X
Kelime:
Kategori:
Tarih:
RadDatePicker
Open the calendar popup.
ile
RadDatePicker
Open the calendar popup.
 

Kahve Gerçekten İnsan Ömrünü Uzatıyor Mu?

Kahve Gerçekten İnsan Ömrünü Uzatıyor Mu?

Bu yılın Temmuz ayı içerisinde yapılan iki geniş kapsamlı çalışmada kahve içiminin potansiyel yararları açıklandı. Çalışmalar kahve içiminin biraz daha uzun yaşamamıza yardımcı olabileceği yönünde.

Araştırmaların ilkinde 186 binin üzerinde tüm ırklara ait orta yaş ve üzeri Amerikalıların verileri kullanıldı. Çalışmada günlük 1 ila 3 fincan kahve içiminin içmeyen gruba göre %12 ila 18 oranında daha az mortaliteye sahip olduğu bulundu.

İkinci araştırmada 520 binin üzerinde Avrupalı çalışmada yer almış, günde üç fincan kahve içenlerin içmeyenlere göre önümüzdeki 16 yılda %7 ila 12 oranında daha az mortaliteye sahip olduğu bulundu. Yine bu çalışmada karaciğer ve sindirim bozukluklarına bağlı ölüm oranı % 40 ila 59 oranında daha azdı.
Her iki çalışmada sonuç olarak, 700 binin üzerinde orta yaş ve üzeri erişkine ait bulgular, ılımlı düzeyde kahve içiminin faydalarını ortaya koyuyor.

Bu bilgiler elbette halen kahvenin insan hayatını uzattığı anlamına gelmiyor.
İkinci çalışmanın araştırmacılarından Dr. Eliseo Guallar kahvenin potansiyel dezavantajlarının da olduğu bilinmeli diyor. Günde 400 miligramdan fazla kafeinin tüketilmesi, 4 ila 5 fincan kahve eşdeğeri, baş dönmesi ve kalp hızında artış semptomları yapabilir. Özellikle hamile kadınlar ve gençler için kafein limitleri daha az olmalı, hamileler kahve tüketiminden kaçınmalıdırlar. Kahveyi tüketirken de şeker ve kremasız olması önemlidir.

Burada kahve ile ilgili konuşurken diğer önemli bir içecek ve sudan sonra dünya üzerinde en çok tüketilen içecek olan çaydan bahsetmemek olmaz. Çayın da kahve gibi sağlığımız üzerine faydalı benzer etkileri vardır. Belki kıyas değil ama arada ne gibi farklar vardır noktasında söyleyebileceğimiz şunlardır. Çay yaprağı önemli miktarda metilksantin ve polifenol bileşikleri içerir. Çay flavanoller açısından zengindir. Flavanoller, polifenolik maddeler olup güçlü antioksidan özellik gösterirler. Çay yaprağı içerisinde en fazla bulunan bileşik polifenollerdir. Çay polifenol oksidazı (PFO) da yüksek oranda içerir. Çay, kahve, kakao, siyah üzüm ve siyah incirde PFO aktivitesi istenilen bir durumdur. Bu enzim sayesinde bu ürünler istenen son ürün karakteristiklerine ulaşır. Çay, kahve ve kakaoda kafein bulunur. Kahvenin kafein içeriği çaya göre yüksektir (kafeinsiz kahveler için bu geçerli değildir). Kahvede antioksidan etki (optimum etkinlik orta kavrulmuş kahvededir. Kavurma derecesi arttıkça antioksidan etki azalır) çayda ve kakaoda bulunmayan klorojenik asit ve ortak olan fenolik asit, polifenoller, alkaloidler, kafein ile sağlanır.

Burada bahsettiğimiz kahve ile ilgili iki araştırmada da kahvenin belirli faydaları olsa da sihirli bir etki yapmadığı, içindeki antioksidanlar aracılığıyla fayda gösteren kahvenin ılımlı düzeyde tüketilmesinin yararlı olacağı araştırmacılarca belirtildi. Aynı zamanda bir üretici olan ülkemizde hem siyah hem de yeşil çay tüketiminin ılımlı düzeylerinin de benzer etkiler yaptığı bilinmektedir.

Kaynak:

http://www.webmd.com/food-recipes/news/20170710/daily-jolt-of-java-may-bring-longer-life

 

Görüşlerinizi Paylaşın