X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

13 Eylül Dünya Sepsis Günü

13 Eylül Dünya Sepsis Günü

Sepsis halen koroner dışı yoğun bakımlarda bir numaralı ölüm nedeni olmayı sürdürmektedir. Her yıl 30 milyona yakın kişi sepsis tanısı ile izlenmekte, bunların yaklaşık 8 milyonu kaybedilmektedir. Türk Yoğun Bakım Derneği konu ile ilgili farkındalık çalışmalarını sürdürmekte ve ülkemizde her yıl 150-200 bin kişinin sepsis nedeniyle öldüğünü tahmin ettiklerini dile getirmektedir. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastaların özellikle risk altında olmalarına rağmen, altta yatan hiçbir hastalığı olmayan her yaştan bireyin de etkilenebileceği bilinmektedir.

Araştırmalar, sepsis kaynaklı ölümlerin yüzde 10-15'inin erken teşhisle önlenebildiğini göstermektedir. Tanı ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikmenin hastalıktan ölme olasılığını yüzde 8 artırmaktadır. Bu nedenle hastalık konusunda farkındalık çalışmaları önemlidir. ABD'de her yıl 20 milyar dolar, Almanya'da ise 5 milyar dolar sepsisli hastaların hastane giderlerini karşılamak için ayrılıyor. Hastalık için yapılan hastane giderleri her yıl yüzde 12 artmaktadır.

Düzen Laboratuvarlar Grubu olarak;

  • MALDI-TOF MS teknolojisini kullanarak bakteriyel ve fungal enfeksiyon ajanlarını erken ve doğru olarak identifiye edebilmekteyiz. Konvansiyonel yöntemlerle 1-3 gün arasında zaman alan çoğu identifikasyon işlemleri bu teknoloji ile birkaç saat içerisinde doğruluk oranı çok daha yüksek olarak sonuç vermektedir.

  • Bu sayede etkin antibiyotiğin erken belirlenmesi ve tedaviye erken başlanması mümkün olabilmektedir. Sepsisli hastalarda bir saatin bile büyük önemi olduğu dikkate alındığında, erken identifikasyonun ne denli kritik olduğu aşikardır.

  • Laboratuvarımızda çalışılan prokalsitonin testi sepsis şüpheli vakalarda bakteriyel ve bakteriyel olmayan enfeksiyonların ayrımında, hastalığın seyri ve tedavi yanıtının izlenmesinde başarı ile kullanılmaktadır. Ayrıca sepsis vakalarının takibinde C-Reaktif Protein (CRP) ve serum Amiloid A düzeyi rutin çalışılan testlerimiz arasındadır. İnvaziv bakteri enfeksiyonlarının tanısında prokalsitonin daha önemli bir belirteç olarak gözükmektedir.

Kaynak:

  1. http://www.yogunbakim.org.tr/4/haberler/182/her-3-saniyede-1-kisi-sepsisten-oluyor
  2. http://www.haberturk.com/saglik/haber/1127277-kan-zehirlenmesi-hayati-tehdit-ediyor
 

Görüşlerinizi Paylaşın