X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Hamile Kadınlarda mRNA Aşısı

Hamile Kadınlarda mRNA Aşısı

New England Journal of Medicine'de (NEJM) yayınlanan bir araştırma, gebelikte mRNA Covid-19 Aşı güvenliğine göz atıyor. COVID-19 gebelerde ve bebeklerinde ciddi sağlık problemine neden oluyor. COVID-19'lu hamile kadınlarda preeklampsi riski %76, anne ölümleri ise enfekte olmayan hamile kadınlara göre 22 kat daha fazla artıyor.

Birçok ülke bu nedenle aşılama için hamile kadınlara öncelik vermiştir, bu uygulamalar hayvanlarda yürütülen gelişimsel ve üreme toksikolojisi çalışmalarına ve doğurganlık çağındaki kadınlarda olumlu bir risk-fayda profiline dayanmaktadır. COVID-19 aşı geliştirme çalışmalarında hamile kadınlar, faz 3 klinik deneylerinden aktif olarak dışlanmıştır. NEJM’de yayınlanan bir çalışma bize ABD merkezli V-safe Surveillance System ve Pregnancy Registry'ye dayanan bir güncelleme sunmaktadır. Çalışma kapsamında CDC, bir akıllı telefon uygulaması ile aşı yan etkileri konusunda bilgi almak ve etkileri değerlendirmek için kullanıcılardan gönüllü olarak hazırlanan ankete katılmalarını istemiştir. Sonrasında gebelik ve yeni doğan sonuçları için COVID öncesi nüfus oranları ile karşılaştırma analizi yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilere göre, ABD'deki kadınların gebelik dönemi boyunca aşı yaptırmayı tercih ettiği gözlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre gebeliklerini tamamlamış ve bir veya iki doz mRNA aşısı (Pfizer veya Moderna) almış 827 hamile kadında, düşük ve ölü doğum oranlarında herhangi bir artış gözlenmemiştir. Doğumsal anormallikler dahil olmak üzere, erken doğum eyleminde artış veya yeni doğanlar üzerinde olumsuz etkiler olmamıştır. Elbette çalışmanın bazı sınırlılıkları da vardır. Bunlar; kontrol grubu ile kıyaslamanın olmaması, yanlış sınıflandırma, hatırlama yanlılığı ve kohortun büyük bir kısmının farmakovijilans çalışmalarıyla ilgilenme olasılığı daha yüksek olan sağlık çalışanlarından olmasıdır. Sınırlılığına rağmen, bu çalışma, salgın sırasında hamile kadınların aşılanması yönünde kararları desteklemektedir.

Gebelikte COVID-19 aşılaması için ideal zaman ve bağışıklığın ne kadar sürdüğü konusu gibi yanıtlanmamış soruların cevabı için daha büyük çapta çalışmalara ihtiyaç vardır.   COVID-19 aşıları ve emzirme: veriler ne diyor? Anne sütüyle beslenen bebeklerin bir miktar korumaya sahip olabileceğine dair umut verici çalışmalar yayınlanıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sadece Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları üzerinedir. Aşılama sonrası, anne sütünde aşı partikülü tespit edilmemekle beraber annenin ürettiği antikorlar gözlenmiş ancak bebek kanında aşıya karşı IgM tipi antikorlar bulunmamıştır. Bu bize aşının anne sütü ile bebeğe geçmediğinin bir göstergesiydi. Oysa annenin aşı ile elde ettiği ve koruyucu olduğunu bildiğimiz IgG ve IgA tipi antikorlar anne sütünde mevcuttu. Şu anda en büyük bilinmeyenlerden biri, bebeklerin anne sütünden aldıkları antikorlarla ne kadar korunduğudur. Henüz bu antikorların gerçekten işlevsel olup olmadığından emin değiliz. Ama bazı araştırmalar umut verici. Örneğin, Geçen yıl Hollanda'da bir ekip, daha önce SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirmiş kişilerin anne sütünden alınan antikorların laboratuvarda virüsü nötralize edebileceğini buldu. Çalışmalar devam ederken tüm araştırmacıların hem fikir olduğu düşünce “Bebeği ile yakın temas halinde olan herkes aşılanmalı ve maske takmalıdır” yönündedir.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2104983

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01680-x

30 Ağustos Bültenimizde bizlerde bu konuya bazı kaynaklardan bilgileri derleyerek sizlere sunduğumuz bu bilgiyi;

01.10.2021 NTV Radyo Aynur Altunkaş'ın Doktor Bana Doğruyu Söyle yayınında (11:05. saniyede) "Gebelerde Yoğun Bakıma Yatış Oranı" sorulmaktadır, Yoğun Bakım Uzmanı Sn. İsmail Cinel soruyu cevaplamaktadır.

Kaynak: https://www.ntvradyo.com.tr/program/doktor-bana-dogruyu-soyle/477

 

Görüşlerinizi Paylaşın