X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Korkma! Korunmasını Sağla

Korkma! Korunmasını Sağla

 

İnsan papilloma virüsü (HPV), cinsel temas yoluyla bulaşan çok yaygın bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan yaklaşık 40 HPV türü vardır; bunların bir kısmı kansere neden olur. Bağışıklık sistemi tipik olarak virüsü kontrol eder, ancak yüksek riskli olarak adlandırılan bazı HPV tipleri kansere yol açacak kadar uzun süre vücudumuzda kalabilir. Son yapılan çalışmaya göre daha önce kanser tedavisi görmüş genç yetişkinlerin bağışıklık sistemleri enfeksiyonu kontrol altında tutamayabilir.

Orofaringeal kanserler de dahil olmak üzere HPV ile ilişkili belirli kanserler, genel popülasyonda artmaktadır. Kanserden kurtulan genç erişkinlerin genel popülasyona göre HPV ile ilişkili bir kansere sahip olma olasılıkları ise daha yüksek bulunmuştur. Aşı, HPV'nin neden olduğu kanseri önlemenin en iyi yoluyken diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın yolu gençlere cinsellikle ilgili doğru eğitim verilmesidir. 

https://www.duzen.com.tr/brochures/HPV%20bro%C5%9F%C3%BCr.pdf

 CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

Büyümek, ergenlikten erişkinliğe ulaşmak zordur. Sağlıklı bir ergenin gelişimi için yalnızca bedensel değişikliklerinin farkında olması ve sağlıklı vücut imajı oluşturması değil aynı zamanda duygusal olgunluk ve sağlıklı ilişki becerileri edinmesi gerekir. 

İnsan anatomisi ve fizyolojisini bilmeli, toplum normlarını nasıl yorumlayacağını öğrenmeli ve gerektiğinde cinsel sınırlarını koyabilmeli, vücudunu, cinsiyet kimliğini ve cinsel yönelimini kabul etmeli, ailesi, akranları ve partnerleri ile doğru ve etkili iletişim kurabilmeli, sağlıklı ilişkileri sürdürebilmek için sorumluluklarını anlamalı, cinsel eylemlerin riskleri ile ilgili doğru bilgiye sahip olmalıdır.

Ama özellikle Türkiye gibi cinselliğin tabu olduğu ve nerdeyse hiç konuşulmadığı ülkelerde gençlerin işi daha da zor. Anne babalar, ergenlere seksten ve cinsellikten bahsettiğinde genellikle ‘’yapmasını istemediğine’’ odaklanır, çocuklarının cinselliğini görmezden gelir ve başlarına bazı kötü senaryoların asla gelmeyeceğini düşünmeyi tercih ederler. Oysa cinsellik, sağlığın ve esenliğin, normal ve hayatın her döneminde olmazsa olmaz bir parçasıdır ve gençlerin yargılamadan doğru, tarafsız bilgiye ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı vardır.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası 25 yaşın altında ve çoğu, 15-19 yaş arası kız çocuklarının evlendirildiği ve korunmadığı yoksul ülkelerde yaşıyorlar. Evlenmeye ve daha hazır olmadan çocuk sahibi olmaya zorlanan genç kadınlar ve kızlar, seçtikleri hayatı yaşamak ve sağlıklı ailelere sahip olmak konusunda sayısız zorlukla karşılaşıyor. Anne ve babalar her ne kadar yok saysa da tüm dünyada gençler ve cinsellikleri hakkında istatistikler oldukça endişe vericidir.

  • Her 10 genç kızdan 3'ü 20 yaşına gelmeden en az bir kez hamile kalmaktadır. Küresel olarak, 2021'de her 1000 doğumdan 42’sinde anne 15-19 yaş arası kız çocuğudur .
  • Her yıl 20 milyon kişiye yeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyon tanısı konmakta ve bunların yaklaşık yarısını 15-24 yaş arasındaki gençler oluşturmaktadır.
  • 23 milyon ergenin doğum kontrolüne ihtiyacı var ama buna ulaşamıyor veya buna ihtiyaçları olduğunu dahi bilmiyorlar, cinsel olarak aktif lise öğrencilerinin yaklaşık yarısı, prezervatif kullanmaları gerektiğini bilmemektedir.

KORUNMAK ÖNEMLİDİR

Geleceğimiz olan gençlerin daha sağlıklı ve güvenli bir cinsel hayatı olduğundan emin olmanın en iyi yolu kendilerini nasıl korunmaları gerektiğini bilmelerini sağlamaktır.

“Güvenli cinsellik” sadece doğum kontrolü ile ilgili değildir. Gençler güvenli cinselliğin rızaya dayalı olması gerektiğini ve karşılıklı saygıya ihtiyaç duyduğunu bilmelidir. Cinsellik için zorlayan biri karşısında durabilmeli ve kendini koruyabilmelidir. Gebeliği önlemek önemlidir, ancak güvenli cinsellik söz konusu olduğunda sadece gebeliği önlemek yetmez. Güvenli cinsellik, duygusal ve fiziksel bir zarar vermemeli, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı da korumalıdır.

  • Klamidya
  • Belsoğukluğu (N.gonore)
  • Sifiliz
  • Genital siğiller (HPV)
  • Genital uçuk (Herpes)
  • HIV
  • Hepatit A, B ve C

Tüm dünyada yaygın olarak bilinen onlarca cinsel yolla bulaşan enfeksiyon vardır. Birçoğu hiç klinik belirti vermez ve karşınızdaki kişinin hastalığı taşıdığını anlayamazsınız ve tedavi edilmezlerse ciddi uzun vadeli etkileri olabilir (kısırlık dahil) ve doğmamış bebeklere hamilelik ve doğum sırasında geçebilir. Gençler, güvenli bir cinsellik için prezervatif kullanmanın önemini, çok eşlilikten kaçınması gerektiğini, cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından testler yaptırmasının önemini ve bir enfeksiyonu varsa tedavi olması gerektiğini bilmelidir.

Düzen Sağlık Grubu olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar için şüphelerinizi giderecek, sağlığınıza yön gösterecek testlerimiz ve uzman doktorlarımız ile yanınızdayız.

Uzm. Dr. Tutku Taşkınoğlu

 

https://www.duzen.com.tr/brochures/CYBH.pdf

 

Görüşlerinizi Paylaşın