylaştım. Öğrencim sonrasında menopoza girdiği bilgisini herkes ile paylaşmadığını, bunun için henüz hazır olmadığını söylediğinde bu durumu ne kadar içselleştirdiğimi ve normal bir hale getirdiğimi fark ettim. 

Tabi bu durum herkes için böyle değil.. 

Ben menopozun konuşulabilir bir konu olması için ilk önce yakın çevremi, öğrencilerimi ve bu konuda destek isteyen herkesi teşvik etmeye çalışıyorum. Erkeklerin gözünde nasıl bir imaj oluşuyor bu kadar açık yüreklilikle konuşmak o kısmı bilemiyorum tabi. 

Biz kadınlar olarak önce değişmediğimiz, sadece yeni bir biyolojik evreye girdiğimiz için birkaç küçük ayar değişikliğine gitmemiz gerektiği konusunda hem fikir olabilelim. Biz bu şekilde değerlendirirsek negatif algı zamanla değişecek hatta pozitife bile dönecektir. 

Aldığım geri dönüşler tabi ki çok pozitif. Deneyimlerimi daha çok paylaşmamı, menopoz ve egzersiz hakkında daha çok içerik üretmemi bekleyen büyük bir kitle var. Çünkü er ya da geç her kadının deneyimleyeceği ve bir çok soru işaretini barındıran bir konu menopoz.

✔️ Sence menopozun kadının iş hayatına olumsuz etkileri var mı? Kadınlar iş dünyasında bu dönemde destek görüyor mu? Ya da ne gibi desteklere ihtiyaçları oluyor? 

Mutlaka var…

Kemik yoğunluğundaki azalma giderek hızlanıyor. Kassal, bilişsel, metabolik açıdan büyük bir adaptasyon içine giriyor bedenimiz ve zihnimiz. Haliyle ilk adaptasyon süreci her şeyde olduğu gibi sancılı geçebiliyor. Beyin sisi, unutkanlık, uykusuzluk, libido ve mod düşüklüğü… yıllarca alışık olduğunuz bedeninizin değişmesi.

O kadar iş ve aile hayatı yoğunluğunun arasına bir de yaşanan değişimler giriyor, sebebini çoğu zaman anlamıyoruz bile. Peri menopoz olarak adlandırılan menopoz öncesi dönem bazı kadınlar için yaşanan hormonal dalgalanmadan dolayı çok daha zorlayıcı geçebiliyor. Ve bir çok kadın bu döneme girdiğinin bile farkında olmuyor dolayısıyla bedeninin gerçekten ihtiyacı olanı ona veremiyor.

Sonuç: Başarısızlık, yetersizlik, üretkenliğin kaybedilmesi hissi ve ardından gelen mental buhran..

Fakat yine pozitif tarafından bakarsak farkındalık artıyor. Geçenlerde büyük şirketlerin bir tanesinde şirket içinde bir menopoz grubu oluşturulduğunu ve bu grubun 750 üzerinde üyesi olduğunu öğrendim. Çok acayip bir rakam. 

Well-being departmanları kuruluyor şirket içlerinde ve menopoz da ele alınması, işlenmesi gereken bir konu artık eğer ‘iyi olma’ hallerinden bahsediyorsak..

Düzen Bilgilendiriyor: Menopozda görülebilecek belirtiler ve bulgular oldukça geniş bir yelpaze içinde karşımıza çıkabilir:

  • Ani sıcak basmaları
  • Gece terlemeleri
  • Cilt ve mukozalarda kuruluk
  • Vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki
  • Libidoda azalma
  • Memelerde hassasiyet artışı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İdrar yolu enfeksiyonu sıklığında artma
  • Uyku sorunları, uykusuzluk
  • Duygusal değişkenlik (kolay sinirlenme, duygu durum değişiklikleri, depresyon, anksiyete vb.)
  • Zihin sisi, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık
  • Kalp ritminde değişiklikler
  • Baş ağrıları
  • Kemik yoğunluğu kaybının hızlanması, kemiklerin güçsüzleşmesi
  • Kas eklem ağrıları
  • Kilo artışı (özellikle gövdesel tipte, bel çevresi yağlanma artışıyla karakterize) veya bazen kilo kaybı
  • Saçlarda incelme ve dökülme 

