X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Değişen İklim ve Sağlığa Etkisinin Yönetimi ve Aile Hekiminin Rolü

Değişen İklim ve Sağlığa Etkisinin Yönetimi ve Aile Hekiminin Rolü

Sera gazlarının konsantrasyonları atmosferde artan oranda birikmeye devam ediyor ve sonucunda yeryüzünün ısınmasına ve iklim dengesinin bozulmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar ve sonuçlarına göre hızla değişen, daha az öngörülebilir bir iklimin sağlığımıza etkisinin önemli olması bekleniyor. Sağlığımızı etkileyen iklim değişikliğinden kaynaklanan durumlar kalp akciğer sistemi sağlığımızın bozulmasına, buna bağlı ölümler ve sakatlıklarda artışa, alerjik belirtilerin artmasına, aşırı uç hava olaylarından kaynaklanan bulaşıcı hastalıkları ve akıl hastalığını da içeren anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğunun artmasına neden olabiliyor. Aile hekimleri hastalarına artan sıcaklıklarla kuvvetlenen hava kirliliğine maruz kalmalarını en aza indirmelerini tavsiye etmeliler. Hava kirliliğine özellikle hassas kişiler dışarıda yapılan aşırı egzersizden kaçınmalı, iç ortamda kalmalı hava kalitesi zarar verici orandayken N95 koruyucu maskesinden yararlanmalıdırlar. Yine hastaların sıcağa bağlı hastalıkların erken belirtilerini bilmeleri hekimlerce öğretilmeli ve sıcak günlerde yeterli sıvı tüketimi ve nemlendirmenin önemi bilinmelidir. Hekimlerin erken tedaviyi sağlamak ve hastalık yayılımını sınırlandırmak için vektör kaynaklı hastalıkların işaretleri ve belirtilerinin farkında olmaları gerekiyor. Artık son yıllarda iklim değişikliği ve etkilerinin etkileri bilimsel verilere de yansıyor. Son 19 yılın 18’inde sıcaklıklarda sürekli rekorlar kırıldı.

Batı Antartika’da 2012’den 2017’ye kadar geçen beş yıllık ortalama erime, 1992’den 1997’ye kadar olandan üç kat hızlıydı. Bu durum deniz kıyısı yerleşimlerini su basması ve sular altında kalması riskini artırıyor ve de içilebilir tatlı su kaynaklarının tuzlu suya maruz kalmasına neden oluyor.

Soğuk bölgelerin daha kısa ve ılık kış mevsimine maruz kalması böcek vektörlerinin yeni bölgelere yayılmasına neden oluyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (The Centers for Disease Control and Prevention), 2004’den 2016’ya kadar olan vektör kaynaklı hastalıkların iki katına çıktığını belirtiyor.

Hava kirliliği, koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve inme görülme riskinin artması ile ilişkilendirilmiş aynı zamanda acil servis ziyaretlerinin artmasına, kronik obstruktif akciğer hastalığı ve astım alevlenmeleri ve solunum yolu hastalıklarının gelişimi ile ilişkili bulunmuştur.

Hekimler iklim değişikliğinin farkındalığı ve politikası üzerinde halk sağlığı ilkeleri ve bunun savunuculuğunu pratik uygulamalarına dahil ederek olumlu bir etki sağlayabilirler.

Kaynak:

https://www.aafp.org/afp/2019/1115/p618.html

 

Görüşlerinizi Paylaşın