X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Deneysel İlaç, Alzheimer Hastalığına Karşı Potansiyel Gösteriyor

Deneysel İlaç, Alzheimer Hastalığına Karşı Potansiyel Gösteriyor

Beyin hücrelerinden 'çöp' çıkarmak farelerde hafızayı geliştirir

Albert Einstein Tıp Fakültesi'ndeki bir grup araştırmacı, farelerde Alzheimer hastalığının temel semptomlarını tersine çeviren deneysel bir ilaç tasarladılar. İlaç, istenmeyen proteinleri sindirerek ve geri dönüştürerek ortadan kaldıran hücresel bir temizleme mekanizmasını yeniden canlandırarak çalışıyor.

Çalışma, 22 Nisan 2021’de Cell dergisinde yayınlandı. Çalışmanın başlığı, "Şaperon aracılı otofaji nöronal metastabil proteomun çökmesini önler (Chaperone-mediated autophagy prevents collapse of the neuronal metastable proteome)”

Ortak çalışmanın lideri ve Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırma Başkanı olan Ana Maria Cuervo, farelerdeki keşiflerin özellikle Alzheimer hastalığında her zaman insanlara doğrudan yansıtılamayacağını bildirmiştir. Ancak çalışmada, farelerde Alzheimer'e katkıda bulunan şaperon aracılı otofaji (CMA) ile yapılan hücresel temizlemedeki azalmanın, Alzheimer hastalarında da görülmesinin ilacın insanlarda da işe yarayabileceğini düşündürdüğünü bildirmektedir.

CMA, insanlar yaşlandıkça daha az verimli hale gelir ve istenmeyen proteinlerin hücrelere zarar veren çözünmez kümeler halinde birikme riskini artırır. Aslında, Alzheimer ve diğer tüm nörodejeneratif hastalıklar, hastaların beyinlerinde toksik protein kümelerinin varlığı ile karakterize edilir. Bu Cell dergisi makalesi, CMA ve Alzheimer hastalığı arasında dinamik bir etkileşimi ortaya koyuyor; nöronlarda CMA kaybı Alzheimer'a katkıda bulunuyor ve bunun tersi de geçerli.

Bulgular, CMA'yı hızlandıran ilaçların nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için umut sunabileceğini öne sürüyor. Cuervo, ilacın etkisini açıklarken "CMA'nın kusurlu tau ve diğer proteinleri sindirebildiğini biliyoruz" dedi. "Ancak Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklardaki çok miktarda kusurlu protein CMA'yı etkiliyor ve esasen sakatlıyor. İlacımız önemli bir CMA bileşeninin seviyelerini artırarak CMA verimliliğini yeniden canlandırıyor" diyor.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210422150402.htm

 

Görüşlerinizi Paylaşın