 

✔️  İngiltere’de yaşıyorsun. Orada bu konu ile ilgili sosyal olarak nasıl çalışmalar yapılıyor? Girişimler var mı? Kadınlar özellikle iş hayatında ve sosyal hayatlarında bu konudan nasıl etkileniyorlar? Bu konu açıkça konuşuluyor mu? Kadınlar destekleniyor mu? Toplumsal algı nasıl? 

 

Görüyorum ki menopoz kamuoyunda konuşuluyor.

 

Bildiğim kadarı ile devlet, NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi) hekimlerinin menopoz konusunda daha bilinçli ve yönlendirici olabilmesi adına çalışmalar yapıyor. Her aile hekimi menopoz desteği isteyen her kadını ihtiyaç doğrultusunda yönlendiriyor ve Hormon Replasman Tedavisi gibi destek alınması konusunda reçete yazabiliyor. Hormon replasmanı ücretsiz ya da çok düşük bütçeli. Erişim kolay yani.  

 

Ülkede bir çok menopoz kliniği var. Bu alana anladığım kadarıyla daha çok fon sağlanıyor. Bazı tabuların yıkılmasını sağlayan eski araştırma sonuçlarının geçersizliği hakkında konuşuluyor kamuoyunda.

 

✔️ Menopozu daha çok konuşabilmeliyiz! 

 

Bu konuyu öncelikle tabi ki hekimlerin, psikologların daha çok dile getirmesi, öneminden bahsetmesi lazım. Yani menopozu daha çok konuşabilmeliyiz.

 

Kadın fizyolojisinin erkeklerden farklı işlediğini, bunun yanında menopoza girmiş bir kadının fizyolojisinin bambaşka çalıştığını özellikle beslenme uzmanlarının, spor eğitmenlerinin kabul etmesi ve bu konuda daha çok uzmanlaşması gerekiyor. 

 

Düşünce liderlerinin, influencerların menopoz hikayelerini açık yüreklilikle paylaşabilmesi de önemli. Çünkü o zaman menopoz artık tabu olmaktan çıkacak ve toplumda her kadının yaşayacağı doğal bir döngü olarak görülmeye başlayacak.

 

Menopoz sadece orta yaşını geçmiş kadınların konusu olmamalı, menstrual döngünün artık okullarda daha detaylı işlendiği günlerde, menopoz konusu da işlenmeli ve gençlerin bu konuda daha bilinçli olması için bilgilendirilmesi gerektiği inancındayım. 

 

Çünkü inanın menopoza hazırlıklı olmak diye bir şey var. Bu mümkün. Hazırlıklı olursanız adaptasyonu da daha hızlı ve kolay olacaktır.

 

✔️ Erken menopoz süreci sana bir güçlenme sağladı mı? Sana bir kişisel büyüme ve değişim fırsatı sundu mu?

 

Kesinlikle! Çevremdeki bir çok kişiye nazaran bu yeni döngüyü erken deneyimlememi olgunlaşma olarak görüyorum. Bir çok kişi için bir bilinmezlik olan menopoz ve egzersiz konusunda zaman zaman tatlı ukalalık içine bile girebiliyorum..

 

✔️ Erken menopoz yaşayan kadınlara seslenerek onlara nasıl bir mesaj vermek istersin? 

 

Hormonlarınızın değerini bilin! Onları kucaklayın! Vücudunuzdaki etkileri konusunda bilinçlenin. 

Bu ayrı bir röportaj konusu ama egzersiz ve beslenme konusunda yapacağınız ufak oynamalar ile bu süreci çok daha konforlu, keyifli, enerjik ve üretken geçirebilirsiniz.

İdil Seven

 

Görüşlerinizi Paylaşın