X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Halk Sağlığı

Halk Sağlığı

Halk ve çevre sağlığı sağlığın en önemli ayağıdır. Proaktif olmak ve sağlığı ciddiye almakla ilgilidir. Özellikle bulaşıcı hastalıklardan korunmak, hastalıkları önlemek halk ve halk sağlığı ile ilgilidir. Çevrede insanların sağlığını etkileyebilecek birçok şey vardır; soluduğumuz hava, yediğimiz yemek ve içtiğimiz su. Halk sağlığı uzmanlarının amacı bulaşıcı hastalıkları kontrol etmeye ve çevresel tehlikeleri azaltmaya çalışmaktır. Ana odak noktaları gıda ve su kalitesini korumaktır. Bu aşamada yaşanan en ufak aksilik halk sağlığını tehdit eder ve salgınlara neden olur. Bu sene ağustos ayından itibaren yaşanan şarbon ve norovirüs vakaları halk sağlığının ve halk sağlığı önlemlerinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan tecrübeler olmuştur.

Norovirüs

Ağustos ve Eylül 2018 de özellikle İstanbul, İzmit’te salgınlarından bahsedilen norovirüs çok bulaşıcı bir virüstür. Virüs hastaların dışkısı ile kontamine yiyeceklerden ve sudan, ve hatta kontamine yüzeylere dokunmayla bulaşabilir. Herkes norovirüs ile enfekte olabilir ve hastalanır. Hayatınız bir veya birkaç döneminde farkında olmadan norovirüs ile karşılaşmış olabilirsiniz, çok farklı alt türleri vardır. Bir tür norovirüs ile enfekte olmak sizi başka türlere karşı korumayacaktır.

Virüs akut gastroenterite neden olur. Genellikle virüs ile karşılaştıktan 12-48 saat sonra semptomlar ortaya çıkar, ishal, bulantı/kusma ve karın ağrısına neden olur. Ateş, baş ağrısı ve kırgınlık yapabilir. Çoğu hasta 1-2 gün içinde iyileşir. Bazı hastalarda hiç belirti vermeyen hafif seyreden hastalık özellikle küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve kronik hastalığı olan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde dehidratasyona (su kaybına) neden olabilir. Bu durumda idrara çıkma ve idrar miktarı azalır, ağız kuruluğu olur. Çocuk alışılmıştan daha uykulu olabilir. Hemen müdahale edilerek hidrasyon sağlanmalıdır. Virüsten şüphelenildiğinde gaitada virüs antijeni aranarak tanı konur.

Hasta kişinin dışkısı ile bulaşan bu virüsün yayılmasını önlemenin en önemli ve tek yolu, içme sularına ve sebze/meyve sulama kanallarına kanalizasyon bulaşmasını önlemektir.

Şarbon ise Bacillus anthracis adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çok nadir görülür, ancak çok ciddi olabilir. Genellikle sadece inek ve koyun gibi çiftlik hayvanlarını etkiler. Ancak, enfekte olmuş hayvanlarla ya da bunlardan gelen ürünlerle temas halinde olmanız halinde bulaş olur. İnsandan insana bulaş olmaz.

Bakteriler, kendilerini korumak için sporlar yaparlar. Bu sporlar toprakta uzun bir süre hatta yıllarca yaşayabilmelerini sağlar. Bu sporların bütünlüğü bozulmuş cildinize (yara)temas ettiğinde, solunduğunda veya bu sporların üzerinde bulunduğu yiyecekleri yendiğinizde bulaş olur.

Bulaştığı ciltte yaralara, solunarak alınmışsa akciğer ve yiyecek ile bulaş olduysa bağırsak problemlerine neden olur. Ateş, titreme, lenfadenopati olur. Hastalık ilerlerse şok ya da benzeri başka belirtiler de olabilir, menenjit olabilir ve yaşamı tehdit eden bir hal alabilir. Şarbon tanısı bulaş olan vücut bölgesinden alınan numunelerin (yara sürüntüsü, balgam, BOS veya dışkı) kültürü ile yapılır.

Şarbondan korunmak ve hastalığın yayılmasını önlemek de halk sağlığının bir konusudur. Şarbonun hayvanlarda meydana gelmemesi için aşıların yapılması, taşıyıcı hayvanların ıslah edilmesi önemlidir.

 

Görüşlerinizi Paylaşın