X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

21 Eylül’de Alzheımer’ı Unutmamak:

21 Eylül’de Alzheımer’ı Unutmamak:

Günümüzde dünya üzerinde 47 milyon insan demans (bunama) hastası. 2050’e kadar nüfusun daha da yaşlanmasıyla birlikte bu sayının 131 milyona çıkması bekleniyor. Demansın dünya genelindeki 818 milyar dolarlık mali yükünün 2018’de trilyon dolar seviyesine ulaşması öngörülüyor. Bu tablonun en acı tarafı, yeryüzünde demansı olanların çoğunluğunun teşhis, bakım ve tedavi imkanlarından yoksun olması. Demans olgularının % 60-80’i Alzheimer hastası.

Her yıl Eylül ayının 21’i küresel farkındalığı arttırmak için Dünya Alzheimer günü olarak kamuoyunun dikkatini çekecek çeşitli etkinliklerle değerlendiriliyor.

Alzheimer hastalığı ölüm nedenleri arasında 6.sırada yer alıyor, Alzheimer’a bağlı ölümler meme ve prostat kanserinin yol açtığı ölümlerin toplamından daha fazla.

Bu veriler Alzheimer hastalığının önlenmesi, erken tanısı, tedavisi ve mevcut bakım imkanlarının geliştirilmesi için acil ve kesin bir küresel çözüm planının oluşturulmasının gerekliliğine işaret ediyor.

Alzheimer’a koruyucu hekimlik bakışıyla yaklaşacak olursak; demansı önlemek için sağlıklı yaşam alışkanlıkları; dengeli, doğal beslenme, fiziksel, bilişsel, psikolojik ve sosyal açılardan aktif, hareketli bir yaşam tarzı, temiz bir çevre bireylerin sahip olması gereken öncelikler. Özellikle düzenli egzersiz bağımsız bir koruyucu unsur olarak da ön plana çıkabilir.

Nitekim Eylül ayında Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan; Finlandiya İkiz Kohort çalışması, 1981 yılında ortalama yaşı 49 olan 3050 ikizin uzun dönem takibi neticesinde orta yaşta yürümekten daha fazlasını yapanların; yani orta şiddette düzenli egzersizi istikrarlı biçimde yapanların yaşlılıkta daha iyi bilişsel fonksiyonlara sahip olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu veri istatistiksel olarak; katılımcıların orta yaştaki yüksek tansiyon, sigara, aşırı alkol kullanımı, cinsiyet, obezite ve eğitim seviyesi gibi diğer parametrelerinden bağımsız. Bu da egzersizin zihin üzerindeki olumlu etkisinin yalnızca damarsal risk faktörlerini azaltmakla sınırlı olmadığına işaret ediyor. Bu bulgu, fiziksel aktivitenin beyindeki büyüme faktörlerinin miktarını ve sinaptik plastisiteyi arttırdığını gösteren hayvan model çalışmaları ile de uyumlu.

Yine Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan, Meksika’da yapılan bir çalışma Alzheimer’ın ve diğer nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde ve çocuklarda sağlıklı nöronal gelişimin sağlanmasında temiz bir çevrenin önemine dikkat çekiyor. Hava kirliliğinin önemli bir ölçütü olan ince partikül yoğunluğunun ABD standartlarının çok üzerinde olduğu, Meksika’nın başkenti Meksiko şehrinde yaşayan gençlerde ve çocuklarda Alzheimer hastalığının temel belirteçlerinden biri olan hiperfosforile Tau proteinin varlığına rastlandı. Ayrıca sağlıklı görünen çocuklarda koku duyusunda bozukluklar, dikkat ve kısa dönem hafıza sorunları ve düşük hava kirliliğine maruz kalan kontrol grubuna göre düşük-orta IQ testi sonuçları saptandı. Araştırmacılar bu bulguların orta ve uzun dönemdeki etkilerinin, dünya genelindeki çarpık kentleşme düşünüldüğünde büyük öneme sahip olduğunun altını çiziyorlar.

Kaynaklar:

https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2016.pdf

Journal of Alzheimer’s Disease 2016; 54(4), DOI 10.3233/JAD-160377).

Iso-Markku P, Waller K, Vuoksimaa E, Heikkilä K, Rinne J, Kaprio J, Kujala UM (2016) Midlife Physical Activity and Cognition Later in Life: A Prospective Twin Study. J Alzheimers Dis.

“Cerebrospinal fluid biomarkers in highly exposed PM2.5 urbanites: The risk of Alzheimer’s and Parkinson’s diseases in young Mexico City residents” by Lilian Calderón-Garcidueňas, José Avila-Ramírez, Ana Calderón-Garcidueñas, Tonatiuh González-Heredia, Hilda Acuña-Ayala, Chih-kai Chao, Charles Thompson, Rubén Ruiz- Ramos, Victor Cortés-González, Luz Martínez-Martínez, Mario Alberto García-Pérez, Jacques Reis, Partha S. Mukherjee, Ricardo Torres-Jardón, Ingolf Lachmann, J Alzheimers Dis 54, 597-613, 2016.














 

Görüşlerinizi Paylaşın