X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Kordon Kanı Eskimiş Beyni Gençleştiriyor mu?

Kordon Kanı Eskimiş Beyni Gençleştiriyor mu?

Yaş ilerledikçe beynimiz tembelleşmektedir. Kordon kanının bu eskilikleri restore etmesi mümkün mü?

Stanford Üniversitesinden Joseph Castello ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada, insanın yaşamının değişik dönemlerinde topladıkları kan örneklerinden elde ettikleri serumları, insan 50 yaş eş değeri sıçanlara enjekte etmişler. En dramatik değişikliği kordon kanı plazması alan sıçanlarda gözlemişler. Bu sıçanlar daha hızlı öğrenir, etkin hatırlar, beynin öğrenme ve hafıza merkezi olan hippokampusla ilgili faaliyetlerinde mesela yön bulma, daha aktif olduklarını gözlemişler. Görmüşler ki bu kordon kanı plazmalarında yüksek düzeyde protein TIMP2 adı verilen bir protein var. (Nature, doi.org/b522)

Protein TIMP2 nin nasıl etki ettiği bugün için belirli değil ama Alzheimer hastalığının oluşmasında rol alan bazı proteinlerin oluşmasını engellediği düşünülmektedir. Cestello: Teorik olarak TIMP2 proteini laboratuvarda sentez edebileceğini, bu sayede donör (kordon kanı) ihtiyacının ortadan kalkacağını ve hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtmiştir.

Alzheimer ve demans hastaları için umut verici benzer gelişmeler farklı çalışma alanlarında da tespit ediliyor. Michigan’daki Nüfusbilim Merkezindeki bir çalışma ileri gelişmiş ülkelerdeki sağlıklı yaşam imkanlarının demans oranını azalttığı yönünde bilgiler veriyor. Bu ülkelerde (İngiltere, Galler, ABD) yaşayanların kültürel ve sanatsal eğitimin daha üst seviyelere çekilmiş olması, kişilerin birden fazla dil bilme ve bir enstrüman çalabilmesi demans görülme sıklığını azaltıyor. Azalma oranı uygun çevre koşulları ve yaşam tarzı ile %30 olabiliyor. Ailevi yükü olanlarda bile!

Sosyal ilişkiler, sağlıklı beslenmede süreklilik, düzenli egzersiz, iyi uyku alışkanlığı, aydın yaklaşımlar hastalığın görülmesini veya görülse bile belirtilerinin daha geç ortaya çıkmasını sağlıyor. Kısaca Biat kültürü yerine, sorgulayan bir kültür hastalığın gelişimini engelliyor. Yani hastalıktan korunmada genç yaşlarda ilaç haricinde kullanılacak bir diğer reçete “Yürü, Konuş ve Oku” felsefesinin benimsenmesi olarak önerilebilir.

KAYNAKLAR:
https://www.newscientist.com/article/mg23431235-100-cord-blood-rejuvenates-old-brains/
http://t24.com.tr/haber/turkiyede-600-bin-aile-alzheimer-hastaligi-ile-mucadele-ediyor,360718

https://www.newscientist.com/article/mg23431230-500-defying-dementia-what-can-you-do/
http://www.alzheimerdernegi.org.tr/adan-zye-alzheimer/

 

Görüşlerinizi Paylaşın