X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Dünya Sigarasız Günü Ve Sigara Kullanıcılarında Akciğer Kanseri Taraması Kimlerde Yapılmalı

Dünya Sigarasız Günü Ve Sigara Kullanıcılarında Akciğer Kanseri Taraması Kimlerde Yapılmalı

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) her yılın 31 Mayıs tarihinde “Dünya Sigarasız Günü” olarak farkındalık etkinlikleri düzenliyor. Bu yılın teması sigaranın insanlarda kalp damar sistemi üzerine olan negatif etkileri üzerine, “Sağlığını Seç Sigarayı Değil” cümlesi ile özetleniyor. Sigara kullanımının kalp damar sistemimiz üzerine olan zararlı etkilerinin bilinirliği halkın çoğunluğunca hala yeterince maalesef bilinmemektedir.

Bu yılın Mayıs ayı içerisinde Annals of İnternal Medicine’ da Akciğer Kanseri riski için hangi sigara kullanıcılarının taranması gerektiği üzerine bir yazı yayımlandı. Çalışma Amerikan Kanser Derneği ve Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından, Amerikan toplumu üzerinde yürütüldü. Tarama için uygun olan ABD’ li kişilerin sayısını tahmin etmek için Ulusal Sağlık Görüşme Anketi 2010-2012 verileri kullanılarak risk tahmin modellerine odaklanıldı. Çalışmada 9 risk tahmini modelinin analizi yapıldı. Çalışma sonucunda hangi grubun ya da ne kadar uzun süreli sigara kullanıcılarının taranması gerektiği konusunda fikir birliğinde bulunulamadı. Dört risk modelinin riski tahmin etme ve uzun süreli içicileri taramada diğer risk modellerine göre daha doğru sonuç verdiği düşünüldü. Bu tarama modelinde 7,6 milyon ile 10,9 milyon kişinin taranması sonucu ortaya çıktı. Bu da yaklaşık olarak seçilen sigara kullanıcılarının %73’ ünü oluşturuyordu. Yine çalışma, mevcut bu 9 modelden herhangi birinin akciğer kanseri sıklığı veya ölüm açısından en çok risk altında olan ABD’ li sigara içenlerin seçilmesinde kullanılabileceğini gösteriyor.

Yine araştırmacılar, akciğer kanseri taraması için şu anda hiçbir risk eşiğinin bulunmadığını belirtiyor. Ulusal Kapsamlı Kanser Ağından alınan 2018 yılı akciğer kanseri tarama kılavuzları, bireysel risk modellerinin tarama için uzun süreli sigara içenleri seçmek için kullanılabileceğini doğrulamaktadır. Taramada belirli demografik, klinik ve sigara içme özellikleri dikkate alınan kişiye ait bireyselleştirilmiş risk hesaplarının, Bilgisayarlı Tomografi (BT) tarama programlarının etkinliğini ve verimliliğini önemli ölçüde artırabileceği söyleniyor.

Çalışmada akciğer kanseri taraması için mevcut klinik önerilerin değişmediği belirtiliyor. Şu an için akciğer kanseri taramasında elimizdeki en iyi kanıtlar prospektif çalışmalardan elde edilmiş ve buna göre de en az 30 yıllık günde bir paket sigara içme öyküsü olan 55 yaş üzeri kişilerin düşük doz bilgisayarlı tomografi ile taranması öneriliyor.

Kaynaklar:

http://www.who.int/tobacco/wntd/en/

https://www.medscape.com/viewarticle/896582

http://annals.org/aim/article-abstract/2681480/implications-nine-risk-prediction-models-selecting-ever-smokers-computed-tomography 

 

Görüşlerinizi Paylaşın