X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Kış Hastalıkları Ve Korunma Yöntemleri

Kış Hastalıkları Ve Korunma Yöntemleri

Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bu günlerde havaların soğumaya başlamasıyla mevsim değişiyor ve kış ayları ve bu ayların getirdiği hastalıklara daha açık hale geliyoruz. Özellikle solunum yolu hastalıkları arasında yer alan nezle, grip, farenjit, sinüzit, bronşit ve zatürrenin görülme sıklığı bu dönemde artıyor. Bu hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan ana nedenler neler olabilir? Kış aylarında hepimiz genellikle kapalı mekânlarda bulunuruz. İç mekânların havalandırılması daha az olur, soğuk nedeniyle pencereler daha az açılır. Bu nedenle damlacık yolu ile bulaşan bu hastalık etkenlerinin havada asılı olarak bulunması ve yoğunluğu artar. Yine bu hastalıkların ana nedeni olabilen virüsler soğuk havalarda daha dirençli hale gelirler ve bize göre olumsuz olan çevre şartlarından etkilenmez ve kendilerine koruyucu kılıf oluşturarak hayatta kalırlar. Bunun anlamı insan vücudu dışında da bu viral etkenler uzun süre yaşarlar ve hastalıkların kolayca bulaşmasına neden olurlar. Yine bireysel etkenler arasında havanın kuruması ve soğuması solunum yollarımızı mikroplara daha hassas hale getirir.

Solunum yolu hücrelerimiz kuruduğunda su kaybına da bağlı olarak solunum yollarımızın koruyucu sıvı salgısı azalır bu da mikropların solunum yollarına görece daha kolay yerleşmesini ve bizi hasta etmesini sağlar. Kısaca kış döneminde görülme sıklığı artan hastalıklara bakarsak;Soğuk Algınlığı: Sıklıkla rinovirüs etkendir. Burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, göz kızarıklığı, öksürük, halsizlik, hafif ateş belirtileri arasındadır. Bu belirtiler 7 ila 10 gün arasında sürebilir. İstirahat etmek, bol sıvı tüketmek, koruyucu maske ile dolaşmak, elleri gün içinde sıkça bol su ve sabun ile yıkamak ve ihtiyaç halinde basit semptomatik ilaç kullanımı uygulanabilir. Unutulmaması gereken nokta antibiyotiklerin viral etkenlere bağlı hastalıklarda tedavi edici etkinliklerinin olmadığıdır.

İnfluenza (Grip): Ekim ve Mart ayları gribin en sık görüldüğü zamandır. Grip virüsü ile enfekte kişinin aksırması, öksürmesiyle damlacık yolu ile bulaşır. Aynı zamanda virüsün bir nesne üzerinde olabileceği ve o yüzeye temas etmemiz ile de etkeni alabileceğimiz bilinmelidir. Ateş, kas ağrısı, halsizlik, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük belirtileri arasındadır. Antiviral ilaçlar hastalığın başında uygulanırsa belirtileri 1-2 gün arasında kısaltır. Bu hastalıktan sizin ve ailenizin korunmasının en önemli yolu yıllık grip aşısının yapılmasıdır. 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, kronik obstruktif hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozukluğu olanlar özellikle risk altındadır ve bu grup kişilerde hastalığın görülmesi daha yıkıcı etki ile seyredebilmektedir.

http://ebulten.duzen.com.tr/guncel-saglik-haberleri/grip-mevsimi-ve-gribe-bakis

KAYNAKLAR:

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/10-winter-illnesses/ 

https://areyouawellbeing.texashealth.org/common-winter-illness-fight/ 

https://www.health.com/cold-flu-sinus/three-cs-flu

 

Görüşlerinizi Paylaşın